Aktualijos, Naujausi

Veprių stovykloje nebus nei atpalaiduojančio masažo, nei sūkurinių vonių?

Genovaitė KAZIELIENĖ

Praėjusių metų balandžio mėnesį Savivaldybės taryba pritarė Ukmergės švietimo pagalbos tarnybos teikto projekto „Pirčių komplekso įrengimas Veprių stovykloje“ įgyvendinimui.

 

Tikėtasi didesnio turistų srauto

Buvo pažymima, kad šio projekto tikslas – įkūrus mini SPA, didinti Veprių seniūnijos ekonominį konkurencingumą bei pritraukti daugiau turistų į rajoną. Tikėtasi įgyvendinus projektą privatiems asmenims, Veprių stovyklos lankytojams teikti pirčių edukacijų, atpalaiduojančio masažo, kvapų terapijos, poilsio organizavimo paslaugas.

Tuomet planuota, kad vykdant projektą bus suremontuotos turimos patalpos, kuriose bus įrengtos dvi pirtys, sūkurinė vonia, persirengimo kambariai, dušai bei poilsio zona. Įgyvendinus projektą būtų sukurtos dvi nuolatinės darbo vietos, viena iš jų – asmeniui iki 40 metų.

Skaičiuota, jog bendra projekto vertė bus 62 138 Eur, iš jų 48 786 Eur finansuota pagal LEADER priemonę „Smulkių bendruomeninių ir kitų pelno nesiekiančių organizacijų verslų kūrimas ir plėtra, įskaitant žemės ūkio produktų gamybą, perdirbimą ir rinkodarą“, 13 352 Eur skirs rajono savivaldybės administracija iš biudžeto lėšų.

Kadangi Veprių stovykla nuo praėjusių metų rugsėjo perduota Veprių mokyklai-daugiafunkciam centrui, norint dalyvauti projekte, centro nuostatuose turėjo būti patvirtintos sporto įrenginių eksploatavimo bei fizinės gerovės užtikrinimo veiklos. Tad 2020 m. lapkričio 30 dienos rajono Tarybos posėdyje buvo pritarta minėtoms nuostatoms.

Dėl pateiktų sprendimų projektų nė viename posėdyje diskusijų nebuvo.

2021 m. balandžio 12 d. Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos, Ukmergės rajono vietos veiklos grupė ir Veprių mokykla-daugiafunkcis centras pasirašė projekto „Pirčių komplekso (mini SPA) įrengimas Veprių stovykloje“ vykdymo sutartį.

Pasirašius sutartį, po pusmečio siūloma ją nutraukti

Vis dėlto, praėjus tik šešiems mėnesiams, lapkričio 25 dieną vyksiančiam Tarybos posėdžiui bus pateiktas svarstyti sprendimo projektas „Dėl pritarimo vietos projekto Nr. UKME-LEADER-6B-D-23-01-2020 „Pirčių komplekso (mini SPA) įrengimas Veprių stovykloje“ vykdymo sutarties nutraukimui“.

Dokumente siūloma pritarti šio projekto vykdymo nutraukimui šalių susitarimu.

Aiškinamajame rašte nurodoma, kad projekto vykdymą paprašė nutraukti Veprių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė. Pagrindinės priežastys, kodėl tai reikia padaryti: „1. Pirties ir masažo paslaugos bus finansiškai nuostolingos. Veprių gyvenvietėje yra kaimo turizmo sodybų, kuriose teikiamos pirčių, vandens kubilų nuomos paslaugos. 2. Dvi pirtis, sūkurinę vonią, vietas masažui, poilsiui ir persirengimui planuojama įrengti ankštose (47,52 kv. m ploto) buvusio sandėlio patalpose. Pastato išorės remontui lėšos nenumatytos. 3. Ženkliai padidėjo statybinių medžiagų ir statybos darbų kainos (gali neatsirasti rangovų, galinčių už turimas lėšas atlikti pirties patalpų įrengimo darbus). 4. Projekto įgyvendinimą stabdo užsitęsęs pirčių techninio darbo projekto taisymas, atliekamas atsižvelgiant į ekspertų pastabas. 5. Sunku rasti specialistą, norintį dirbti kineziterapeuto-pirtininko pareigose (viena iš sutarties sąlygų – įsipareigojimas sukurti ir trejus metus išlaikyti darbo vietą kineziterapeutui)“.

Projektas greičiausiai būtų nuostolingas

Paprašius pakomentuoti šią situaciją savivaldybės administracijos direktoriaus Dariaus Varno, jis sakė, kad tuomet, kai Ukmergės švietimo pagalbos tarnyba teikė projektą, ji turėjo specialistą, norintį dirbti kineziterapeutu-pirtininku. „Pagrindinis projekto atsisakymo argumentas: nebus įmanoma vykdyti sutarties įsipareigojimo sukurti ir trejus metus išlaikyti darbo vietą kineziterapeutui-pirtininkui, nes labai tikėtina, kad šios pareigybės išlaikymą turėtų finansuoti savivaldybė. Be to, Veprių stovykla naudojama kaip izoliavimosi vieta ir kitokias veiklas vykdyti stovyklavietėje yra sudėtinga“, – kalbėjo administracijos direktorius.

Ir pridūrė, jog Ukmergės rajono savivaldybės 2021 m. biudžete Veprių mokyklai-daugiafunkciam centrui buvo skirta 13 200 Eur, tačiau šios lėšos neišleistos ir, jei rajono Taryba pritars sprendimo projektui dėl sutarties nutraukimo, bus grąžintos į savivaldybės biudžetą. „Bet, mano nuomone, tai nebus „numesta“ į stalčių ir ateityje galima projektą realizuoti“, – tikisi D. Varnas.

Praregėjo, kad pelno nebus

Šiuo atveju galima konstatuoti, kad geriau vėliau, negu niekada – t. y. laiku atsisakyti projekto, kuris greičiausiai pelno neatneš. Tiesa, techninio projekto parengimui iš Ukmergės švietimo pagalbos tarnybos lėšų (Veprių stovyklavietės pajamų) buvo sumokėta 5 808 Eur.

Keistokai atrodo, kad priimant sprendimą rengti tokį kompleksą nebuvo išanalizuotos projekto vykdymo galimybės. Juk ir prieš pusantrų metų Veprių apylinkėse buvo nemažai kaimo turizmo sodybų, kuriose teiktos pirčių, vandens kubilų nuomos paslaugos. Be to, sunku įsivaizduoti, kaip 47,52 kv. m plote įmanoma įrengti dvi pirtis, sūkurinę vonią, vietas masažui, poilsiui ir persirengimui.

Jokia naujiena ir tai, kad kineziterapeutų Lietuvoje trūksta, tad net ir mažesniuose miestuose jie nelabai nori dirbti, o į kaimą prisikviesti tokius specialistus apskritai sunku.

Izoliuotis šiose patalpose buvo pradėta dar praėjusių metų kovo mėnesį, kai čia apsistojo iš Šiaurės Italijos, kur tuo metu buvo registruojamas didžiausias užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius Europoje, grįžę keli ukmergiškiai.

Nepaisant viso to, Tarybos nariams dėl šio projekto įgyvendinimo realumo klausimų nekilo…

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Pirtininkas :
    Keistas sprendimas... Rengiant projektą, jam pritariant, manu, kad buvo parengtas ir verslo planas (taip turėtų būti). Tuo laiku viskas tiko. Dabar jau, pasirodo. ir vietos per mažai (???) ir dar kažkokių "atmazų" randa. Keista. Įdomu, kieno čia "ausys kyšo"? Klausimas žurnalistams - kodėl pučiat į vieną dūdą? Ar pasidomėjot projektu?
  • XXXX :
    tai turit Vepriu medziotoju bureli, kreipkites! itakingiausu medzioja.
  • Julė :
    Iš 5 nevykdymo priežasčių, praėjus 1,5 metų, galimai, tik viena realesnė, kainų pokytis. Kitos, tikėtina, nenoras, nesupratimas, neapsikrovimas ir gylesnių povandeninių srovių įtakojimas. Apie tobulėjimą, patrauklių paslaugų kūrimą ir plėtojimą, vargu bau, ar galvojama. Graudu...
  • . :
    # . 2021-11-19 14:23 Taip mes visko galyme atisakyti ir netobulėti ir siaurai žiūrėti į viską. Jokių atsisakymų čia negali būti. Čia ne iš Liubomirskienes finansų viskas daroma, turbut Liubomirskiene Veprių stovyklą kaip stipria konkurentę prieš privatininkus, privatininkai jai prikalbėjo žiūrėdami savanaudiškos naudos, bet ne visuomenes, GEDA !!! Liubomirskiėnei, kad tik neprogresuoti ir netobulėti..........

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas