Sveikata

5 dantų skausmo priežastys

Kone visi sutiktų, kad vienas nemaloniausių pojūčių – danties skausmas. Šis ne tik trukdo mėgautis mėgstamu maistu ar gėrimu, bet ir suprastina gyvenimo kokybę. Pajutus danties skausmą būtina surasti priežastį, kodėl jis atsirado. Tad šiame straipsnyje pateikiame 5 priežastis, dėl kurių gali atsirasti šis nemalonus pojūtis.

1. Pažeistas emalis

Pajutus padidėjusį dantų jautrumą saldžiam ar rūgščiam maistui ir gėrimams, tikėtina, kad natūralių audinių emalis – pažeistas. Įskilus ar susidėvėjus emaliui, atsiranda skausmas kramtymo metu. Nemalonus pojūtis dažniausiai trunka trumpai, tačiau vertėtų į tai atkreipti dėmesį.

2. Pulpos uždegimas

Danties nervo uždegimą, kitaip dar vadinamą pulpitą, sukelia dantų apnašose besikaupiančios bakterijos. Pulpito sukeltas skausmas dažniausiai yra pulsuojantis ir suintensyvėja ramybės būsenoje, pavyzdžiui, miegant. Pažeidus nervą, dantis tampa itin jautrus šaltam maistui ir gėrimams.

 

Susidūrus su šia problema, būtina atlikti kanalų gydymą. Siekiant efektyviausio rezultato, gydymo metu naudojamas mikroskopas. Kai atliekamas dantų kanalų gydymas mikroskopu kainos gali skirtis, priklausomai nuo uždegimo paplitimo ir gydymo metodo.

3. Bruksizmas

Dantų griežimas, dar kitaip vadinamas bruksizmu, pasireiškia žmogui miegant. Apie šį sutrikimą dažniausiai sužinoti galima iš artimųjų, kurie išgirsta griežimo garsą arba vizito pas odontologą metu. Bruksizmą gali sukelti keli veiksniai:

  • psichologiniai faktoriai;
  • miego sutrikimai;
  • netaisyklingas sąkandis;
  • nevisavertė mityba.

Akivaizdu, bruksizmo atsiradimo priežasčių – daug. Negydomas šis sutrikimas gali sukelti ir rimtesnių pasekmių. Ilgainiui dantyse susiformuoja pleištiniai defektai, nudyla ir nuskyla dantys bei protezai (jei tokie yra). Norint laiku diagnozuoti bruksizmą, rekomenduojama reguliariai lankytis pas profesionalų gydytoją odontologą.

4. Danties pūlinys

Danties pūlinys yra uždegimo ar natūralaus audinio įskilimo pasekmė. Nepasiekiamose vietose pradeda kauptis bakterijos, kurios nukeliauja į šaknies viršūnę ir kitus audinius. Susidarius pūliniui, atsiranda pulsuojantis jausmas. Kartais skausmą lydi ir pakilusi temperatūra.

5. Protinių dantų dygimas

Prasidėjus protinių audinių dygimui gali atsirasti skausmų galinėje žandikaulio dalyje. Intensyvus skausmas atsiranda tada, jeigu dantys dygsta kreivai ir remiasi į šalia esančius dantis. Jeigu jaučiate nepraeinantį maudimą žandikaulio srityje, dantenų patinimą ir jautrumą – rekomenduojama kreiptis į odontologą. Vizito metu savo srities profesionalas įvertins individualų atvejį ir, jeigu prireiks, paskirs sprendimo būdą.

Taigi, dantų skausmo priežasčių gali būti daug. Jį pajutus, specialistai pataria nedelsti ir kreiptis į profesionalus. Laiku aptikti natūralių audinių pažeidimai leis užkirsti kelią rimtesnėms sveikatos problemoms. Tokiu būdu ne tik išvengsite nemalonaus, ilgo gydymo, bet ir sutaupysite pinigų.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas