V. Raišys vystys turizmą Užugiryje.

Aktualijos, Naujausi

Antano Smetonos dvare – naujos paslaugos

Genovaitė KAZIELIENĖ

 Ukmergės kraštotyros muziejus sausio viduryje paskelbė konkursą 595,84 kv. m pastato-kumetyno, esančio Taujėnų seniūnijoje, Užulėnio kaime, Dvaro g. 3, nuomai. Nuomojamų patalpų paskirtis – apgyvendinimo, maitinimo, renginių, pramogų ir laisvalaikio organizavimas. Nuomos truk-mė – treji metai, nuompinigių dydis mėnesiui – 208,54 Eur. Konkurse dalyvavo vienintelė pretendentė – Birštone regist-ruota UAB „Ostina“. Vasario 1 dieną muziejus su bendrove pasirašė nuomos sutartį. UAB „Ostina“ iš karto pradėjo atnaujinimo darbus ir praėjusį penktadienį pakvietė į kavinės „Lėno uostas“ prie Prezidento Antano Smetonos rezidencijos atidarymą.

Svečius pasitiko bendrovės steigėjas Vladas Raišys bei įmonės direktoriaus pavaduotoja, kavinės ir viešbučio administratorė ukmergiškė Nijolė Giedraitienė. Jie supažindino su būsima veikla. Turistus bus stengiamasi suvilioti Lietuvoje dar neteikiama paslauga: Lėno ežere plaukiojančiais  pačių turistų valdomais laiveliais-nameliais. „Tai – ant pantoninės platformos sumontuoti, beveik stikliniai laiveliai, kad būtų galima matyti visą kraštovaizdį. Jie bus ekologiški – su elektriniais varikliais, taip pat naudos vėjo energiją. Tokiame „viešbutyje“ yra dvi vietos, baldai, terasa, tualetas. Vieno laivelio gamyba jau eina į pabaigą, jis po trijų savaičių bus atvežtas į Užugirį.

Šiuos plaukiojančius namelius gaminame patys, jų planuojame atgabenti kokius penkis. Poilsiautojai laivelius galės išsinuomoti tiek laiko, kiek norės. Vienos nakties kaina – 60 eurų. Planuojame įrengti ir prieplaukėlę, kur bus prišvartuoti šie laiveliai“, – pasakojo V. Raišys. Ir pridūrė, kad tokio namelio gamyba atsieina apie 10 tūkstančių eurų.

V. Raišys Birštone registruotą bendrovę „Ostina“ įkūrė kartu su dukra Justina ir sūnumi Aurimu. Prieš aštuonerius metus pasistatė pirmąjį laivą, po to – kitą, ir turistų grupes plukdo Nemunu, Verkne, Merkiu. Laivai taip pat nuomojami įvairioms progoms – vestuvėms, jubiliejams ir kitoms šventėms. „Baigėme gaminti ir plaukiojantį namą bei pirtį. Jame – du miegamieji, svetainė, tualetas, dušas – žodžiu, visi patogumai. Norintys gali juo plaukti Nemunu ir „apsigyventi“ ant vandens kelias dienas ar ilgiau“, – atskleidė birštoniškis.

V. Raišys sakė, jog internete sužinojusi, kad yra nuomojamas Užugirio A. Smetonos dvaro buvusio kumetyno pastatas, šeima nutarė dalyvauti konkurse: „Norėjome paįvairinti savo veiklą…“

Kadangi turistus vilioja ir patraukli virtuvė, N. Giedraitienė patikino, kad patiekalai bus nebrangūs, ekologiški: „Organizuosime sezoninį maitinimą – iš vietos ūkininkų įsigysime daržovių, vaisių, mėsos ir jos gaminių patiekalams ruošti. Patys kepsime duoną, darysime girą.“ Valgius gamina virėja Gileta Laskauskienė.

Pasirūpinta ir patogiu poilsiu. „Atvykusiųjų laukia jaukūs, erdvūs kambariai, pavadinti medžių, gėlių vardais. Lankytojus priimsime ir su augintiniais. Paruošėme pramogų mažiesiems turistams“, – vardijo administratorė.

Turistai galės laiką leisti ir lauke – nupirkta kėdžių, staliukų.

Anksčiau buvusį kumetyną nuomojusiai UAB „Trys namukai“ vystyti veiklą nesisekė. 2016 metų kovo mėnesį Ukmergės kraštotyros muziejus ir UAB „3 namukai“ buvo pasirašę sutartį dėl minėtų patalpų nuomos, nuompinigių dydis mėnesiui – 365,70 Eur (be PVM). Buvusio kumetyno pastatas tuomet išnuomotas iki 2018 metų gruodžio 31 dienos, su galimybe sutartį pratęsti iki 2020 m. gruodžio 31 d. Tačiau 2018-aisiais sausio mėnesį konstatuota, kad nuomininkas nemoka nuomos mokesčio, tik dalimis atsiskaito už komunalinius mokesčius. Ukmergės rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybai atlikus Kraštotyros muziejaus finansinį auditą už 2017 metus, muziejaus direktorei buvo rekomenduota sutartį su nuomininku nutraukti. Kraštotyros muziejus kreipėsi į teismą dėl mokesčių išieškojimo. Sutartis buvo nutraukta, muziejus teismą laimėjo – iš UAB „3 namukai“ priteista susidariusi skola.

Aiškindamas, kodėl susidarė skolos, nuomininkas teigė, kad buvo labai dideli šildymo kaštai, nes pastatas šildomas elektra, taip pat – itin didelė nuomos kaina. Todėl Savivaldybės taryba prieš skelbdama naują konkursą sumažino nuomos mokestį: nustatė minėtų patalpų nuompinigių dydį mėnesiui 208,54 Eur.

AUTORĖS nuotraukos

Apie būsimą veiklą pasakojo V. Raišys ir N. Giedraitienė.

Taip atrodys Lėno ežere plaukiosiantys laiveliai.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas