„Ir senjorui, ir jaunam“, Jaunimas, Naujausi

Antano Smetonos gimnazijos portalas svarbus ne tik jo kūrėjams

Birželio mėnesį buvo atnaujintas Antano Smetonos gimnazijos interneto portalas. Apie tinklalapio kūrėjus ir atliktus darbus kalbamės su direktoriumi Adolfu GIRDŽIŪNA.

 

– Kas atsakingas už naująjį Antano Smetonos gimnazijos interneto portalą?

– Už naujos gimnazijos internetinės svetainės sukūrimą, paleidimą ir tolimesnį administravimą atsakingas informacinių technologijų mokytojas Audrius Valašinas ir aš. Tačiau prie naujai paleidžiamoje svetainėje skelbiamos informacijos tikslinimo, redagavimo jau spėjo prisidėti keletas šaunių mokytojų. Labiausiai pasižymėjo lietuvių kalbos mokytoja Zita Markauskienė. Taip pat gimnazijos prezidentas Simas Stankevičius suinteresuotas įtraukti kuo daugiau moksleivių, kad jie dalintųsi aktualia informacija, renginių nuotraukomis.

– Kodėl panorote atsinaujinti? Jau jaučiatės „išaugę“ senąjį įvaizdį ar tiesiog norėjosi kažko modernesnio ir labiau patrauklaus akiai?

– Gimnazijos internetinę svetainę norėjome atnaujinti, nes senosios dizainas mums atrodė jau nebešiuolaikiškas ir jaunimui nebepatrauklus. Be to, reikėjo atnaujinti programinę įrangą ir įdomiau pateikti aktualią informaciją, palengvinti vartotojams informacijos paiešką. Taip pat norėjosi sukurti sąlygas patiems gimnazijos mokytojams be specialistų pagalbos sukelti informaciją į svetainę.

– Gimnazijos tinklalapyje skelbiami straipsniai, susiję su gimnazistų veiklomis, renginiais, taip pat nuotraukos ir filmuota medžiaga. Be to, ten pateikti administracijos kontaktai. Kokios dar naujienos žadamos netolimoje ateityje?

– Norime praplėsti gimnazijos virtualaus muziejaus galimybes, nes ne visi gali atvykti į gimnaziją ir apžiūrėti eksponatus. Svetainės lankytojai, virtualiai susipažinę su čia esančiais eksponatais ir jais susidomėję, galės apsilankyti realiame muziejuje. Taip pat galvojame apie mokomųjų dalykų užduočių banką, kuriame mokytojai galės įkelti savo parengtas įvairių mokomųjų dalykų užduotis, sudarys galimybes žinių trokštantiems lankytojams išbandyti jėgas atliekant šias užduotis ir skatins mokymąsi visą gyvenimą. Dar planuojame sukurti gimnazijos veiklų videoteką. Tikimės, kad gimnazistai bus aktyvūs ir patys pasiūlys naujų idėjų, skyrių, apie kuriuos šiuo metu net nepagalvojome.

– Ar labai pasikeitė gimnazijos portalo veikla karantino metu? Ką publikuojate, kai beveik nevyko renginiai?

– Per karantiną gimnazijoje labai sumažėjo koncertų, konkursų ir kitų kontaktinių veiklų, todėl ir gimnazijos internetinė svetainė „sulėtėjo“. Stengėmės į ją įkelti informaciją apie gimnazistų pasiekimus (kas buvo daroma ir anksčiau). Naujovė tai, kad portale pradėjome vesti viktoriną, kurios klausimus rengia gimnazijos mokytojai. Pavyzdžiui, viktoriną „Moki žodį – žinai kelią“ (https://freeonlinesurveys.com/s/gB9uITIq) bei „Lietuvių liaudies tradicijos ir papročiai“ (https://www.tryinteract.com/share/quiz/5fdf6515bd59530016360f8d)

Smagiausia, kad jose dalyvavo pakankamai daug dalyvių. Viktorinoje „Moki žodį – žinai kelią“ savo žinias pasitikrino per 70 dalyvių. Džiugu, kad keletas žaidusiųjų buvo net iš Vokietijos, Anglijos ir Nyderlandų. Nugalėtojams skirti prizai, kavos popietė su gimnazijos direktoriumi ir susipažinimas su gimnazija ir jos istorija.

– Ar jūsų internetinių puslapių nariai aktyvūs? Galbūt juos aplanko abejingumas, todėl nebeturi noro naujienomis dalintis? Juk aplinkui apstu įvairios informacijos ir daugelis ja jau persisotinę…

– Manau, kad mūsų gimnazijos internetinių puslapių (internetinėje svetainėje ir Facebook‘e) lankytojų yra gana daug. Pakankamai aktyviai žmonės rašo savo atsiliepimus arba išreiškia emocijas. Vieni iš ištikimiausių narių yra dabar besimokantys arba jau gimnaziją baigę gimnazistai ir jų tėvai. Stengiamės informaciją į svetainę ir Facebook‘o paskyrą įkelti kuo operatyviau, todėl pamatome, kaip greitai lankytojai reaguoja į naujienas. Iš to suprantame, kad informacijos viešinimas yra svarbus mūsų gimnazijos bendruomenei, ir tikiuosi, jog tai rūpi ir Ukmergės visuomenei. Lankytojų komentarai, emocijų išreiškimas yra puikus paskatinimas dalintis informacija apie gimnazijos veiklas. Kad ir kaip būtų keista, beveik negauname negatyvių atsiliepimų apie gimnazijoje vykusius renginius. Tai reiškia, kad ir informacinių portalų lankytojams mūsų dalijimasis sėkmės istorijomis teikia džiaugsmą.

Direktorius A. Girdžiūna džiaugiasi, kad gimnazijos internetiniai puslapiai turi daug lankytojų.

– Ar naujame portale yra galimybė patiems mokiniams kelti informaciją? O gal jiems palikta visiškai laisvė tą daryti Facebook’e?

– Mokiniai įkelti informaciją į gimnazijos Facebook‘o paskyrą gali per Mokinių tarybą. O joje yra per 30 gimnazistų (po 2 iš kiekvienos klasės). Į mokyklos internetinę svetainę patys mokiniai įkelti informacijos negali, bet aš visada prašau ir skatinu, kad gimnazistai rašytų trumpus informacinius pranešimus apie įvykius ir pasiekimus. Šią informaciją, kai mokytojai patikrina, ar nėra klaidų, keliame į informacinius portalus. Mokinių parašyti pranešimai būna emocionalesni ir labiau mėgstami pačių gimnazistų, todėl juos labai vertiname.

– Taip pat mačiau, kad gimnazija turi net savo Youtube kanalą. Tikrai įspūdinga! Galbūt nebūčiau apie jį sužinojusi, tačiau naujame portale jis lengvai pastebimas. Gal Youtube kanalas – mokinių nuopelnas, ar visgi teko prisidėti ir Jums?

– Galiu drąsiai pasakyti, kad dauguma Youtube kanale esančių filmukų yra šaunių mūsų mokinių ir mokytojų kūrybos nuopelnas. Mums pasisekė, kad mokykloje šiuo metu mokosi puikus gimnazistas Tauras Gudmantas, ją baigė Titas Morkūnas, kuris lig šiolei dirba su garsiu fotografu Mantu Kuliešiumi, ir kt. Tokie gabūs jaunuoliai sukuria labai profesionalius filmukus apie gimnazijos veiklą. Mokyklos istoriją jau ne kartą įamžino dailės mokytoja Jolita Šlepetienė.

– Ar vasarą internetinis portalas bus aktyvus?

– Vasarą – mažiau aktyvus, bet kadangi gimnazijos veikla nenutrūksta ir šiltuoju metų laiku, informacija vis tiek yra dažnai atnaujinama.

– Kaip sekasi sutarti šiai internetinių puslapių kūrėjų komandai? Ar turite lyderį, kuris vis skatina įkelti naujienas į internetinę erdvę? O gal tai darote kokia nors susitarta tvarka? Ar nekyla ginčų?

– Džiaugiuosi, kad per keletą metų internetinių puslapių kūrėjų komandos nariai nė karto nesusipyko ir nuolat tik tobulėjo. Manau, kad tuo mes ir stiprūs, kad esame skirtingi, taip pat kiekvienas puikiai išmano savo darbo sritį. Negalėčiau išskirti lyderio, nes visi esame svarbūs ir reikalingi. Kiekvienas nori, kad informacija būtų pateikta laiku, ne tik profesionaliai, bet ir su emocijomis.

– Gimnazijos naujiena – interaktyvi lenta. Ar mokiniai per pertraukas aktyviai ja naudojasi? Kokie lentos privalumai ir trūkumai?

– Gimnazija, dalyvaudama Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų bendrai finansuojamame projekte „Ukmergės rajono ugdymo įstaigų aplinkos modernizavimas“, turėjo galimybę nusipirkti informacinius stendus, kurie pastatyti gimnazijos erdvėse. Juose sukelta informacija apie gimnazijos istoriją, čia dirbančių mokytojų, besimokančių ir jau gimnaziją baigusių mokinių nuotraukos, filmuota medžiaga iš įvairių renginių ir t. t. Šie stendai leidžia gimnazistams ne tik rasti įvairią jiems įdomią informaciją, bet ir susipažinti su kitų klasių mokiniais. Be to, interaktyvios naujienos sudaro galimybes taupyti materialinius išteklius: reikia mažiau popieriaus, negadinamos sienos tvirtinant pakabinamas pranešimų lentas. Informaciniai stendai yra nuolat atnaujinami, ryškūs ir stovi gimnazistams lengvai prieinamoje vietoje, todėl atkreipia jų dėmesį.

– Dėkoju už pokalbį.

Kalbėjosi Kamilė STRACHĖ

AUTORĖS nuotr.

Dar viena naujovė – gimnazijos erdvėse pastatyti informaciniai stendai.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas