Šventinis minėjimas prasidėjo Kęstučio aikštėje, prie paminklo ,,Lituania Restituta“.

„Istorinė atmintis - dabarties ir ateities pamatas“, Aktualijos, Naujausi

Iškilmingai pasitikta Vasario 16-oji

Arvydas PĖŠINA

 

Vasario 16-ąją šalis minėjo Lietuvos Nepriklausomybę – Laisvę gyventi nepriklausomai nuo kitų, Laisvę pačiai spręsti, kokiu keliu eiti toliau. Šventiniai renginiai rajone vyko ne vieną dieną ir prasidėjo gerokai prieš vasario 16-ąją.

Dar vasario 10 dieną rajono vaikų lopšelių-darželių auklėtiniai stebėjo nuotoliniu būdu vedamą pilietiškumo pamokėlę. Jos metu su darželinukais buvo aptarta, kas yra pilietiškumas, patriotiškumas, tautiškumas. Mažieji tuomet mokėsi pinti tautines trispalves juosteles, kurias akcijos „Juostelė mūsų valstybei“ metu Kęstučio aikštėje užrišo ant vėliavų stovų. Vėliau šie stovai pirmą kartą pasipuošė ir visų rajono seniūnijų vėliavomis.

Šventės išvakarėse savivaldybės Vlado Šlaito viešoji biblioteka, šiais metais mininti 100 metų jubiliejų, pristatė bibliobusą. Tai – 500 knygų talpinantis, aprūpintas internetu, autobusėlis, kuris pasieks visus rajono kampelius, neturinčius bibliotekos. Iš karto po juostelės perkirpimo autobusas su knygomis išvyko į pirmąją kelionę – Želvos seniūnijos Laumėnų kaimą, kuriame pernai buvo uždaryta biblioteka. Kartu su knygomis pirmiesiems skaitytojams nuvežti pakvietimai į liaudiškos muzikos šventę „Grok, armonika“ Kultūros centre.

Taip pat vasario 15-ąją Kopūstėlių bazėje klubas „Miško broliai“ svečius pakvietė į naujos ekspozicijos „1-ojo pėstininkų Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino pulko istorija“ atidarymą. Ji skirta pirmosioms Lietuvos kariuomenės pajėgoms – pirmajam pėstininkų Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino pulkui. Šis atkurtos Lietuvos kariuomenės pulkas buvo dislokuotas Ukmergėje ir iki sovietinės okupacijos stovėjo gynyboje už Lietuvos nepriklausomybę. Ekspozicija įrengta vykdant projektą „Švietėjiškos edukacinės programos „Miško broliai. Kultūra, istorija, likimai“ kompleksinė plėtra“.

Kaip minėjo klubo vadas Artūras Grigucevičius, ši paroda skirta klubo lankytojams – suaugusiesiems ir vaikams, supažindinant juos su tarpukaryje Ukmergėje dislokuotu Lietuvos kariuomenės pulku.

Ekspozicijoje – ne tik kareiviai su tarpukario Lietuvos uniformomis, bet ir nuotraukos apie pulko karius, jų kasdienybę, kareiviškas dienas. Bazės angare įrengiant parodą prisidėjo ir žmonės, paskolinę savo šeimų albumų nuotraukas ar daiktus, primenančius tarpukario Lietuvą. Naujame muziejuje įkurta 1-ojo pėstininkų Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino pulko istorinės atminties erdvė: fotosienos, uniformų ir autentiškų daiktų ekspozicija, Ukmergės senamiesčio, kuriame buvo dislokuotas pulkas, fragmentai – grindinys, namų fasadai, kareivių manekenai su to meto uniformomis, skrynia, kurioje Steponas Darius ir Stasys Girėnas planavo gabenti bižuteriją skrendant per Atlantą, kiti daiktai. Ką tik muziejaus ekspozicija pasipildė dar vienu eksponatu – savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Lolita Gerulskienė padovanojo tarpukario laikų patefoną su plokštelėmis, priklausiusį to meto pulko atstovui.

„Miško broliai“, įrengdami ekspoziciją, išleido beveik 62 tūkstančius eurų. Dešimtmetį minintis klubas nuo 2012 metų savo veiklą ir idėjas įprasmina per kuriamą ir plėtojamą švietėjišką edukacinę programą „Miško broliai. Kultūra, istorija, likimai“. Rekonstruojami išlikę pastatai, pritaikant juos partizaninės istorijos edukacijoms, čia įrengta Lietuvos partizaninio judėjimo ekspozicija, požeminio bunkerio imitacija, organizuojamos ekskursijos, lankytojai supažindinami su partizanine atributika, to laikmečio technika. Nuo 2019 m. klubas teikia LR švietimo, mokslo ir sporto ministerijos finansuojamas „Kultūros paso“ paslaugas moksleiviams, todėl sulaukiama daug jaunimo iš visos Lietuvos. Vasaros ir rudens savaitgaliais bei atostogų metu čia įsikuria vaikų stovyklos.

Be to, pagerinta muziejaus edukacinės erdvės materialinė bazė – įsigytas muziejaus ekspozicijai savo gabaritais vizualiai netrukdantis lazerinis projektorius, skirtas edukacinės vaizdo medžiagos demonstravimui, medinių suolų komplektas lankytojų edukacijoms ir paskaitoms. Užtikrintos bazės lankytojų asmens higienos sąlygos. Įsigytas automobilis, pritaikytas eksponatų ir ginklų muliažų transportavimui į partizaninių edukacijų vykdymo vietas rajono ugdymo įstaigose, kultūros bei švietimo renginiuose. Įrengta teritorijos vaizdo stebėjimo sistema.

Vasario 16-oji prasidėjo pėsčiųjų žygiu – apie 200 žygeivių nuo Pivonijos mikrorajono „Vilkmergės“ skulptūros nukeliavo iki Pabaisko miestelio. Ukmergės sporto centro stadione apie 50 ikimokyklinio amžiaus vaikų kartu su mamomis ar tėveliais dalyvavo „Linksmuosiuose bėgimuose“.

Kaip ir kasmet, 12 valandą buvo duotas startas tradiciniam bėgimui Ukmergė–Pabaiskas. Jo dalyviai įveikė 11 600 m ilgio distanciją iki Sporto centro stadiono. Tuo pat metu startavo ir mokiniai – 36 moksleiviai iš Taujėnų gimnazijos, „Šilo“ progimnazijos, Vidiškių pagrindinės mokyklos nuo Miškų urėdijos iki stadiono bėgo 3 kilometrus.

Greičiausia tarp moksleivių buvo Taujėnų gimnazijos moksleivė Skaistė Padolskytė. Antra atbėgo Upė Oganauskaitė iš „Šilo“ progimnazijos, trečia – taujėniškė Urtė Rydolytė. Tarp berniukų pirmas finišavo Taujėnų gimnazijos moksleivis Pijus Bagdonas, antras buvo tos pačios mokyklos atstovas Simonas Karolis Pokštas, trečias – Pijus Pakštaitis iš „Šilo“ progimnazijos.

Greičiausiai trasą Pabaiskas–Ukmergė nubėgo Vilmantė Stašauskaitė iš Jonavos, antra buvo Agnė Mataitytė iš Vilniaus, trečia – taip pat sostinės atstovė Jolita Martinonienė. Tarp vyrų nugalėjo vilnietis Darius Sadeckas, antras finišavo Linas Mikalainis iš Vilniaus rajono, trečias – taip pat vilnietis Lukas Budavičius.

Kęstučio aikštėje, prie paminklo ,,Lituania Restituta“, iškilmingą minėjimą pradėjo jungtinis Kultūros centro dainininkų choras. Susirinkusius sveikino rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas, Lietuvos Respublikos Seimo narys Juozas Varžgalys. Nuaidėjo Ukmergės karo istorijos klubo „1-as LDK Didžiojo Etmono Pėstininkų Regimentas“ patrankos salvė. Ji buvo skirta Lietuvos valstybės atkūrimui, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarams ir Lietuvos žmonėms.

Po minėjimo Kultūros centre šventinį koncertą ,,Išdainuota. Išmylėta“ pradėjo rajono dainininkų duetai.

Koncerto metu dviem aktyviems, nepailstantiems ir neabejingiems savo kraštui ukmergiškiams Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga įteikti Mero padėkos ženklai. Šiuo garbingu apdovanojimu pagerbti Ukmergės kultūros centro Deltuvos skyriaus renginių organizatorė Daiva Stimburienė ir Ukmergės kultūros draugijos pirmininkas, Deltuvos kultūros almanacho „Eskizai“ redaktorius Vytautas Česnaitis.

D. Stimburienei Mero padėkos ženklas skirtas už etninės kultūros puoselėjimą, kultūrinių vertybių ugdymą ir aktyvų dalyvavimą projekto „Deltuva – Mažoji Lietuvos kultūros sostinė 2021 m.“ įgyvendinime, o V. Česnaičiui padėkota už Ukmergės krašto praeities ir dabarties savitumo ir grožio pateikimą Deltuvos kultūros almanacho „Eskizai“ leidiniuose.

D. Stimburienės kandidatūrą pateikė Kultūros centras, V. Česnaičio – Ukmergės kultūros draugija.

Mero padėkos ženklas įteikiamas penkis kartus per metus – Vasario 16-osios, Kovo 11-osios, Miesto šventės, Valstybės dienos (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Vietos savivaldos dienos progomis.

Šventinis koncertas baigėsi aktoriaus Vytauto Rašimo skaitomomis eilėmis, soprano Vismantės Vasaitytės ir mecosoprano Raimondos Janutėnaitės dainomis, kurioms akompanavo Nijolė Baranauskaitė.

Po koncerto žiūrovai pakviesti į dokumentinio filmo „Kernagis“ premjerą.

AUTORIAUS nuotraukos

Apdovanotos greičiausios jaunosios bėgikės.

Apdovanojimus pelnė ir 3 km greičiausiai įveikę rajono moksleiviai.

Kopūstėliuose klubas „Miško broliai“ pristatė naują ekspoziciją.

Naujajame muziejuje eksponuojamos nuotraukos apie pulko karius, jų kasdienybę, kareiviškas dienas.

Kultūros centre šventinį koncertą ,,Išdainuota. Išmylėta“ pradėjo rajono dainininkų duetai.

Mero padėkos ženklą D. Stimburienei įteikė meras R. Janickas ir administracijos direktorius Darius Varnas.

Garbingas apdovanojimas skirtas ir V. Česnaičiui.

Prie paminklo minėjimo dalyviai tradiciškai padėjo gėlių.

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas