Kultūra, Naujausi

Atsinaujina festivalis „Camera obscura“

Po pandeminės pertraukos į Ukmergę sugrįžta kamerinių teatrų ir performansų festivalis „Camera obscura“. Devynioliktą kartą rengiamo festivalio programoje – ne tik kamerinių teatrų ar žinomų Lietuvoje performansų kūrėjų projektai, bet ir mokymai ukmergiškiams, besidomintiems šiuolaikiniu menu.

Prieš gerus du dešimtmečius šį festivalį inicijavo ukmergiškis menininkas Julius Zareckas. Iš pradžių buvęs mėgėjų teatrų festivaliu, ilgainiui renginys įgavo profesionalios meno sklaidos renginio bruožų.

Ilgas tradicijas turintis festivalis, pernai neįvykęs dėl COVID-19 ribojimų, šiemet startuos paskutinę rugsėjo dieną ir tęsis iki pat gruodžio vidurio. Jame – ir jau pažįstami, ir dar nematyti veidai, ir įprastos, ir netradicinės renginių erdvės. Publikos laukia išskirtiniai, profesionalūs, aukštos kokybės renginiai ir išplėsta festivalio geografija.

Konceptualaus meno savaitgalis

Festivalyje dalyvaus žinomi konceptualiojo meno kūrėjai, pripažinti tiek publikos, tiek kritikų. Pirmieji performansai – jau rugsėjo 30-ąją, penktadienį.

Nuo 14 val. buvusiose „Ukmergės senojo knygyno“ patalpose tris valandas bus galima stebėti Monikos Dirsytės performansą „Pan/demos“. Tai itin koncentruoto kūno režimo, sudėtingas fiziškai ir psichologiškai, reikalaujantis ištvermės, atliepiantis socialinį žiaurumą, aukos ir bausmės ribiškumą performansas. Kūrėja kelia klausimą – „Kiek mūsų kūnas gali?“ ir leidžiasi į kelionę stikliniu labirintu. Kaip jai pavyks šliaužiant įveikti posūkius, deguonies trūkumą ir akistatą su savimi bei žiūrovu, kai žmogaus valia ir bejėgiškumas bus po padidinamuoju stiklu? Liudininkas bus laikas ir žiūrovas.

Performanso atlikimo metu erdvėje bus eksponuojami fotomenininko Arūno Kulikausko fotoobjektai.

17 val. laukia oficialus festivalio atidarymas.

18 val. skvere priešais Kęstučio aikštę vyks Beno Šarkos performansas. Jis jau yra lankęsis Ukmergėje. Šįsyk menininkas ne tik pristatys naują vaidinimą, kuris gali intriguoti tiek kūno atvirumu, tiek minties gilumu, bet ir padarys įžangą į kitų metų renginius. Bendradarbiaujant su fotomenininku A. Kulikausku, šiųmečio festivalio išvakarėse bus pradėtas Ukmergės erdvių fotoperformansas, kuris pilna apimtimi persikels į kitus metus.

Konceptualaus meno savaitgalis tęsis ir šeštadienį, spalio 1 d. Veprių seniūnijoje, Kultuvėnų kaime esančiuose „Lukenskų namuose“ vyks mokymai besidomintiems šiuolaikiniu menu. M. Dirsytė dalinsis performansų kūrimo patirtimi ir praktika, o Rūta ir Česlovas Lukenskai ves dviejų dalių seminarą „Nešvaistyk maisto“, kuriame pristatys, kaip galima panaudoti maisto likučius konceptualiojo meno kūrime.

Lapkričio 10 d. laukia dar vieni mokymai – improvizacijos. Seminarą ves Vilniaus universiteto Kinetinės teatro trupės režisierius Andrius Pulkauninkas.

Abiejų mokymų dalyvių skaičius ribotas, tad būtina išankstinė registracija telefonu 8 601 77 064.

Profesionalų spektakliai – nemokamai

Profesionalių teatrų spektaklius festivalio žiūrovai galės pamatyti nemokamai. Šiemet į Ukmergę atvyks naujų veidų, dar nematytų festivalio kontekste.

Spalio 19 d. Kauno miesto kamerinis teatras Kambario teatre parodys monospektaklį „Žana“, kurio autorė ir režisierė – Gintarė Šmigelskytė.

Lapkričio 10 d. Ukmergės kultūros centro šokių salėje ukmergiškiams jau gerai pažįstama Vilniaus universiteto Kinetinė teatro trupė pristatys interaktyvų spektaklį „Vertigo self“ (rež. A. Pulkauninkas).

Lapkritį ir gruodį laukiama dar dviejų profesionalių spektaklių. Tai ilgamečio festivalio dalyvio – Šilutės kamerinio teatro – spektaklio „Rotšildo smuikas“ ir naujo veido – aktoriaus ir režisieriaus Manto Vaitiekūno – spektaklio „Ka\stingas“ apie aktorių atrankos subtilybes. Jis vyks netradicinėje aplinkoje – gastro pub „Aš būsiu čia“ scenoje.

Be kita ko, ukmergiškiai turės progos pamatyti ir ne kartą festivalyje besisvečiavusius performansų kūrėjus – publikos laukia Simono Nekrošiaus bei improvizacinės/eksperimentinės muzikos dueto – Arno Mikalkėno ir Armos Aghartos – „BEKELE“ pasirodymai.

Festivalį organizuoja Ukmergės meno draugija, festivalio renginiai finansuojami Lietuvos kultūros tarybos bei Ukmergės rajono savivaldybės skirtomis lėšomis.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas