Ukmergės magnetukas.

„Ateitį kuria patirtis ir jaunystė“, Žmonės

Tarp penkių perspektyviausių – ir ukmergiškės projektas

Genovaitė KAZIELIENĖ

Paskelbti perspektyviausi Lietuvoje nevyriausybinių organizacijų (NVO) projektai. Jais tapo penkios iniciatyvos, kuriomis siekiama spręsti įvairias atskiriems šalies regionams ar visai Lietuvai svarbias socialines, kultūrines problemas. Atrinkti projektai bus toliau plėtojami specialioje „NVO Akseleratoriaus“ programoje. Tarp jų – ir ukmergiškės Linos Baublienės projektas „Surink Lietuvą“, kuriuo siekiama paskatinti ne tik keliauti po savo kraštą, tačiau ir pažinti jo istoriją, vietos žmones bei atrasti naujų keliavimo formų.

Perspektyviausi nevyriausybinių organizacijų projektai buvo atrinkti pasibaigus intensyviems šešis mėnesius trukusiems mokymams. Juos metų pradžioje iš viso pradėjo dešimt į „NVO Akseleratorių“ kruopščiai atrinktų komandų iš septynių Lietuvos savivaldybių – Trakų, Širvintų, Švenčionių, Kėdainių, Šalčininkų, Elektrėnų ir Ukmergės. Mūsų rajonui taip pat atstovavo Ukmergės krašto bendruomenių sąjunga (vadovė Angelė Jokubynienė) ir Taujėnų miestelio bendruomenė (vadovas Vidmantas Krikštaponis).

Renkant perspektyviausius programoje dalyvaujančius NVO projektus buvo atsižvelgta į jų potencialų poveikį visuomenei ar vietinei bendruomenei, aktualumą, perspektyvas ir novatoriškumą.

Naujas, gyventojus po savo šalį skatinantis keliauti turizmo projektas „Surink Lietuvą“ Ukmergėje startavo 2018 metų liepos 12 dieną. Šiame buvusio Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro vadovės L. Baublienės inicijuotame projekte dalyvavo visos 60 šalies savivaldybių. Jo tikslas – kiekviename aplankytame krašte įsigyti to krašto formos magnetuką, o surinkus visas 60 dalių, sujungti jas į vieną visumą – Lietuvos žemėlapį.

Šio žemėlapio kūrimas užtruko net devynis mėnesius, informacija, bendradarbiaujant su turizmo informacijos centrais, muziejais, bibliotekomis, regioniniais parkais ir kitomis įstaigomis, buvo renkama iš visos Lietuvos.

Kiekvienas žemėlapio „Surink Lietuvą“ magnetukas – tai lyg atskira istorija. Ukmergės krašto magnetukas pristatė mieste stūksantį piliakalnį ir dainuojančius balandžius, Akmenės – dinozaurus ir drugelius, Marijampolės – kates, kurias taip mylėjo grafienė… Panorusių leistis į kelionę laukė 60 įdomiausių pasakojimų, potyrių ir nuotykių.

L. Baublienė „Gimtajai žemei“ sakė, kad per projekto vykdymo laikotarpį surinkta 8 000 žemėlapių, tad yra galimybės dar labiau plėsti šią iniciatyvą.

Ji įsitikinusi, jog vykdomas projektas parodo, kad Lietuvoje yra ne tik dideli miestai, bet ir regionai, kuriuose gera gyventi, vystyti verslą.

Pasak projekto iniciatorės, norą rinkti magnetukus pareiškė ir Latvija, tad planuojama, jog projektas bus vykdomas ir toje šalyje.

L. Baublienė teigė, kad patekus į kitą programos „NVO Akseleratorius“ etapą, vyksiantį spalio–balandžio mėnesiais, jiems bus sudaryta galimybė įgyti daugiau pažangių verslumo ir organizacijų tvarumo žinių bei gebėjimų. Žadama, jog bus rengiamos dirbtuvės, kurias ves skirtingų sričių ekspertai, vyks individualios konsultacijos. Be to, atrinkti programos dalyviai turės galimybę naudotis ekspertų iš kitų NVO, privačiojo ir viešojo sektoriaus atstovų pagalba.

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas