Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

Šilumos siurbliai ir visa tiesa apie juos

Šilumos siurbliai yra naudinga technologija, populiarėjanti ir Lietuvoje. Specialistai paneigia paplitusius mitus apie šilumos siurblius ir atsako, kaip yra iš tiesų!

1 mitas Šilumos siurbliai nėra veiksmingi šaltomis žiemomis.

Dėl pastovios požeminių sluoksnių temperatūros, iš kurios ima šilumą, žemės šilumos siurblys gali užtikrinti vienodą efektyvumą ištisus metus, nepriklausomai nuo lauko oro sąlygų. Priešingai, oro šilumos siurblio ekonomiškumą tiesiogiai įtakoja lauko temperatūra, atsižvelgiant į tai, kad toks siurblys išgauna šilumą iš lauko oro masių. Oro šilumos siurblio efektyvumas palaipsniui mažės, mažėjant lauko temperatūrai. Visgi, atsižvelgiant į gana švelnias žiemas JK ir naujausius technologinius pasiekimus termodinamikos srityje, šilumos siurblys oras-oras arba oras-vanduo gali efektyviai veikti esant temperatūrai, kuri nenukrenta žemiau -5 laipsnių ribos.

2 mitas. Šilumos siurbliai turi būti įjungti visą laiką.

Palyginti su ankstesnėmis versijomis, šiuo metu rinkoje esantys naujausi šilumos siurblių modeliai pasižymi didesne šilumos galia, o vėliau ir didesniu efektyvumu. Taigi, jei jūsų namas yra tinkamai izoliuotas ir atitinkamai sumontuotas siurblys, galėsite jį valdyti kaip ir bet kurią kitą šildymo sistemą – būtent išjungti arba įjungti, kai tik jums to reikės. Skirtumas slypi greičio, kuriuo šilumos siurblys tiekia savo našumą. Šilumos siurblys ne visada gali užtikrinti momentinį šildymą – jis pastatą šildo palaipsniui, priklausomai nuo pasirinkto šildymo režimo.

3 mitas. Šilumos siurbliai veikia tik su grindų šildymu.

Nors šilumos siurblys yra efektyvesnis, jei prijungtas prie grindų šildymo sistemos, tai nereiškia, kad jis neveiks, jei jis bus sujungtas su įprastais radiatoriais. Visgi, norint maksimaliai išnaudoti savo žemės šilumos siurblio galimybes, rekomenduojama naudoti didelius radiatorius, o ne tradicinius – skirtus aukštos temperatūros šildymui. Net ir naudodami standartinio dydžio radiatorius, jūs vis tiek galėsite „išnaudoti šilumą“ iš žemės šaltinio šilumos siurblio, jei tik užtikrinsite, kad jūsų namo šilumos nuostoliai bus sumažinti iki minimumo.

4 mitas. Šilumos siurblio negalima montuoti senesniuose pastatuose.

Šilumos siurbliai patrauklūs tuo, kad net jei tai yra sudėtinga šildymo sistema, juos galima lengvai pritaikyti prie įvairių tipų nekilnojamojo turto – nuo senų istorinių pastatų iki naujų kosmopolitinių daugiabučių konstrukcijų.

5 mitas. Šilumos siurbliai užima daug vietos.

Nors šilumos siurblys integruoja daug išorinių komponentų, tokių kaip požeminės kilpos, lauko oro kompresorius, vamzdžiai ir kt., jis neužima daug vietos, nes dauguma siurblio blokų yra paslėpti nuo akių. Žemės šilumos siurblio atveju visos kilpos (kitaip šilumos kolektoriai) yra paslėptos po žeme, 20-30 cm (jeigu tai horizontalios kilpos sistema) ir 50-70 m (naudojant gręžinius) gylyje. Kalbant apie oro šilumos siurblius, jų išoriniai blokai yra šiek tiek didesni nei standartinių oro kondicionierių kompresorių (priklauso nuo siurblio galingumo). Namo viduje siurblio šilumos paskirstymo tinklas nedaug skiriasi nuo naudojamo įprastose šildymo sistemose. Grindinio šildymo sistemos atveju vietos reikia dar mažiau, o visi vamzdžiai ir jungiamosios detalės yra paslėpti po grindimis.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas