A. Kupčinskaitė (penkta iš kairės) su tėvais ir kitais susitikimo svečiais.

Kultūra

Puodelių iš viso pasaulio paroda

Lietuvių kalbos dienų proga, kurios tradiciškai kasmet vyksta nuo vasario 16-osios iki kovo 11 dienos, Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje lankėsi mūsų kraštietė, lituanistė, humanitarių mokslų daktarė Asta Kupčinskaitė.

Susitikimo metu Asta pristatė savo parašytas knygas, skirtas lietuvių kalbai: „Lietuvių kalbos žinyną“, „Kalbos konsultacijas“, pastabumo žodyną „Tarkų pilis“ ir kitas. Šios knygos žymi A. Kupčinskaitės mokslinę ir pedagoginę karjerą, kuri apima darbą Vilniaus universitete, Lietuvių kalbos institute, o pastaruosius dvidešimt metų – pačios įkurtame Kalbos ir komunikacijų centre.

Nors susitikimas vyko bibliotekoje ir daug dėmesio buvo skiriama knygoms, Asta susirinkusiems skaitytojams parodė ne tik savo knygas. Į Ukmergę ji atvežė pačios ilgus metus renkamą puodelių iš įvairiausių pasaulio šalių ir miestų kolekciją.

„Labai džiaugiuosi, kad būtent mano gimtojoje Ukmergėje turiu galimybę pristatyti puodelių kolekciją, kurioje yra apie šimtas penkiasdešimt puodelių iš įvairių pasaulio šalių ir miestų, kur man teko lankytis“, – sakė A. Kupčinskaitė.

Paklausta, kaip kilo mintis kolekcionuoti puodelius, Asta sakė, kad visuomet jautusi didelį norą keliauti ir studijuodama Vilniaus universitete tokią galimybę atrado dalyvaudama choro „Virgo“ gastrolėse. „Keliaudama po skirtingas šalis pamačiau, kad arbatos puodeliai yra labai saviti, originalūs, atkleidžiantys šalių unikalumą ir vertybes. Žinoma, ant jų yra užrašai taip pat įvairiausiomis kalbomis, o tai man, lingvistei, dar vienas dominantis dalykas“, – pasakojo viešnia.

Kolekcijoje yra net du Ukmergei skirti puodeliai. Asta prisiminė, kad tada, kai pradėjo kolekcionuoti, apie 1990-uosius, Lietuvoje suvenyriniai puodeliai dar nebuvo gaminami. Tad ji paprašė savo sesutės Audros Kupčinskaitės, kuri yra dizainerė, sumaketuoti Ukmergės herbą ir puodelį jos pačios… pasigamino! O antrasis Ukmergės puodelis – dukterėčios Dovilės Kupčinskaitės dovana. Puikus menininkės Silvijos Liumparienės kūrinys, kuriame atvaizduoti visi svarbiausi ir brangiausi Ukmergės simboliai.

Vertingiausias kolekcijos eksponatas – 1930 m. Vytautui Didžiajam skirtas puodelis, kurį Asta paveldėjo iš savo Močiutės, bajoraitės Onos Vitkevičiūtės-Krištanavičienės. Tokių puodelių išlikę vos keli – yra Trakų pilies muziejuje ir mūsų kraštietės kolekcijoje.

A. Kupčinskaitės pasaulio puodelių kolekciją visą kovo mėnesį galima apžiūrėti Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje.

„G. ž.“ inform.

Indromedos JANKAUSKIENĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas