Aktualijos, Naujausi

Ukmergėje įrengta pirmoji šalyje pavyzdinė priedanga

„Šilo“ progimnazijoje įrengta pirmoji Lietuvoje pavyzdinė, funkcionaliais baldais apstatyta priedanga, skirta slėptis įvykus branduolinei nelaimei, esant karinėms grėsmėms ar įvairioms stichijoms.

Rajono savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Zimblienė papasakojo, kad mokyklos rūsyje, 35 kvadratinių metrų ploto erdvėje, 100 žmonių talpinančią priedangą su 30-čia modulinių, iš beržo faneros pagamintų baldų komplektų įrengė UAB „Likmerė“ ir UAB „DUV“.

Šios abi įmonės nuo karo pradžios Ukrainoje vykdo bendrą projektą „LITUA kartu“ – gamina ir į Ukrainą siunčia slėptuvėms nuo bombų reikalingus baldus: lovas, stalus, spintas, kėdes, taburetes, kabyklas ir kt. Pernai ukrainiečiams perduota per 3,5 tūkst. tokių gaminių.

„Šią priedangą įrengėme per rekordiškai trumpą laiką – 3 dienas. Visi baldai išbandyti karo Ukrainoje sąlygomis bei patobulinti atsižvelgiant į ukrainiečių pastabas. Ukrainoje esame įrengę apie 10 panašių priedangų ir slėptuvių. Mūsų gaminiai yra unikalūs tuo, kad juos galima susirinkti per 5 minutes, o vienintelis įrankis – žmogaus rankos. Tai ekologiškas produktas, kurį kritiniu atveju gali ir sudeginti“, – sakė UAB „Likmerė“ generalinis direktorius Mindaugas Kasmauskis.

1988 metais pastatytos „Šilo“ progimnazijos rūsys iki šiol buvo paverstas įvairių daiktų, kuriuos gaila išmesti, sandėliu.

„Visas rūsys užima 414 kvadratinių metrų. Priedangai išvalėme ir paruošėme tik nedidelę jo dalį. Turime tikslą tinkamai sutvarkyti jį visą. Tuomet čia galės pasislėpti iki 1 000 žmonių – būtent toks skaičius žmonių kasdien vidutiniškai apsilanko progimnazijoje, šalia esančiame baseine, sporto salėje ir kt.“, – teigė „Šilo“ progimnazijos direktorius Darius Kaplūnas.

Rajono savivaldybės meras Darius Varnas pasidžiaugė šiuo projektu ir dėkojo jo iniciatoriams M. Kasmauskiui ir D. Kaplūnui.

„Būtinai turime tai tęsti – kurti kitas priedangas, kad galėtume užtikrinti rajono gyventojų saugumą. Ši priedanga yra pirmoji tokia ne tik mūsų rajone, bet ir šalyje. Negana to, ji aprūpinta patogiais, tvirtais, lengvai surenkamais baldais. Čia patekę žmonės galėtų saugiai praleisti laiką,“ – sakė D. Varnas.

D. Zimblienė priminė, kad priedanga yra objektas, galintis sudaryti sąlygas gyventojams trumpą laiko tarpą išvengti gyvybei ar sveikatai pavojingų veiksnių kilus oro pavojui ir apsisaugoti nuo tiesioginio ir netiesioginio apšaudymo grėsmės karinės agresijos metu (nuo netiesioginių atakų iš orlaivių, raketų, artilerijos ugnies, nuo skeveldrų, nuolaužų, sprogimo smūgio bangų, atsitiktinių kulkų). Slėptis uždarose patalpose gyventojai gali ne ilgiau nei 2 paras.

Norintys apžiūrėti naująją priedangą gali kreiptis į „Šilo“ progimnaziją tel. (8 340) 60 004 darbo dienomis, nuo 8 iki 16 val.

„G. ž.“ inform.

D. ZIMBLIENĖS nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Palaikau :
    Kokie kriterijai. Bombos palauks kol gražuoliai sulis?
  • Ar tik :
    Nebus GALIMAI “auksinės patalpos” ? Mmm?! “Auksinės”kėdės,stalai ir tt… kur savikaina koks 50€,o “pirkot” po 200€ ?!?! Pasidomės kam reikia,negalvokit kad Vilnius užsiimti negali,išjudinti lizdo… visam savas laikas. Malinauskas,Dargis,ir kiti mielai padės,gal ir ne už dyką,bet nors nebus pikta….
  • O.k. :
    Savi- toks kriterijus! O kiti- dekites kur norit .. ar cia tik ukrainieciams ...
  • Ukmergiškė :
    Apžiūrėti gali registruotis visi norintys, o domu, kokiais kriterijais remiantis, būtų išrenkami tie 100 laimingųjų, kuriuos priimtų čia slėptis, įvykus nelaimei?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas