Asociatyvi nuotrauka.

Jaunimas

Ukmergiškių negąsdina valstybinis matematikos egzaminas

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Lietuvos mokyklų abiturientai pasirinko, kokius egzaminus laikys 2023 m. brandos egzaminų sesijoje. Šalyje populiariausiu egzaminu išlieka anglų kalba, o Ukmergėje dauguma kandidatų rinkosi laikyti lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą bei matematiką. Baigiantis metams rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu jau patvirtinti brandos egzaminų vykdymo centrai.

Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) duomenimis, šalyje laikyti lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą nusprendė 17 365 kandidatai, anglų kalbos – 18 258, matematikos – 16 520, istorijos – 8 137, biologijos – 6 768, geografijos – 4 589.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Arūnas Augustinas „Gimtajai žemei” sakė, kad rajone tarp valstybinių brandos egzaminų populiariausias yra matematikos egzaminas, kurį pasirinko 190 kandidatų. Nors šalies mastu šio dalyko rezultatai – prasčiausi, ukmergiškių tai negąsdina. Toliau tarp pasirinkusiųjų laikyti valstybinius egzaminus rikiuojasi lietuvių kalba ir literatūra – šį egzaminą laikys 184 kandidatai, užsienio kalbą (anglų k.) – 180, biologiją – 95, istoriją – 49, geografiją – 46, informacines technologijas – 24, chemiją – 17, fiziką – 13, rusų k. – 7.

Nusprendusieji laikyti mokyklinius brandos egzaminus daugiausia rinkosi lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą – 119 kandidatų, technologijų egzaminą pasirinko 103 ukmergiškiai, menų discipliną – 48.

Iš viso kandidatai galėjo rinktis ne daugiau kaip 7 brandos egzaminus. Brandos atestatui gauti mokinys turi išlaikyti du egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros bei dar vieną dalyko egzaminą ar brandos darbą.

Rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu jau paskirti 2023 m. brandos egzaminų vykdymo centrai.

Užupio pagrindinėje mokykloje kandidatai laikys valstybinį biologijos egzaminą, taip pat į šią mokyklą atvyks dalis laikančiųjų lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos egzaminus. Dukstynos pagrindinėje mokykloje vyks chemijos, fizikos ir geografijos valstybiniai egzaminai. „Šilo“ progimnazijoje bus laikomas istorijos valstybinis egzaminas, taip pat čia vyks lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos egzaminai. Antano Smetonos gimnazijoje numatyti informacinių technologijų ir anglų kalbos egzaminai, dalis kandidatų šiuos egzaminus laikys ir Jono Basanavičiaus gimnazijoje.

Pasirinkusieji mokyklinius brandos egzaminus – menų srities ir technologijų – juos galės laikyti savo mokyklose. Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas vyks Jono Basanavičiaus, Antano Smetonos gimnazijose bei Ukmergės technologijų ir verslo mokykloje.

Pasak Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiojo specialisto, tarp kandidatų 2023 m. laikyti brandos egzaminus užsiregistravo ir 20 eksternų.

2022–2023 mokslo metų egzaminuose bus šiek tiek naujienų.

„Kiekvienam kandidatui jau buvo pateikti mokinio identifikavimo kodai, sudaryti Mokinių registre iš nesikartojančios atsitiktinių skaičių sekos automatizuotu būdu. Šiuos kodus kandidatams reikia žinoti, nes pagal juos egzamino dieną prie įėjimų į dalyko brandos egzamino centrą jie sužinos savo grupę, vietos numerį ir patalpą, kurioje vyks egzaminas.

Brandos egzaminus ar jų dalis, išskyrus informacinių technologijų brandos egzaminą, laikantys kandidatai suskirstomi į ne didesnes kaip 12 žmonių grupes. Informacinių technologijų brandos egzaminą laikantys kandidatai skirstomi į 9 asmenų grupes. 2021–2022 m. m. buvo atitinkamai po 9 ir 6“, – naujoves vardijo pašnekovas.

Kaip skelbiama NŠA išplatintame pranešime, privalomo lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino tipą – valstybinį ar mokyklinį – abiturientai galėjo rinktis laisvai. Šiemet prašymus laikyti valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą pateikė 17 365 (pernai – 17 475), o mokyklinį – 8 792 kandidatai (pernai – 9 174).

Lyginant su praėjusiais metais, šiemet daugiau abiturientų pasirinko valstybinius geografijos (1,6 proc. daugiau) ir chemijos (0,4 proc.) brandos egzaminus. Nežymiai sumažėjo matematikos (1 proc. mažiau), anglų kalbos (0,9 proc.), fizikos (0,8 proc.), bio-logijos (0,4 proc.), istorijos (0,2 proc.) valstybinių brandos egzaminų populiarumas.

Iš mokyklinių brandos egzaminų tradiciškai populiariausias technologijų brandos egzaminas: jį laikyti pasirinko 6 022 kandidatai (pernai – 6 266). Daugiau kandidatų nei praėjusiais metais pasirinko menų bei gimtųjų kalbų (lenkų, rusų) egzaminus.

Iki 2023 m. kovo 15 d., kai abiturientai jau tiksliai žinos, kurią specialybę renkasi, ką ketina studijuoti ir kokių brandos egzaminų tam reikia, galės iš pasirinktų brandos egzaminų vieno ar kelių atsisakyti.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Lapė :
    Jūs rimtai su tokia antrašte??? Mokinių paklausinėkite ir sužinosite, kokia reali situacija su matematika...

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas