Nuo lapkričio 1-osios rajone atliekas renka ir tvarko savivaldybės.

Aktualijos, Naujausi

Įspėja, kad vidaus sandoriai gali atsigręžti prieš gyventojus

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Lietuvos komunalinių atliekų tvarkytojų asociacija išplatino pranešimą, kuriame teigia, jog šalies regionuose dar labiau įsigali vidaus sandoriai, kai komunalinių paslaugos atliekų surinkimo paslaugos perkamos iš savivaldybei pavaldžių įmonių.

Pasak pranešimo, įvairios instancijos teismai bei Konkurencijos taryba ne kartą yra pareiškę, kad ši praktika ydinga. Naujausias vidaus sandorio pavyzdys – Ukmergės rajono savivaldybėje, kur atliekas surinkti pavesta UAB „Ukmergės autobusų parkui“. Sutarties tarp Ukmergės rajono savivaldybės ir „Ukmergės autobusų parko“ vertė – 5 mln. eurų. Ši įmonė už 0,448 mln. eurų įsigijo 6 naudotas šiukšliavežes.

„Esame tikri, kad viešai paskelbtame konkurse Lietuvos komunalinių atliekų tvarkytojų asociacijos (LKATA) nariai būtų dalyvavę konkurse ir padidinę konkurenciją, – pranešime cituojamas LKATA direktorius Simonas Barsteiga. – Be konkurencijos įvykęs konkursas galimai aukštais atliekų tvarkymo mokesčiais nuguls ukmergiškius bei didesnių miestelių Deltuvos, Lyduokių, Pabaisko, Siesikų Želvos gyventojus“.

LKATA teigia, jog Konstitucinis Teismas jau nagrinėjo Viešųjų pirkimų įstatymo tam tikrus punktus ir pateikė išaiškinimus: „Savivaldybė, organizuodama viešųjų paslaugų teikimą, gali sudaryti vidaus sandorį ir pavesti savo kontroliuojamai įmonei teikti vandens ir šilumos tiekimo, nuotekų valymo, atliekų tvarkymo, keleivių vežimo, teritorijų ir gatvių priežiūros ir tvarkymo, maitinimo švietimo, socialinės globos arba sveikatos priežiūros įstaigose paslaugas.

Teismas 2022 m. gegužės 5 d. nutarimu pripažino, kad savivaldybės gali sudaryti vidaus sandorius dėl tam tikrų viešųjų paslaugų teikimo tik išimtiniais atvejais – tik tada, kai tokių paslaugų teikimas negali būti organizuojamas pasirenkant paslaugų teikėją viešai, pagal Viešųjų pirkimų įstatymą. Prieš sudarant vidaus sandorį turi būti įvertinta atitinkamo sprendimo įtaka sąžiningai konkurencijai, užtikrinant, kad tam tikras viešosios paslaugos teikėjas nebūtų privilegijuojamas, o kiti ūkio subjektai – diskriminuojami.“

Ar yra pagrindo nuogąstauti, kad Ukmergės rajono savivaldybės sudarytas vidaus sandoris su savivaldybės kontroliuojama įmone gali atsiliepti gyventojams?                

Rajono savivaldybės administracijos Centralizuotų viešųjų pirkimų skyriaus vedėja Diana Gervinskienė „Gimtajai žemei“ paaiškino, jog vidaus sandoris dėl atliekų Ukmergės rajone surinkimo ir vežimo paslaugų teikimo sudarytas 2022 m. spalio 28 d. su UAB „Ukmergės autobusų parkas“ po tuo metu paslaugas teikusio tiekėjo UAB „VS Vilnius“ pranešimo, kad ketinama nutraukti paslaugų teikimo sutartį.

„Nepaisant to, kad paslaugų teikimo kaina du kartus „VSA Vilnius“ buvo indeksuota (padidėjo apie 24 proc.), tiekėjas nesutiko rinti ir tvarkyti atliekų, motyvuodamas tuo, kad patiria nuostolį ir teikiamos paslaugos yra nerentabilios“, – sakė vedėja.

Pasak D. Gervinskienės, rinkoje tokias paslaugas didele apimtimi teikia tik du dalyviai, vienas jų  tuo metu buvo nepatikimų tiekėjų sąraše ir dalyvauti konkurse negalėjo, be to, savivaldybė su juo turi labai negatyvią patirtį: su menamu tiekėju teisminiu keliu buvo bylinėjamasi dėl netinkamai įvykdytos sutarties, iš jo savivaldybės naudai priteista 170 000 Eur žalos atlyginimo: „Iš to galima daryti išvadą, kad viešai paskelbtame konkurse galėtų dalyvauti vienas tiekėjas, kuris, nesant konkurencijos, veikdamas praktiškai monopolinėje rinkoje, gali teikti labai aukštos kainos pasiūlymus. Beje, tai pastaruoju metu yra nutikę keliuose rajonuose.“

Taip pat vedėja teigė, jog tuomet, jei konkurso metu pateikta kaina yra per didelė, sutartis nesudaroma, o tai reiškia, kad nutrūksta paslaugų teikimas ir savivaldybės teritorijoje atliekos nebetvarkomos. Siekdama išvengti tokios situacijos, savivaldybė priėmė sprendimą sudaryti vidaus sandorį su jos kontroliuojama įmone.

Centralizuotų viešųjų pirkimų skyriaus vedėja pažymėjo, kad vidaus sandoriui keliami reikalavimai buvo tenkinti. Taip pat buvo atliktas poveikio konkurencijai vertinimas: „Nustatant poveikio konkurencijai proporcingumą, taip pat atsižvelgta į tai, jog 2022 m. birželio 30 d. sprendimu Nr. 7-180 numatomas vidaus sandoris atitinka Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatyme ir Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatyme nustatytus vidaus sandoriams keliamus reikalavimus.“

Palikite komentarą apie straipsnį

  • pi dec :
    ka bedarytu,vis tiek viskas atsigrezia pries eilinius gyventojus.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas