Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi, Sveikata

Vakcinacija be išankstinės registracijos – pasiteisino

Nijolė STUNDŽIENĖ

Praėjusį šeštadienį ukmergiškiai buvo kviečiami pasiskiepyti ar revakcinuotis be išankstinės registracijos. Lapkričio 27-ąją gyventojų vakcinacija buvo vykdoma Meno mokyklos Dailės skyriaus patalpose, esančiose Klaipėdos gatvėje. Šia galimybe pasinaudojo ir pasiskiepijo 264 žmonės.

„Gimtosios žemės“ kalbinta rajono savivaldybės gydytojo funkcijas laikinai vykdanti Edita Balžekienė pasidžiaugė ukmergiškių aktyvumu. Masinę vakcinaciją be registracijos pirmą kartą vykdė rajono savivaldybė kartu su Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centru. Vasarą į Ukmergę du kartus buvo atvykę Kraujo centro atstovai, kurie taip pat skiepijo ukmergiškius be išankstinės registracijos.

„Manau, ši iniciatyva pasiteisino, jei oras būtų buvęs geresnis, norinčių pasiskiepyti būtume sulaukę dar daugiau, todėl artimiausiu metu žadame akciją pakartoti“, – kalbėjo E. Balžekienė. Ji sakė, kad eilė prie vakcinacijos patalpų nusidriekė jau nuo ankstyvo ryto, žmonės į gyvą eilę, nepaisydami šlapdribos, stojo dar prieš 9 valandą. Eilė buvo išsirikiavusi per visą Meno mokyklos Dailės skyriaus kiemą iki pat P. Cvirkos gatvės. Aktyviausiai gyventojai skiepijosi ryte, paskui šiek tiek srautas sumažėjo, už durų laukdavo 5–6 asmenys, tačiau darbas vyko pakankamai sparčiai, todėl ilgai lauke stovėti neteko.

Srautai buvo reguliuojami: žmonės įeidavo per pagrindinį įėjimą, o išeidavo per kitas duris į kiemą. Vakcinaciją vykdė dvi medikų brigados – dirbo šeši žmonės ir keli Raudonojo Kryžiaus savanoriai.

Pasak savivaldybės gydytojos, per penkias valandas, nuo 9 iki 14 val., pasiskiepijo 264 žmonės: „Apimtis nebloga, nes, pavyzdžiui, privačios gydymo įstaigos per savaitę vakcinuoja tik apie 100 savo pacientų.“

Tarp atėjusiųjų pasiskiepyti buvo įvairaus amžiaus žmonių, dauguma jų vakcinavosi trečią kartą, bet buvo ir tik dabar nusprendusių pasiskiepyti. Pasirinktinai siūlytos keturios vakcinos – „Comirnaty“ (anksčiau vadinta „Pfizer“), „Vaxzevria“ („AstraZeneca“), „Moderna“ ir „Janssen“, bet populiariausia tarp ukmergiškių buvo „Comirnaty“.

E. Balžekienės teigimu, toks masinis skiepijimo būdas pasirinktas norint sumažinti gyventojų srautus Pirminės sveikatos priežiūros centre ir vienu metu revakcinuoti tuos, kurie tai nori padaryti, bet neturi laiko ar galimybės registruotis iš anksto.

Šiuo metu mobilios medikų komandos vakcinaciją vykdo ir gyvenviečių ambulatorijose, o po pietų važiuoja į rajono įmones. Artimiausiu metu apsilankyti planuojama ugdymo įstaigose ir vienu metu paskiepyti mokyklų, lopšelių-darželių darbuotojus.

Savivaldybės gydytoja pateikė informaciją ir apie sergamumą rajone. Pasak E. Balžekienės, lapkričio 26–29 dienomis registruoti 84 nauji COVID-19 ligos atvejai.

„Situacija po truputį gerėja, susirgimų mažėja, – kalbėjo pašnekovė. – Didelių ligos židinių rajone šiuo metu nėra. Protrūkis buvo „Systemair“ gamykloje, todėl vis dar išaiškinamas vienas kitas užsikrėtimas. Praėjusį penktadienį šioje bendrovėje lankėsi mobili vakcinacijos komanda, kuri revakcinavo norinčius, taip pat buvo vykdomas darbuotojų testavimas.“

Pasak E. Balžekienės, kol kas rajone nėra naujų ligos židinių, jie lokalizuoti ir Deltuvos senelių namuose, ir Nakvynės namuose.

Oficialios statistikos portalo duomenimis, lapkričio 29-ąją Ukmergės rajono savivaldybėje nustatyti 47 nauji susirgimo koronavirusu atvejai. Statistiškai savaitės pradžioje sirgo 348 ukmergiškiai. Iš viso dėl COVID-19 ligos jau mirė 124 rajono gyventojai, lapkričio 28–29 dienomis registruotos penkios mirtys nuo koronaviruso.

Ukmergėje 100 tūkst. gyventojų tenka 1 352,2 nauji ligos atvejai, Lietuvoje – 864 atv.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Klausiukui :
    Nu ir į ką Petro Cvirkos gatvės pavadinimą siūlote keisti? Siūlikite! Gal archangelo G.? O gal partriarcho V.?
  • Xxxx :
    P.Cvirkos gatve Krikstaponio gatve pavadinsim, ane? mere?
  • Klausiu :
    Petro Cvirkos gatvė Ukmergėje. Kada jos pavadinimas bus pakeistas?
  • Aha :
    Tai as ir skiepyjausi tik tada kai vasara stadione pradejo skiepyti be registracijos. Jungtis per tas visas bankininkystes hemorojus. Jei skiepytis - tai tik spontaniskai. Aplamai tos isankstines registracijos neturi buti privalomos - privalo buti bent vienas skiepu kabinetas su gyva eile. Niekada nesiregistruociau skiepui is anksto - jei uzsiregistruociau tai tikrai nenueiciau...speciau apsigalvot.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas