D. Amankavičienei (dešinėje) ir V. Volungevičienei įteikti sertifikatai.

Žmonės

Pedagogės dalyvavo mokymuose

Dukstynos pagrindinės mokyklos komanda rugsėjo 7–14 dienomis dalyvavo ERASMUS+ mobilumo pagal projekto „Usus magiter est optimus.-Cicero (Patirtis – geriausia mokytoja) kvalifikacijos tobulinimo programoje Kipre. Mokymus „Inclusive education“ (Įtraukusis ugdymas) Pafoso mieste organizavo mokymų centras Cross Culture International Foundation Cyprus (CCIF). Užsiėmimus vedė profesionali dėstytojų komanda: Kipro Universiteto Paphos dėstytojos Maria Papapolidorou, Anasia Papouri, Pan Michael Soteri.

Mobilumo programos Erasmus+ dalyvės Daiva Amankavičienė ir Virginija Volungevičienė dirbo tarptautinėje komandoje kartu su Italijos, Vokietijos ir Ispanijos atstovais. Mokytojos kūrybiškai ir įdomiai pristatė Ukmergės miesto kultūrą, Lietuvos švietimo sistemą. Dėl Covid-19 situacijos komanda nebuvo gausi, todėl mokymai vyko trimis etapais, kitų šalių dalyviai atvyko į Kiprą vėliau. Mokymų metu pedagogės patobulino žinias apie įtraukaus švietimo strategijas ir praktikas, modeliavo ir analizavo situacijas, diskutavo apie inovatyviąją ugdymo (-si) praktiką daugiakultūrėje aplinkoje. Komandos nariai diskutavo apie išankstines nuostatas ir stereotipus, apie kitataučių integraciją į ugdymo procesą, įvairiapusę pagalbą mokiniui. Mokymų metu vyko paskaitos, grupių diskusijos, pratybos. Dalyviai, grupėse, atlikdami užduotis, mokėsi kurti vaizdinius pranešimus, išbandė stereotipų modelį, sužinojo penkių žingsnių pozityvios ugdymo aplinkos mokykloje modelį, išbandė pagarbaus bendravimo metodus. Daug dėmesio mokymų metu buvo skirta sistemiškam įtraukiajam ugdymui, apimančiam ugdymo turinį, mokytojų rengimą, pagalbą mokiniui, mokytojui, mokyklai, vertinimą, ugdymo organizavimą. Tarptautinės komandos dalyviai pasidalino savo asmenine praktika įvairiais ugdymo, bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžių formavimo įvairove daugiakultūrėje aplinkoje aspektais.

Į Pafoso mokyklas (kurios buvo numatytos programoje) dėl pandemijos mobilumo programos Erasmus+ dalyviai pakliūti negalėjo, tačiau organizatoriai, kartu su ugdymo įstaigų atstovais, pristatė Kipro švietimo sistemą, atskleidė paveikius ugdymo metodus, atsižvelgiant į kiekvieno mokinio poreikius. Buvo pasiūlyta aplankyti pagyvenusių žmonių bendruomenės dienos centrą, kur organizuojamos įvairios veiklos, ruošiami bendri pietūs, vyksta gydytojų konsultacija.

Bendravimas daugiakultūrėje komandoje vyko ne tik mokymų metu, bet ir neformalioje aplinkoje. Kursų organizatoriai, kartu su miesto istorijos muziejaus darbuotojomis, pakvietė apsilankyti etnografinėje kipriečių sodyboje, supažindino su senaisiais kipriečių amatais: šilko verpimu, alyvuogių aliejaus ir halloumi sūrio gamyba. Dalyviai stebėjo, kaip gaminami kiprietiški saldumynai, kur jau penkta karta išsaugojusi senąjį namudinį verslą ir mažoje gamyklėlėje gaminami įvairių skonių saldainiai: su bergamote, mėta, cinamonu ir t. t. Degustavimo metu atsiskleidė nepakartojami salos gyvenimo ir kultūros aromatai bei spalvos.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas