Iš kairės – L. Gerulskienė, O. Mackevičienė, R. Ragelytė-Kraucevičienė ir K. Višniauskienė.

Naujausi, Sportas

Lietuvos grybavimo čempionate – ir Ukmergės komanda

Loreta EŽERSKYTĖ

Šeštadienį vyko Varėnos rajono savivaldybės organizuojamas aštuonioliktasis Lietuvos grybavimo čempionatas. Jis pirmą kartą surengtas grybingumu garsėjančio etnografinio Margionių kaimo miškuose. Dėl Varėnos rajono savivaldybės mero įsteigtos taurės ir kitų prizų pasivaržyti suvažiavo septyniolika komandų iš įvairių Lietuvos regionų. Čempionate pirmą kartą dalyvavo ir Ukmergės komanda.

„Rajono savivaldybė gavo oficialų Varėnos rajono savivaldybės laišką su kvietimu suburti komandą ir rugsėjo 25 dieną atvykti į tradicinį Lietuvos grybavimo čempionatą. Kadangi mes mėgstame rinkti miško gėrybes, tai darome ne tik Ukmergės miškuose, nusprendėme nuvykti ir į Dzūkiją“, – „Gimtajai žemei“ papasakojo rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Lolita Gerulskienė.

Ukmergės komandoje be Lolitos dar buvo dar trys aistringos grybautojos – šio skyriaus vyr. specialistė Rasa Ragelytė-Kraucevičienė, Centralizuoto vidaus audito skyriaus vedėja Odeta Mackevičienė ir Apskaitos skyriaus vedėja Kristina Višniauskienė.

„Iki šiol mes visos grybavome atskirai, su savo kompanijomis, o į komandą susibūrėme pirmą kartą“, – sakė L. Gerulskienė.

Vykdamos į grybų sostine vadinamą Varėną ukmergiškės pasirūpino kepuraitėmis su užrašu „Ukmergė“, taip pat visos vežėsi vienodas, iš draugių pasiskolintas originalias pintines, kurias papuošė vienu iš miesto simbolių – raudona širdimi. Komandos narės turėjo ir dar po vieną atributą – žibintuvėlį, kuris turėjo padėti ne tik nepasiklysti, bet ir rasti po samanomis pasislėpusias miško gėrybes… Puikiai nusiteikusi ir išradingumo nestokojanti Ukmergės komanda renginyje neliko nepastebėta. Jei būtų renkama gražiausia grybautojo pintinė, ukmergiškių krepšiai būtų tikrai patekę tarp favoritų.

Čempionatas prasidėjo ankstyvą rytą. Margionių klojimo teritorija, kur buvo renginio startas ir finišas, pasitiko kilimais iš žolynų ir rudens gėrybių. Į grybavimo vietą buvo galima patekti tik pro išpuoštą užtvarą. Kiekvienas dalyvis buvo pamalonintas gražiu dzūkišku pasveikinimu ir palinkėjimu prisirinkti daug grybų.

Organizatoriams paaiškinus taisykles, čempionato dalyviai sužinojo, jog rinkti bus galima keturias grybų rūšis – baravykus, raudonikius, voveraites ir žaliuokes, jie turės būti nenupjautais koteliais – išrauti.

Komandas į mišką palydėjo ne tik sirgaliai, bet ir Margionių muzikantai. Miške girdėjosi ne tik grybautojų šūksniai, bet ir jų traukiamos dainos. Nors krapnojo lietutis, jis grybauti tikrai netrukdė. Bėda tik, kad Dzūkijos miškas svečiams nebuvo dosnus…

Per dvi valandas visi čempionato dalyviai surinko 102,21 kg grybų. Daugiausia – per 22 kilogramus, iš jų 5 baravykus – rado „Dzūkucių“ komanda iš Varėnos. Antrą vietą laimėjo pasaulio grybavimo čempionai – „Kremblių“ komanda iš Paluknio, pririnkusi virš 18 kg grybų, tarp jų – 12 baravykų. Iš viso čempionato dalyviai rado tik 31 baravyką.

Ukmergiškės iš miško parsinešė po gerą puskrepšį, tačiau reikli komisija dalį jų surinktų gėrybių išbrokavo – netiko žaliuokės, taip pat į namus sriubai parsivežė ir šilbaravykius.

„Pasvėrus paaiškėjo, jog mūsų laimikis – vienas raudonikis ir voveraitės – svėrė 512 gramų. Mes nuo nugalėtojų, kurie pažįsta šiuos miškus, gerokai atsilikome, bet dėl to nė kiek nenusiminėme. Buvo smagu puikioje draugijoje praleisti kelias valandas Dzūkijos pušynuose“, – pasakojo Ukmergės komandos narė, pridūrusi, jog mūsiškiai miškai gerokai dosnesni rudens gėrybių.

Pasak L. Gerulskienės, ypač grybingi buvo praėjusieji metai, šiemet miško gėrybių užderėjo mažiau, tačiau ypač nudžiugino šio sezono pabaiga, grybautojus apdovanojusi sveikutėliais baravykais.

Paklausta, kaip Ukmergės komanda ruošėsi čempionatui, Lolita neslėpė, jog visa ketveriukė miškuose praleidžia nemažai laiko, ten dažniausiai vyksta savaitgaliais. Bene aistringiausia grybautoja yra Odeta, kuri neretai net grįžusi iš darbo skuba į mišką.

„Mes visos turime savus miškus, kur dažniausiai ir grybaujame. Aš su bendraminčių grupele kasmet vykstu į Šimonių girią – apsigyvename kaimo turizmo sodyboje ir kelias dienas grybaujame…“ – pasakojo L. Gerulskienė.

Grybavimo čempionato dalyvius renginio organizatoriai kvietė dalyvauti ekskursijoje po kaimą, norintys galėjo pasiklausyti paskaitos apie šilinių dzūkų grybavimo tradiciją, kuri šiais metais įrašyta į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą. Čia taip pat vyko edukacijos „Balaninių kašelių pynimas“, „Peiliuko grybavimui gaminimas“, „Juostų kašelėms audimas“.

Susirinkusius linksmino Margionių kaimo dainininkės, Matuizų folkloro ansamblis „Verbena“, nuotaikingai grojo kapela iš Trakų rajono.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas