Patalpos po projekto įgyvendinimo.

Kultūra, Naujausi

Buvęs vienuolynas siūlo įdomias patirtis – kai ko nerasite visoje Lietuvoje

Nusilieti krikšto žvakę, pasigaminti kalėdaitį, išvysti unikalias sienų freskas – visa tai ir dar daugiau siūlo Apšvietos epochą menantis Atgailos kanauninkų vienuolynas Molėtų rajone. Vienoje didžiausių šio krašto XVIII a. vertybių šiandien įsikūręs Molėtų krašto muziejaus padalinys. Į jį žmones traukia ne tik akis paganyti – čia verda vietos bendruomenės gyvenimas.

 

Neeilinė vieta

Videniškių vienuolyno namas Molėtų rajone – dviaukštis mūrinis pastatas, pastatytas 1754 m. kaip Regulinių atgailos kanauninkų vienuolyno vyresniųjų rezidencija. Kuklintis pabrėžiant jo vaidmenį to meto gyvenime tikrai neverta – Žemaitijoje apsigyvenę ir liaudyje vadinti Baltieji Augustinai vienu metu iš čia koordinavo net pasaulinę brolijos veiklą, Videniškiuose sukurtas svarbus Lietuvos raštijos paminklas… O apžiūrėti vieno dalyko čia traukia visos šalies istorinio meno gerbėjai. Tačiau apie viską iš pradžių.

Apie vienuolyną sutikusios papasakoti muziejininkės Jolanta Slavinskienė ir Kristina Degutienė teigia, kad Baltųjų Augustinų brolijos pradžia miestelyje siekia XVII a. pradžią, o jų istorija čia tęsėsi kiek daugiau nei porą šimtmečių.

Vyr. muziejininkė J. Slavinskienė atkreipia dėmesį, kad paprasti vienuoliai čia negyveno: „Vienuolynas skirtas infulatūrai, o infulatai buvo prilyginami vyskupams. Aptarti svarbių dvasinių ir buitinių reikalų vienuoliai rinkdavosi kapitulos salėje. Kurį laiką infulatūroje gyveno Baltųjų Augustinų provincijolas, o kitose šalyse išnykus šioms vienuolijoms, rezidavo ir vienuolyno generolas. Taigi būtent iš Videniškių buvo vadovaujama viso pasaulio Baltiesiems Augustinams.“

1762 m. kapitulos salės sienos papuoštos freskomis – aštuoniais Videniškių infulatų atvaizdais ir įrašais apie svarbiausius jų nuopelnus, talentus ir būdo savybes. Meno ir istorijos žinovai traukia į Videniškius apžiūrėti šios atvaizdų galerijos, mat tai vienintelis Lietuvoje išlikęs vienuolyno vyresniųjų portretų rinkinys. Ilgą laiką šias freskas slėpė dažų sluoksnis, kol jos buvo atrastos ir restauruotos.

Muziejininkė K. Degutienė atkreipia dėmesį, kad vienuolyne atgyja ir garsių Lietuvos kunigaikščių Giedraičių istorija. „Manoma, kad iš šių vietovių kilo palaimintuoju paskelbtas atgailos kanauninkų vienuolis Mykolas Giedraitis, todėl muziejuje įrengta jo ekspozicija“, – atskleidė pašnekovė. Palaimintasis Mykolas Giedraitis – legendinė asmenybė, ypač dominanti šių dienų tikinčiuosius, nes jis visiškai neseniai popiežiaus patvirtintas palaimintasis – beatifikacijos iškilmės įvyko Videniškiuose 2019 metais.

Vienuolynas didžiuojasi, jog čia sukurtas svarbus lietuvių raštijos kultūros paminklas – Mykolo Olševskio pamokslų rinkinys „Broma, atverta ing viečnastį“.

„Niekur kitur Lietuvoje tuo laikotarpiu niekas neparašė grožinės literatūros kūrinio – tik Videniškiuose. Todėl išties įdomu jį čia apžiūrėti ir pajusti šios vietovės dvasią“, – tvirtina J. Slavinskienė.

Patalpos po projekto įgyvendinimo.

Religinės ir kultūrinės pramogos

Vienuolyno namo restauracijai ir pritaikymui bendruomenės veikloms skirtos lėšos iš 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos prioriteto „Aplinkosauga, gamtos išteklių darnus naudojimas ir prisitaikymas prie klimato kaitos“ priemonės „Aktualizuoti savivaldybių kultūros paveldo objektus“. Šiandien čia įsikūrusiame Molėtų krašto muziejaus padalinyje siūlomos įdomios patirtys, susijusios su vienuolyno istorija ir vietos dvasia. Čia galima savomis rankomis nulieti šviežią, tikro vaško krikšto žvakę, dalyvauti kalėdaičių (plotkelių) kepimo edukacijoje ir įsigyti videniškietiškų plotkelių su lietuviškais užrašais. Daug kam patinka dėlioti paveikslą-mozaiką iš įvairių gabalėlių, o prieš šv. Velykas – vašku, dekupažu arba mozaikos principu marginti velykinius kiaušinius. Veiklos čia randa ir mažieji lankytojai – jiems skirtas aktyvus komandinis žaidimas „Pažink Videniškių vienuolyną“.

Edukacija – Kalėdaičių kepimas.

Net ir išbandžius visas edukacijas, susipažinus su vienuolyno istorija, laikas jame neprailgsta – muziejaus darbuotojai rūpinasi, kad čia virtų kultūrinis gyvenimas. Molėtų dailės galerijos vyr. muziejininkė ir dailininkė Aistė Gabrielė Černiūtė kuruoja Lietuvoje žinomų profesionalių dailininkų darbų parodas (Ugnės Žilytės, Rūtos Eidukaitytės, Sigutės Ach, Aleksandro Vozbino ir kt.), rengia plenerus, čia vyksta įvairūs renginiai. Muziejuje saugomas, restauruojamas ir tyrinėjamas istorinis paveldas. Kai tik įmanoma, į veiklas įsitraukia Videniškių bendruomenė ir vietos kultūros atstovai. J. Slavinskienė pabrėžė, kad vienuolynas tapo vietinius vienijančia ir buriančia erdve. Jai antrindama K. Degutienė pasakojo, kad čia renkamasi kurti kalėdinius papuošimus, pinti atlaidų vainikus, prie puodelio arbatos aptariamos miestelio naujienos, rūpesčiai ir džiaugsmai.

Edukacija – Vienuolių vaistinėlė.

„Kuriant ekspoziciją ir parodas prašoma bendruomenės prisidėti pasiūlymais, eksponatais, kritika. Juk ilgaamžiai videniškiečiai geriausiai žino šio krašto istoriją“, – paaiškino J. Slavinskienė ir pridūrė, kad pagrindinis renginys – kasmet birželio mėnesį vykstanti miestelio šventė sutampa su Švč. Jėzaus Širdies atlaidais. Muziejus šią dieną lankytojus priima nemokamai, vykdo pažintines edukacines programas.

Užbaigdamos kelionę po vienuolyną muziejininkės pasidžiaugė sėkmingu bendradarbiavimu su Kultūros ministerija ir jos įstaigomis, kai dalinamasi patirtimi, pasiskolinami eksponatai, vykdomi restauravimo projektai. „Artimus ryšius palaikome su Kultūros paveldo departamentu ir Kultūros infrastruktūros centru. Prižiūrint tokį pastatą visada reikalingos profesionalios konsultacijos ir patarimai“, – teigė J. Slavinskienė ir pasinaudodama proga nuoširdžiai pakvietė atvykti į Videniškius ir aplinkinių rajonų gyventojus. O apie veiklas daugiau sužinoti galima feisbuko paskyroje „Videniškių vienuolyno muziejus“, svetainėje https://www.moletumuziejus.lt.

Publikacija finansuojama Europos socialinio fondo veiksmų programos prioriteto „Techninė parama, skirta informuoti apie veiksmų programą ir jai vertinti“ lėšomis.

Užs. Nr. 0020151.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas