Po pergalingo važiavimo su Monet Augustinu Talino hipodrome.

Naujausi, Sportas

Monika Vinskutė laimėjo Baltijos taurę

Loreta EŽERSKYTĖ

Estijoje, Talino hipodrome rugsėjo 25-ąją vykusios Baltijos taurės varžybos, kuriose rungtyniauja Lietuvos, Latvijos ir Estijos atstovai, buvo itin sėkmingos ukmergiškei Monikai Vinskutei. Pagrindiniame važiavime jos vadeliojamas nuosavas ristūnas Monet Augustinu aplenkė visus suaugusius žirgus, kurie varžėsi dėl šio garbingo apdovanojimo, ir iškovojo Baltijos taurę. Antrame važiavime Monikos vadeliojamas Gladiatorius 2 100 metrų distanciją taip pat baigė pirmas.

Vadeliotojos tėtis ir treneris Edvardas Vinskus pasakojo, jog šio prizo Monika atkakliai siekė penkerius metus iš eilės. Iki šiol Baltijos taurės varžybose ji su Monet Augustinu buvo pelniusi vieną trečią ir kelias antras vietas.

„Šiemet Baltijos taurės lenktynėse Monikos pasiektas laikas nebuvo rekordinis – greičiau žirgui bėgti sutrukdė labai šlapias, purvinas ir sunkus takas. Tačiau liepos 4-ąją vykusiose Talino hipodromo atidarymo proga surengtose varžybose Monikai su Monet Augustinu pavyko pasiekti hipodromo ir savo asmeninį rekordą“, – pasidžiaugė E. Vinskus.

Šiais metais Baltijos taurės varžybose Lietuvos atstovai rungtyniavo su 12 žirgų – dvejų, trejų ir ketverių metų bei suaugusiais ristūnais. Ukmergei be M. Vinskutės dar atstovavo Ema Mosolkovaitė su Deltuvėle ir Dainius Perednikas su Frankel D.E.

Šeštame važiavime D. Perednikas su Frankel D.E. 2 100 metrų distanciją įveikė trečias. Taip pat prizines vietas iškovojo Lietuvos atstovai Egidijus Gudonis, Stanislovas Kerys, Algimantas Pamarnackas.

Suskaičiavus per visus važiavimus surinktus taškus, Lietuvos komanda paskelbta nugalėtoja. Prie šios pergalės ypač svariai prisidėjo Ukmergės žirginio sporto entuziastai.

Kalbėdamas apie pasiektus rezultatus E. Vinskus sakė, jog besibaigiantis šių metų sezonas jo ūkyje laikomiems ir respublikinėse bei tarptautinėse varžybose dalyvaujantiems žirgams buvo gana permainingas.

„Pastaraisiais metais nebuvome pratę pralaimėti. Monika su Monet Augustinu pergales skynė vieną po kitos, ji penkerius metus iš eilės laimėjo Ukmergės rajono mero taurę. Deja, šią vasarą Ukmergės hipodrome vykusiose tarptautinėse ristūnų žirgų lenktynėse Mero taurė išslydo iš rankų ir teko tenkintis antra vieta. Nepaisant to, Monet Augustinu yra geriausias Lietuvos žirgas. Jis pirmas šalyje greičiau nei per dvi minutes nubėgo vieną mylią. Tokio ristūno nebuvo ir vargu ar kada bus…“ – mintimis dalijosi žirginio sporto veteranas E. Vinskus.

Taip pat jis akcentavo, jog devynmetis Monet Augustinu, skirtingai nei kiti prizines vietas laimintys žirgai, yra ne atvežtas iš užsienio, bet vietinis, čia užaugintas. Jį Vinskai įsigijo, kai jam buvo pustrečių metų.

Šiuo metu šeimos ūkyje laikoma dešimt žirgų, iš jų lenktynėse kol kas dalyvauja trys.

E. Vinskus neslėpė, jog Lietuvos žirginio sporto ateitis gana miglota: „Žemės ūkio ministerija dvejus metus pasiruošimui ir dalyvavimui Baltijos taurės varžybose šalies komandai skyrė lėšų. Pasikeitus šalies valdžiai, šiemet finansavimas nutrūko. Bandysime įtikinti ministeriją, jog pinigai žirgininkams būtini. Be to, Talinas siūlo mūsų šaliai kitąmet rengti Baltijos taurės varžybas. Tuo labiau kad Utenoje yra joms tinkantis, ne blogesnis nei Taline hipodromas. Tačiau čia susiduriame su problema. Nors į šį objektą investuoti Europos Sąjungos skirti milijonai eurų, hipodromas ne vienerius metus stovi tuščias. Čia svarų žodį turėtų tarti Žemės ūkio ministerija…“

Gilias žirginio sporto tradicijas turinčioje ir nemažai entuziastų išugdžiusioje Ukmergėje kiekvienais metais rengiamos ristūnų žirgų lenktynės, kuriose varžomasi dėl Mero taurės ir rėmėjų įsteigtų prizų. Vienas pagrindinių jo organizatorių E. Vinskus su dėkingumu minėjo, jog šiemet labiausiai prie šio tradicinio renginio prisidėjo lėšų prizams skyrę rajono savivaldybė, UAB Atkočių agroservisas, ūkininkas Valentinas Genys, taip pat varžybas rėmė Seimo narys Juozas Varžgalys, UAB „Rokiškio pieno gamyba“ filialas Ukmergės pieninė, UAB „Ukmergės melioracija“ bei kiti.

M. Vinskutė su Monet Augustinu Baltijos taurės atkakliai siekė penkerius metus.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas