Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Įtraukite į mitybą antioksidantus

Vis daugiau kalbama apie antioksidantų naudą, kurie mūsų organizmą gali sustiprinti iš vidaus bei pagražinti iš išorės. Vaistininkė Gabija Kruopytė pasakoja, kad nors antioksidantų galima lengvai pasisavinti iš augalinio maisto, visgi, neretas žmogus, ypač tie, kurių mityba yra nesubalansuota, gali susidurti su jų trūkumu.

Vaistininkė atskleidžia, kokią žalą organizmui sukelia antioksidantų trūkumas, bei įvardija, kokiuose maisto produktuose daugiausiai jų galima rasti.

Kas nutinka, kai mums trūksta antioksidantų?

„Kai sutrinka antioksidantų pusiausvyra, mūsų organizmas tampa nebe toks atsparus laisviesiems radikalams. Laisvieji radikalai gali skambėti labai sudėtingai, tačiau iš tiesų jie supa mus kasdien ir visur. Tai UV spinduliai, aplinkos užterštumas, rūkymas, kenksmingi cheminiai junginiai kaip pesticidai, taip pat ir mūsų organizmas pats gamina laisvuosius radikalus. Antioksidantai organizme kovoja su laisvaisiais radikalais, tačiau jeigu negauname pakankamai antioksidantų, jie nebeįstengia įveikti atsiradusio laisvųjų radikalų pertekliaus“, – pasakoja vaistininkė G. Kruopytė

Anot vaistininkės, apie antioksidantų trūkumą gali išduoti tokie simptomai kaip atsiradęs nuovargis, atminties sutrikimai, suprastėjusi odos ir plaukų būklė, sutrikęs žaizdų gijimo procesas. Ignoruojant šiuos simptomus, ilgainiui gali išsivystyti širdies ir kraujagyslių, kvėpavimų takų, kepenų, neurologinės ir odos ligos, taip pat piktybiniai navikai.

Antioksidantai – ne tik gerai savijautai, bet ir grožiui

Vaistininkė pasakoja, kad antioksidantai svarbūs ne tik mūsų gerai savijautai, bet ir grožiui. Jų galima pasisavinti iš maisto produktų ir papildų, o taip pat rasti kosmetikoje: „Su maisto produktais arba maisto papildais pasisavinami antioksidantai gali iš vidaus pagerinti mūsų odos, plaukų ir nagų būklę. Tuo tarpu kosmetikoje randami antioksidantai puoselėja juos iš išorės bei netgi prailgina kosmetikos galiojimo laiką. Turime nepamiršti, kad ir viršutinis mūsų odos sluoksnis ir plaukai yra veikiami išorinių veiksnių. Būtent čia praverčia kosmetika su antioksidantais, kurie įsigerdami į plaukus ar odą apsaugo juos iš išorės.“

Antioksidantų šaltinis – augalinis maistas

Vaistininkė pasakoja, kad pakankamai antioksidantų galima gauti iš augalinės kilmės maisto produktų, todėl svarbu pasirūpinti, kad mityba būtų subalansuota ir joje netrūktų daržovių bei vaisių įvairovės.

„Iš maisto mes galime pasisavinti tokių antioksidantų kaip vitaminai A, C ir E, taip pat cinkas, selenas, manganas. Reikėtų įsiminti ir rečiau išgirstamus antioksidantus, tai – beta karotenas, likopenas, fenolinės rūgštys ir flavonoidai. Jie gali ne tik apsaugoti mūsų organizmą nuo laisvųjų radikalų, bet ir sustiprinti imunitetą, palaikyti energijos kiekį organizme, taip pat puoselėti mūsų plaukų, nagų ir odos būklę“, – pasakoja vaistininkė G. Kruopytė.

Pataria, kokius maisto produktus rinktis

Vitaminas C – uogos, citrusiniai vaisiai, papaja, kiviai, paprika.

Vitaminas E – saulėgrąžos, migdolai, graikiniai riešutai, saulėgrąžų ir alyvuogių aliejus, špinatai, šparagai ir brokoliai.

Vitaminas A ir beta karotenas – morkos, persikai, mangai, špinatai.

Likopenas – pomidorai, arbūzai, raudonieji greipfrutai, agrastai, raudonosios paprikos.

Fenolinės rūgštys – žalioji arbata, spanguolės, rozmarinai, raudonėlis

Flavonoidai – citrusiniai vaisiai, uogos, pomidorai, špinatai, žaliosios arbatos, rozmarinai, raudonėlis.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas