Susitikimo dalyviai.

Aktualijos, Naujausi

Nedarbą beveik perpus sumažinusi Joniškio rajono savivaldybė pasidalino gerąja patirtimi

Daiva ZIMBLIENĖ

Rajono savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja

 

Rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas, Socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė, šių eilučių autorė bei Užimtumo tarnybos prie Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (UT) Ukmergės skyriaus vedėja Edita Mončinskienė lankėsi Joniškio rajono savivaldybėje.

Vizito tikslas – išsamiai susipažinti su joniškiečių jau trejus metus vykdoma Užimtumo didinimo programa, kurios dėka per metus pavyko nedarbo lygį sumažinti beveik perpus ir jis dabar siekia 7,7 proc.

Su ukmergiškiais susitikęs Joniškio rajono savivaldybės meras Vitalijus Gailius pristatė Užimtumo didinimo programos naudą, pagrindines problemas ir sprendimų būdus.

„Esame atviri prieš save ir prieš bendruomenę. Veikiame kryptingai ir nebraižydami „raudonų“ linijų tarp to, kur yra mūsų, o kur yra Užimtumo tarnybos, darbdavių ar kokio skyriaus atsakomybės sritis. Tai bendras visų darbas. Grąžinant ilgalaikius bedarbius į darbo rinką, mes padedame ne tik jiems, bet tuo pačiu ir jaunai augančiai kartai, kuri matydama dirbančius tėvus, darbą laikys vertybe.

Rajono seniūnijose kartą į ketvirtį vykstančios darbo rinkos dienos yra naudingos, nes jų metu įvardijamos problemos, surandami jų sprendimo būdai, panaikinamos sąlygos, kurias dirbtinai sudaro dirbti nenorintis asmuo. Su kiekvienu tokiu žmogumi bendraujama, dirbama individualiai. Viskas sprendžiama čia ir dabar.

Įsidarbina niekada nedirbę 40-mečiai ar po 7-8 metus nedirbę žmonės, patys pradeda ieškoti darbo ar net pakeičia darbą. Žodžiu, pradeda gyventi kitaip“, – susitikimo metu sakė V. Gailius.

Pirmasis Joniškio rajono savivaldybės vadovų ir administracijos susitikimas su UT atstovais įvyko 2019 metų spalio 16-ąją, o bendradarbiavimo susitarimas, kuriuo abi institucijos įsipareigojo įgyvendinti tarpusavio partnerystę bei bendradarbiavimą, siekiant didinti socialinių ir darbo rinkos partnerių vaidmenį, skatinant gyventojų užimtumą bei mažinant socialinę atskirtį rajone, pasirašytas 2020 metų sausio 16 dieną.

UT ir savivaldybės administracija parengė bendradarbiavimo planą ir ėmėsi veiksmų: bedarbių konsultacijos ir individualūs pokalbiai su jais UT Joniškio skyriuje, darbo rinkos dienos seniūnijose, grįžtamojo ryšio analizė ir kt. Savivaldybėje tam buvo sukurta ir nauja – atvejo vadybininko pareigybė.

Seniūnijose organizuojamose darbo rinkos dienose dalyvauja UT registruoti asmenys, galimi darbdaviai, Užimtumo tarnybos atstovai, Joniškio savivaldybės meras ir administracijos direktorius, Socialinės paramos skyriaus specialistai, seniūnai, socialiniai darbuotojai.

„Kai 2019 metais pradėjome bendradarbiauti su Joniškio rajono savivaldybe, nedarbas siekė 15,5 proc. ir pagal nedarbo lygį šis rajonas užėmė trečią vietą nuo galo, o šiandien šis rodiklis yra 7,7 proc. arba trečias nuo viršaus po Šiaulių ir Pakruojo“, – pabrėžė susitikime dalyvavęs UT Šiaulių klientų aptarnavimo departamento direktorius Raimondas Šukys.

UT Šiaulių klientų aptarnavimo departamento Joniškio skyriaus vedėja Audronė Šlerpienė pasidžiaugė, kad Joniškio rajono savivaldybės vadovai skiria didelį dėmesį nedarbo problemai rajone.

„Dėl savivaldybės palaikymo, informacijos sklaidos, viešinamų UT prioritetų, paslaugų ir darbo metodų psichologiškai lengviau dirbti ir tarnybos konsultantams, o tai padeda mažinti socialinę atskirtį Joniškio rajone ir skatina gyventojų užimtumą“, – kalbėjo ji.

Pasak A. Šlerpienės, rajone nuolat mažėj nedarbo lygis ir ilgalaikių bedarbių skaičius. Šių metų liepos 1-osios duomenimis, Joniškio rajone buvo registruoti 295 ilgalaikiai bedarbiai arba 29,4 proc. nuo visų ieškančiųjų darbo. Nuo šių metų pradžios ilgalaikių bedarbių sumažėjo 228 arba 43,6 proc. Jei metų pradžioje bendras nedarbo lygos siekė 11,8 proc., tai dabar jis yra – 7,7 proc.

Susitikimo metu pažymėta, kad mažinti nedarbą padeda ir Jaunimo užimtumo ir integracijos į darbo rinką programos, kuriomis siekiama didinti jaunimo užimtumą vasaros laikotarpiu, padėti integruotis į darbo rinką, pagerinti jaunimo profesinio orientavimo kokybę ne ugdymo proceso metu, suteikti pagalbą ir motyvuoti jaunus žmones įgyti praktinių įgūdžių.

Joniškio rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus atvejo vadybininkė Alma Bačianskienė pristatė rajono savivaldybėje taikomą ilgalaikio nedarbo užimtumo mažinimo modelį.

„Įdarbinti gyventojus pavyksta tada, kai kiekvienam asmeniui yra skiriamas individualus dėmesys ir pagalba, problema sprendžiama kompleksiškai, vyksta glaudus tarpinstitucinis bendradarbiavimas“, – sakė A. Bačianskienė.

Jos teigimu, 2021 metais Užimtumo didinimo programoje dalyvavo 124 ilgalaikiai bedarbiai, iš jų 48 asmenis (39 proc.) pavyko įdarbinti. Šiemet prie programoje dalyvaujančių asmenų prisijungė dar 60 naujų ilgalaikių bedarbių.

Atvejo vadybininkė įvardijo pagrindines ilgalaikių bedarbių nedarbo priežastis: motyvacijos stoka, sveikatos problemos, žemas išsilavinimas, profesinės kvalifikacijos neturėjimas, žalingi įpročiai, menki socialiniai įgūdžiai, skolos anstoliams, prioritetas nepastoviam darbui, darbas pagal paslaugų kvitus (gauna atlygį ir socialines garantijas).

Pasak A. Bačianskienės, Joniškio rajono ilgalaikiams bedarbiams teikiamos šios paslaugos: informavimo ir konsultavimo, tarpininkavimo, socialinių įgūdžių ugdymo, palaikymo ir (ar) atkūrimo, psichologo, motyvacinių mokymų, pavėžėjimo, finansinio raštingumo mokymo, priklausomybių konsultanto, priklausomybės nuo alkoholio gydymo ir kt., taip pat vyksta savipagalbos grupiniai užsiėmimai, teisininko konsultacijos, Anoniminių alkoholikų susirinkimai, teikiama vaikų dienos socialinė priežiūra.

Vizito metu aptarti ir kiti aktualūs klausimai, ateities planai ir kylantys iššūkiai.

Po susitikimo Joniškio rajono savivaldybėje ukmergiškiai dar apsilankė „Saulės“ pagrindinėje mokykloje, Dienos užimtumo centre ir Krepšinio muziejuje.

Ukmergės rajone šių metų liepos 1 dieną nedarbo lygis siekė 8,9 proc. (šalyje – 8,6 proc.), registruoti 1 866 darbo ieškantys asmenys, iš jų apie 350 yra ilgalaikiai. Rajone yra apie 740 darbdavių.

Mūsų rajono savivaldybės administracijoje, Socialinės paramos skyriuje, taip pat atsiras nauja – nedirbančių asmenų atvejo vadybininko pareigybė. Konkursas paskelbtas liepos 5-ąją, dokumentai priimami iki liepos 20 dienos.

Marijos KAMINSKAITĖS nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Labai gaila :
    Fotogeniska yra teisi
  • fotogeniska ir as :
    važiuoja ir semesi, dalinasi. o realiai kas- tą patį nedirbanti savivaldybė. tik fotkems deja
  • Apgailėtina :
    Eilinį syk saviems vieteles dalinat. Basanavičiaus gimnazijos direktorius fizinio mokytojas ir tebuvo du kandidatai į šias pareigas? Kur ir kada skelbiate konkursus - ai pokonkurso viešinate? Miestiečiai- nepamirškite šių heroju per rinkimus!
  • O.k. :
    Aptarsim su leonaviciene kada ta konstitucija paseno ...

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas