Lenktynėse varžėsi 19 vadeliotojų, atvykusių iš Latvijos ir Lietuvos.

Naujausi, Sportas

Ristūnų žirgų varžybose sėkmė šypsojosi latviams

Evelina PAŠKOVSKYTĖ

Vilniaus universiteto studentė

 

Šeštadienį, rugsėjo 30-ąją, Ukmergės hipodrome vyko kasmetinės rajono savivaldybės organizuojamos respublikinės lenktyninių žirgų ristūnų lenktynės. Nuo 2011 metų rengiamose ir ukmergiškių pamėgtose lenktynėse šįkart varžėsi 19 vadeliotojų, atvykusių iš Latvijos ir Lietuvos – Ukmergės, Utenos, Vilniaus, Panevėžio, Širvintų, Zarasų, Lazdijų rajonų. Jie atkakliai kovojo dėl pagrindinio prizo – Ukmergės rajono savivaldybės mero taurės, taip pat dar keturių apdovanojimų. 1700 metrų bėgimo takas sėkmingesnis buvo svečiams iš Latvijos – jie laimėjo tris iš penkių aukso medalių. Daugiausiai titulų – penkias prizines vietas – pelnė šeimininkai, Ukmergės rajono žirginio sporto entuziastai.

Lenktynes sveikinimo žodžiu žiūrovams ir varžybų dalyviams atidarė rajono savivaldybės administracijos direktorė Inga Pračkailė.

,,Šios žirgų lenktynės – nuostabi tradicinė miesto šventė. Tikimės, kad ji gyvuos dar daug metų ir susirinkusiuosius džiugins puikiais greitų žirgų startais“, – sakė I. Pračkailė.

Direktorė ilgamečiam žirgų sporto puoselėtojui, sporto meistrui, baigusiam sportinę karjerą, Kazimierui Trotai įteikė mero padėkos raštą už rajono garsinimą Lietuvoje ir užsienyje. Šiam sportininkui taip pat buvo įteiktas ir Lietuvos Respublikos Seimo kaimo reikalų komiteto pirmininko Viktoro Pranskiečio padėkos raštas.

Karjerą jau baigęs vadeliotojas K. Trota atviravo, kad visiškai atsisveikinti su šia sporto šaka dar neketina: ,,Per beveik 50 vadeliotojo karjeros metų įgytą patirtį perduosiu jauniesiems sportininkams, remsiu varžybas, kaip galėsiu, puoselėsiu žirginį sportą.“

I. Pračkailė padėkojo ir šventės rėmėjams, taip pat prisidėjusiems prie lenktynių organizavimo Gintarui Radzevičiui, Edvardui Vinskui, Vigmantui Perednikui, žirginio sporto klubui „Širvintų žirgai“.

Po sveikinimo kalbų prasidėjo rungtynės. Dalyviai dėl piniginių prizų, kurių bendra vertė – 1 900 eurų, ir daiktinių laimėjimų, kuriuos steigė K. Trota, kovojo penkiuose važiavimuose.

K. Trota apdovanojo A. Juškėną.

Pirmame važiavime varžėsi „C“ reitingo šeši suaugę žirgai. Tarptautinio važiavimo prizą (steigėjas UAB ,,Atkočių agroservisas“, vadovas Gediminas Miliukas) laimėjo sėkmingai finišavusi Latvijos atstovė Sandra Soikone, kuri su žirgu Daja Star distanciją įveikė per 2 min. 16,100 s. Antroje vietoje liko visos distancijos favoritai – ukmergiškis važiuotojas E. Vinskus su žirgu Gvazdiku. Trečią vietą su Ukmergės Lunatiku iškovojo ukmergiškė Ema Mosolkovaitė.

Antro važiavimo dalyviai, suaugę ,,B‘‘ reitingo suaugę žirgai, kovojo dėl K. Trotos taurės ir trenerio-vadeliotojo profesionalo titulo. Greičiausiai – per 2 min. 16,200 s – distanciją įveikė Zarasų rajono atstovo Antano Juškėno vadeliojamas Powerbydream. Antras finišą pasiekė ukmergiškio V. Peredniko vadeliojamas Vikingas, o trečias – Panevėžio rajono atstovas Algimantas Pamarnackas su žirgu Otello.

Trečiame važiavime buvo varžomasi piniginio prizo, kurį įsteigė UAB ,,AASE“, vadovaujama Povilo Ušinsko. Tarp ,,D“ reitingo suaugusių žirgų greičiausia buvo latvės Evelinos Koledos vadeliojama Ragazza Gracia, antrą vietą pelnė S. Soikene su ristūnu Victory Boy T.G. Trečia turnyrinėje lentelėje liko širvintiškė Gedvilė Vinslauskaitė, vadeliojanti Chaną Čingį.

UAB „Atkočių agroservisas“ prizą S. Soikone įteikė Algirdas Kopūstas.

Dėl Jono Vinckaus atminimo taurės bei UAB ,,Natureka“ ir Dariaus Vinckaus įsteigtų prizų ketvirtame važiavime lenktyniavo žirgai, gimę 2021–2020 m. Pergalę iškovojo Alvydas Banėnas iš Panevėžio rajono, vadeliojęs Simaroną, kuris pasiekė geriausią laiką lenktynėse – 2 min. 16,000 s. Antra buvo ukmergiškė Monika Vinskutė su Galatėja, trečias – Gintaras Radzevičius su Sakura.

Žiūrovų labiausiai lauktame penktame važiavime ,,A“ reitingo suaugę žirgai kovojo dėl Ukmergės rajono savivaldybės mero taurės. Po įnirtingos kovos pirma finišą per 2 min. 14,100 sek. pasiekė latvio Mario Ežmalio vadeliojama Fors Fortis Cass. Antrą vietą pelnė G. Radzevičius su žirgu Vincent Croft. Širvintų rajono atstovas Juozas Kvakšys, vadeliojęs Miražą, liko trečias.

,,Labai gera kiekvienais metais matyti gausiai susirinkusius žirgų mylėtojus, malonu prisidėti organizuojant renginį, kuris suburia šio sporto gerbėjus“, – įspūdžiais po lenktynių dalijosi viena iš jų organizatorių Rasa Ragelytė-Kraucevičienė, rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė.

Švente džiaugėsi ir žiūrovai. Pakalbintas ukmergiškis Mykolas teigė, kad žirgų lenktynėse dalyvauja kasmet. Jose visada džiugina puiki nuotaika, greiti žirgai. Šiemet žiūrovus maloniai nustebino dar ir vasariškai šiltas oras.

AUTORĖS nuotraukos

Žirgų lenktynės visada sutraukia nemažai ukmergiškių.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas