Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

Sutaupykite ten, kur išleidžiate daugiausiai. Kaip jums gali padėti „Norfa“ leidinys?

Bene didžiausią būtinųjų išlaidų dalį kiekvienuose namuose sudaro išlaidos maisto ir buities prekėms. Vieni apsiperka kartą per savaitę, kiti į parduotuvę užsuka kasdien po darbo. Visgi bet kuriuo atveju išlaidos maisto produktams sudaro net iki 50 % lietuvių biudžeto. Jei šiemet ieškote būdų sutaupyti, norime pasidalyti keliomis idėjomis. Pasirodo, padėti sutaupyti gali ir „Norfa“ leidinys, ir atsakingas planavimas, ir… dar kelios gudrybės.

Tikslo turėjimas – geriausia motyvacija

Nors žmonės yra skirtingi, įdomu tai, kad visus mus motyvuoja panašūs dalykai. Ypač, kai kalba pasisuka apie pinigus. Pasirodo, kad vienas geriausių motyvatorių yra konkretaus tikslo turėjimas. Nesvarbu, kuriame gyvenimo tarpsnyje esate, ir kam šiuo metu norėtumėte sutaupyti – pirmam automobiliui, atostogoms užsienyje ar pradiniam būsto įnašui. Turint bet kokį konkretų tikslą, sutaupyti bus lengviau nei tiesiog taupant „juodai dienai“.

Pasirodo, psichologai nustatė, kad konkretaus tikslo turėjimas veikia kaip papildoma motyvacija. Kaskart nusprendus kažkam išleisti pinigus galite pagalvoti – šiuos 10 ar 100 EUR galėčiau skirti savo tikslui. Tai leidžia įvertinti, kad išleisdami pinigus nutolinate tikslą ir taip didėja motyvacija pinigų neišleisti. Net jei logiškai mąstant suprantate, jog atsidėti „juodai dienai“ yra taip pat svarbu kaip sutaupyti naujam automobiliui, konkretus atlygis (šiuo atveju – automobilis) motyvuoja labiau nei neapibrėžtas „kad turėčiau pinigų, kai prireiks“.

Ką pataria taupymo ekspertai?

Taupymo ekspertai siūlo įvairių būdų, kurie gali padėti sutaupyti. Viena geriausiai žinomų taisyklių yra 50-30-20. Skaičiai nurodo procentus, pagal kuriuos turėtumėte paskirstyti savo pajamas. Pagal šią formulę, 50 proc. turėtumėte skirti buities išlaidoms (nuomai, mokesčiams, maistui, higienos prekėms ir t. t.), 30 proc. – pramogoms ir kitoms nebūtinoms išlaidoms (pvz., koncertui, suknelei, makiažui ir pan.), o 20 proc. turėtumėte skirti taupymui. Šios taisyklės lengviausia laikytis, jei gavę algą iškart 20 proc. pervesite į taupymui skirtą sąskaitą ir tiesiog „apsimesite“, kad jų nėra.

Jei buities išlaidoms tilpti į 50 proc. niekaip nepavyksta, vertėtų peržvelgti išlaidas. Galbūt keliones automobiliu kartais verta iškeisti į viešąjį transportą? O galbūt galite sutaupyti įsigydami maisto produktus? Padėti sutaupyti gali ir „Norfa“ leidinys, kuriame pateikiamos didžiausios nuolaidos ir geri kainų pasiūlymai.

Kodėl norime, tai, ko mums visai nereikia ir kaip to išvengti

Kaskart įsigijus tai, ko norime, smegenys gauna „dozę“ laimės hormono, todėl apsipirkinėti yra taip smagu. Tačiau jei norite pradėti taupyti, verta pasistengti išmokti susidoroti su impulsyviais pirkiniais ir šiuo poreikiu patenkinti smegenų užgaidas.

Vienas iš būdų kaip tai padaryti – planuoti savo apsipirkimą. Pavyzdžiui, „Norfa“ leidinys gali būti peržiūrimas namuose, čia galėsite ramiai įvertinti, ko jums reikia ar nereikia ir įtraukti į pirkinių sąrašą. Prieš eidami apsipirkti galėsite dar kartą peržvelgti sąrašą ir išbraukti, jei įtraukėte ką nors, kas nėra būtina. Jei laikysitės savo nusimatyto biudžeto ir turėsite patrauklų tikslą, po kiek laiko pastebėsite – jog džiaugsmą jums teikia ne tik pirkimas, bet ir kiekvienas neišleistas euras, kurį atsidedate į taupymo sąskaitą ir taip priartėjate prie savo svajonės!

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas