Organizatorių nuotrauka.

Kultūra, Naujausi

KILKIM ŽAIBU XXII: audringiausia Saulėgrįžos šventė – A. Smetonos dvare!

Didžiausias Baltijos šalių folkloro ir sunkiosios muzikos festivalis keičia rūbą ir iš Žemaitijos persikelia į Aukštaitijos širdį. Pirmąją postpandeminę vasarą visa jėga siekiama Lėno ežero pakrantėje užkurti tikrų tikriausią Žaibų šventę. Birželio 23–25 d. A. Smetonos dvaras atgis muzikos skambesyje kaip ir anuomet – šventėje, truksiančioje 3 dienas ir 3 naktis! Nuo pirmųjų pasirodymų iki didžiosios festivalio scenos grandų – giliausios folkloro, metalo ir alternatyvios muzikos tradicijos žengs koja kojon.

Festivaliui suburta muzikantų kariauna pasižymi įspūdingais vardais: SEPULTURA (BR), VLTIMAS, KONVENT (DK), SYLVAINE (NO), 1914 (UA), ROMUVOS (LT/IL), Aistė Smilgevičiūtė ir SKYLĖ (LT) bei kiti.

Nauja festivalio vieta tarsi dar vienas atlikėjas papildo šių metų festivalio temą – tarpukario Lietuvos tradicijų, pokario rezistencijos bei atgimusioje Lietuvoje puoselėjamas dvasines, etnografines tradicijas.

Festivalį keltis į Aukštaitiją paskatino ne tik atsinaujinimo siekis, bet ir išskirtinai patogi geografinė vietovės padėtis: Ukmergė, į kurią „žaibus“ pakvietė šio rajono savivaldybės atstovai, yra beveik Lietuvos centre, tad bus kur kas patogiau atvykti visiems šalies gyventojams. Taip pat organizatoriams svarbi pasirodė ir vietos padiktuota tematika – šiomis dienomis, karo metu, turime prisiminti, kokia brangi yra laisvė, ir ja pasidžiaugti.

Žiūrovų laukia naujovės – pirmą kartą festivalyje vartus pravers tradicinių Amatų kiemas. Jame meistrai pasakos, rodys ir padės išlaisvinti kūrybines galias įvairiausiose srityse: kalvystėje, keramikoje, rišant sodus ar pinant vainikus. Festivalio publika galės pagilinti žinias apie senovės genčių gyvenseną apsilankę karių stovykloje bei išvysti jų amatą savo akimis Kovų Rate. O kokie gi Žaibai be rąstplėšio, visų metalistų meiliai vadinamo „vikingų futbolu“! Amatų kieme bus galima sutikti klubus „Pilsots“, „Varingis“ ir „Jotvos sūnūs“.

Pirmąją festivalio dieną KILKIM ŽAIBU XXII dedikuos Rasų šventei. Kartu su svečiais dalyviai kurs, burs ir švęs audringiausią Saulėgrįžą nuo pandemijos pradžios. O patekėjus Saulei programos dėmesys persikels į pokario rezistenciją ir partizanų pasaulį. Savo žiniomis bei rekvizitais dalinsis klubai „Partizanas“ ir „Miško broliai“.

90-ųjų metalistai iki šiol prisimena tikra legenda tapusį Brazilijos trash metalo žvaigždžių SEPULTURA koncertą Vilniuje 1992 metais – tai buvo pirmas stambaus kalibro metalinės muzikos atlikėjų koncertas Lietuvos istorijoje, kurio metu kilnojosi Sporto rūmų stogas. Praėjus 30 metų kaip niekada kovingi muzikantai, atjaunėję sudėtimi, bet kur kas brandesni muzikiniu požiūriu, grįžta į Lietuvą. Jau 35 metus tempo nemažinanti grupė praėjusiais metais išleido penkioliktąjį savo albumą „Quadra“, kurį pristatys ir Lietuvoje. Ši grupė inkorporavo senovinius braziliškus ritmus į savo modernią muziką ir mano, jog autentika, tradicijos, šaknys yra svarbi žmogaus gyvenimo dalis. Todėl manome, jog tam tikra prasme ši grupė taip pat atskleidžia KILKIM ŽAIBU XXII festivalio tematiką.

Rokas ir Aistė išsitrauks kuriam laikui paslėptus Skroblo ir Serbentos slapyvardžius, ir talkinant visai grupei SKYLĖ sugros jau klasika tampančius „Brolius“. Sukurtas daugiau nei prieš dešimtmetį šis laisvės kovotojams skirtas kūrinys nepraranda savo traukos ir šiandien. Ir tada, ir dabar šis vientisos dramaturgijos darbas kviečia permąstyti ir surasti savo santykį su partizaninio karo įvykiais.

VLTIMAS – tarptautinės ypatingai ekstremalaus metalo supergrupės pirmasis vizitas į Lietuvą buvo sustabdytas dėl pandemijos. Laikome kumščius, kad grupės pasirodymui nesutrukdytų jokios kliūtys! Aukščiausio rango supergrupė VLTIMAS kuria tikrą apokalipsės vertą muziką.

Kuomet Ukrainos grupė 1914 sukirto rankomis su KILKIM ŽAIBU organizatoriais ir sutarė dalyvauti 2022 metų festivalyje, Rusija dar nebuvo pradėjusi ginkluotų pajėgų karinės invazijos į Ukrainą. Grupės muzikantai, kaip ir visi ukrainiečiai, per daugiau nei tris mėnesius Rusijos pradėto karo ir nusikaltimų prieš žmoniją pritvinko pykčio. Tačiau taip pat jie nepraranda galvos ir nenuleidžia rankų: nors patys karinių įgūdžių neturi ir gyvena ramesniuose šalies regionuose, jie prisideda prie savanoriškos veiklos, padedančios kariams ir karo zonoje atsidūrusiems gyventojams.

KONVENT – jau galime šią grupę priskirti prie šiandienos Death Doom metalo vienų ryškiausių skleidėjų. Keturios geležinės merginos iš Danijos kala tvirtą indelį į Kopenhagos metalinės scenos sutvirtinimą. Susikūrusi 2015 metais, grupė stoiškai brenda per juodžiausius liūnus, kuriuose galima rasti Candlemass, Paradise Lost, Cult of Luna ar Black Breath giliai įsispaudusių pėdsakų.

Nors šiomis dienomis populiariausias Folk metalas yra apie alų ir linksmybes, ROMUVOS kuria gilią muziką apie pagonių laikus, baltų tradicijas, taip pat prideda ir savo fantazijos elementų. Surengusi pirmąjį savo koncertą KILKIM ŽAIBU XVII scenoje, grupė jau nuėjo ilgą kelią, ne kartą grojo tiek Lietuvoje, tiek Europoje.

Norvegų multiinstrumentalistė Kathrine Shepard grupės SYLVAINE muzikoje jungia daugybę įvairių muzikinių žanrų: alternatyvią muziką, ambientą, post roką, shoegaze, post-black metalą… Ir visa tai daro su begaliniu atsidavimu ir tikėjimu savo kūryba. Šios perspektyvios atlikėjos muzikine magija galėsime mėgautis šių metų festivalyje.

ORGANIZATORIAI

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas