Pašilės karių kapinėse palaidotų žuvusiųjų „ramybę saugo“ sovietų karys su ginklu rankoje...

Aktualijos, Naujausi

Karas Ukrainoje paskatino diskusijas dėl sovietinių laikų paminklų

Loreta EŽERSKYTĖ

Neseniai kelios šalies savivaldybės kreipėsi į paveldosaugininkus, prašydamos įvertinti galimybes naikinti sovietiniams kariams statytų memorialų teisinę apsaugą, kad paminklus būtų galima nukelti. Diskusija, jog būtina kuo skubiau į Grūto parką išgabenti Ukmergėje stovinčią „Vėliavnešių“ skulptūrą, tarp ukmergiškių užvirė socialiniuose tinkluose.

Vertindamas šią situaciją rajono meras Rolandas Janickas mano, jog priimant visuomenei jautrius sprendimus nevalia blaškytis, visus veiksmus būtina daryti atsakingai. Jo teigimu, dabar yra svarbesnių nei paminklų vertimas dalykų, kuriems turėtume nukreipti savo energiją ir skirti didesnį dėmesį.

 

Kai reikia susitelkti, kviečia kariauti…

Savivaldybės meras apgailestavo, kad dabar, kuomet Ukrainoje vykstantis karas skatina tautiečius susitelkti, drauge ištiesti pagalbos ranką ukrainiečiams, visuomenėje pasigirsta balsų, kviečiančių kariauti.

R. Janicko manymu, tokioms emocijoms dabar ne laikas. Kita vertus, prieš šešerius metus, 2016 metų vasario 24-ąją, šį klausimą svarsčiusi rajono Kultūros taryba nutarė skulptūrą palikti, kadangi „ji nėra labai išreikšta kaip meno vertybė ir nestovi centrinėje miesto aikštėje“. Tuomet posėdžiavusieji taip pat nutarė prie „Vėliavnešių“ pastatyti informacinį stendą-nuorodą, kur būtų skelbiama visa informacija apie šios skulptūros istoriją, autorių ir kt.

„Tokia lentelė atsirado, ji yra iki šiol. Kai Ukrainoje prasidėjo karas, ukmergiškės studentės iniciatyva „Vėliavnešiai“ tarsi priartinti prie šių dienų aktualijų. Skulptūra nušvito atkakliai kovojančios ir ypatingą drąsą demonstruojančios šalies vėliavos spalvomis“, – mintimis dalijosi savivaldybės meras.

„Vėliavnešiai“ Kauno ir Deltuvos gatvių sankirtoje esančiame skvere įkurdinti 1989 metais, kuomet Kęstučio aikštėje nuspręsta atstatyti tarpukariu stovėjusį nepriklausomos Lietuvos 10-mečiui sukurtą Laisvės paminklą „Lituania Restituta“, kuris sovietiniais laikais buvo suskaldytas ir ten pat aikštėje užkastas.

Skulptoriaus Vaclovo Krutinio sukurtas iš bronzos nulietas monumentas „Vėliavnešiai“ Ukmergėje stovi nuo 1982 metų. Ši skulptūra pakeitė sovietų karį su ginklu rankoje, kuris buvo išvežtas į Pašilėje esančias karių kapines.

Istorinę atmintį formuoja Vyriausybė

Pašnekovas įsitikinęs, jog paminklų griovimą, jų pašalinimą visuomenė išgyvena ypač jautriai, todėl tai daryti reikia labai atsakingai, įvertinus visas aplinkybes. Neretai savivaldos lygiu tai padaryti sudėtinga. Galbūt turėtų būti sukurta kompetentinga komisija, kuri išnagrinėtų kiek-vieną atvejį.

„Valstybėje istorinę atmintį formuoja ne savivaldybės, o Vyriausybė. Ji ir turėtų parengti instrukciją, kuria galėtų vadovautis savivalda, priimdama sprendimus dėl asmenų įamžinimo. Tai liečia ir paminklus, ir atminimo lentas, ir gatvių pavadinimus“, – kalbėjo R. Janickas.

Kapinėse palaidota ir lietuvių, ir ukrainiečių

Rajono savivaldybės meras nepritartų, kad šiuo metu reikėtų versti Pašilės karių kapinėse stovintį paminklą: „Vadovaujantis Ženevos konvencija, Antrojo pasaulinio karo karių kapinėms taikoma teisinė apsauga. Konvencija visame pasaulyje šalis įpareigoja gerbti jos teritorijoje palaidotas karo aukas ir tose kapinėse savo nuožiūra nesiimti jokių pertvarkymų.“

Pasak R. Janicko, karių kapinėse palaidota per 1 600 karių. Tarp žuvusiųjų – įvairių tautybių žmonės. Yra ir lietuvių, taip pat ir ukrainiečių… Dauguma kapų byloja, kad čia ilsisi žuvusieji per Antrąjį pasaulinį karą, tačiau yra ir vyrų, savo galvas padėjusių Afganistane ar per nelaimingus atsitikimus bei pratybas taikos metais sovietų kariuomenėje.

„Kol kas kapines saugo įstatymas“, – pridūrė meras.

Ministras atnaujino aprašą

Kultūros ministras Simonas Kairys balandžio 19 d. pasirašė įsakymą, keičiantį kriterijus, kuriais remiantis sovietiniai paminklai kapinėse iki šiol buvo saugomi paveldą reglamentuojančių įstatymų.

Kaip teigiama ministerijos pranešime, atnaujintas Nekilnojamųjų kultūros vertybių vertinimo, atrankos ir reikšmingumo lygmens nustatymo kriterijų aprašas atveria galimybes šiuos paminklus nukelti: „Svarbu pažymėti, kad savivaldos institucijos, priimdamos atitinkamus sprendimus, turi visų pirma siekti užtikrinti deramą pagarbą žuvusiems (mirusiems) ir jų palaidojimo vietoms bei garantuoti tinkamą šių vietų apsaugą.“

Atnaujintame apraše nustatyta, kad sprendžiant dėl teisinės apsaugos reikalingumo nevertinami objektai, kurie yra nacistinės Vokietijos ar SSRS kariuomenės ar kitų šių valstybių specialiųjų tarnybų, vykdžiusių Lietuvos gyventojų represijas, veiklą ar jų narius propaguojančios skulptūros, atvaizdai, užrašai ar kiti simboliai. Ši nuostata netaikoma neveikiančiose kapinėse, palaikų laidojimo ar užkasimo vietose esantiems kapams ar antkapiams.

„Pakeistas kriterijų aprašas niekaip nepaveiks pačių kapaviečių ar jų antkapių – priešingai nei bando tvirtinti Lietuvai nedraugiškos jėgos, su mirusiaisiais nekovojame ir gerbiame jų amžinojo poilsio vietas, taip pat privalome paisyti ir Ženevos konvencijos įpareigojimų. Tačiau okupantų palikti monumentai, daug metų darkę mūsų miestų ir miestelių viešąsias erdves, nėra suderinami su šiuolaikinės Lietuvos veidu, – komentuoja kultūros ministras S. Kairys. – Šiandien matome, kokius baisumus Kremliaus režimas vykdo už savo laisvę kovojančioje Ukrainoje. O juk paminklai, tebestovintys Lietuvoje, dažnu atveju skirti šlovinti taip pat besielgusiems okupantams.“

Kultūros ministro įsakymu pakeitus kriterijus, sovietiniai paminklai vietos bendruomenių ar savivaldos atstovų prašymu gali būti iš naujo svarstomi vertinimo tarybų ekspertų, paminklams panaikinama teisinė apsauga, taip sudarant galimybę juos nukelti.

Į Kultūros vertybių registrą įrašyta 160 Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietų Lietuvoje.

AUTORĖS nuotraukos

Skulptūra „Vėliavnešiai“ Ukmergėje stovi nuo 1982 metų, 1989-iais ji perkelta į nuošalesnę vietą.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Iš Pašilės :
    Pašilèje tas karys-okupantas, nei penki, nei devyni. Kapinės tegu lieka, bet ta sovietinė simboliką kuo greičiau vežti į gruto parką. Jei ne rusų okupacija, butume gyvenę kaip suomiai ar švedai.
  • //// :
    O tai kaip bus su meru -KGB? Ar jis gali buti meru, politiku?
  • faktas :
    Prytariu 'zmogui',bet kaž kaip pamirštama apie Vilniaus ir Klaipėdos krašta
  • iliuzija :
    Man labai patiko P. Cvirkos cukriniai avineliai, bet pasikeitus santvarkai, Cvirkos kurybos rasti tapo sunku. Gatve liko, kaip , beje ir Gogolio , Neries ir kitu, dabar jau priesais vadinamu , rasytoju.
  • Pritariu va va :
    Pritariu - dvispalvė vėliava gerai žiūrėtųsi, o žmonės "perpjauti" pusiau nei į tvorą nei į mietą?
  • Nesuprantantis :
    Visur skatinama, kad gyventojai išsaugotų istoriją ateities kartoms, anūkams ... O mes elgiamės atvirkščiai - naikiname istorinius paminklus. Įsivaizduojame, kad nugriovus Pašilėje "karį" arba išvežus "vėliavnešius" į Grutą, išbrauksime okupacijos faktą iš istorijos ar kaip? Manyčiau istorinius faktus-objektus reikia saugoti, tik prie jų padaryti aiškius, gerai matomus užrašus, kur, pvz., būtų parašyta, kad tai Lietuvą 50 metų okupavusios Rusijos karys ir pan. Toks įspūdis, jeigu faraonas žmonėms kapojo galvas, tai dabar reikia griauti piramidę? Na, jeigu paminklas simbolizuoja įstatymų draudžiamą simboliką, tuomet tai jau teisininkų prerogatyva.
  • va va :
    Keista, kad nudažytos ne vėliavos bet žmonės.
  • Mano Nuomone :
    sunaikinti !
  • As :
    čia menas ir palaikymas su " nudazymu"? na, daugiau nei keista. visų pirma yra etika ir estetika, o nutepliojant nėra nei to nei ano. dėl mano vienos nuomone
  • Ona :
    Dar 1989 metais, tebesimokant mokykloje, man buvo aišku, kad Vėliavnešiams vieta Grūte. Badė akis tada, badė ir dabar. Pykina nuo Darbo partijos atstovo - mero - išvedžiojimų apie kapus. Kapai - šventa, nereikia jais manipuliuoti tam, kad nukelti sovietinius balvonus.
  • Žmogus :
    Ponas mere, jei aš pikstuosi su kaimynu, tai juk aš neinu griauti ar tai dažyti jo senelių ar tai artimųjų kapų. Žmonės palaidoti ir jūs dar bantote griauti tą kuris gynė ir padėjo galvą už tai, kad mes gimtumėme, tai aš jus prakeikiu ir jūsų visa šutvę ir ateis tas laikas kai jūs parašysite dievo malonės. Atmerkit akis juk tai jūs naikinate istorija, o tas žmogus kuris ją naikina bedievis. Prakeikiu visus už tokius jūsų darbus ir patikėkit manim aš tą sugebu.
  • Gyventoja :
    Kaip gaila, kad miesto meras nenori apsivalyti nuo svetimkūnių, nematau, ką čia saugoti. Nėra nei estetinės, nei meninės vertės. Aš už tokių paminklų šalinimą. Apsivalykim.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas