Įvairūs

Šaltos kavos receptas – atgaivins net ir karščiausią dieną

Kas geriau atgaivina per vasaros karščius, jei ne šalta kava? Šis gėrimas puikiai tinka tiek pradėti rytą, tiek prie pokalbių su draugais įdienojus. Smagiausia, kad ir pačiam galima nesunkiai pasigaminti įvairių skonių ledinių kavų.

 

Klasikinė šalta kava

Reikės:

  • Pasirinktos kavos;
  • granuliuoto cukraus arba cukraus sirupo (pasirinktinai);
  • ledo;
  • paprasto, kokosinio arba migdolinio pieno (pasirinktinai).

Gaminimas:

Paprasčiausiam šaltam gėrimui galite naudoti savo mėgstamiausią kavos rūšį. Pasidarykite įprastą puodelį kavos ir pastatykite į šaldiklį. Jei geriate kavą su cukrumi, įberkite jo į dar karštą gėrimą, kad nesusidarytų kristalai. Galite naudoti įprastas cukraus granules arba paprastą, o gal net aromatizuotą cukraus sirupą. Kol atliekate kitus darbus, kava atvės iki idealios temperatūros. Tuomet galite pridėti ledukų ir pieno. Pieno rūšį taip pat lemia asmeninis skonis – galima naudoti paprastą, kokosinį ar migdolinį. Šaltoms kavoms dažniausiai renkamasi 2% riebumo pieną. Jei gersite kavą lauke, naudokite didesnius ledukus, kad ilgiau išlaikytumėte vėsą. Patarimas – ledukus gaminkite iš užšaldytos kavos, kad gėrimas nepasidarytų praskiestas.

 

Espresso mėgėjams

Reikės:

  • Dvigubo espresso;
  • pusiau nugriebto pieno (arba kokį labiau mėgstate);
  • ledo;
  • 1 arbatinio šaukštelio rudojo cukraus.

Gaminimas:

Paruoštoje karštoje dvigubo espresso kavoje ištirpinkite 1 arbatinį šaukštelį rudojo cukraus (galima reguliuoti pagal poreikį). Pusę stiklinės užpilkite kava, o kitą pusę pripildykite ledu. Svarbu pirma pilti kavą, o tik po to ledukus, kad ledukai per greitai neištirptų ir gėrimas nepasidarytų vandeningas. Galiausiai užpilkite pienu ir pamaišykite. Skanaus!

 

Ledinė karamelinė macchiato

Reikės:

  • Ledo;
  • poros arbatinių šaukštelių karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno;
  • espresso;
  • pasirinkto tipo pieno.

Gaminimas:

Paruoškite espresso ir supilkite į stiklinę. Pilnai pripildykite stiklinę ledukais bei įpilkite porą arbatinių šaukštelių karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno. Paprasto pieno tipą nulemia skonis – nenugriebtas pienas šį gėrimą paverčia ypač kreminiu. Jo įpilkite savo nuožiūra. Patarimas – jei savo virtuvėje neturite karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno, galite jį pakeisti saldinto kondensuoto pieno skardine. Jį tereikia 3 valandas lengvai pavirti dideliame puode.

 

Pagardinta klevų sirupu

Reikės:

  • 200 ml juodos kavos;
  • 50 ml pieno;
  • ledo;
  • klevų sirupo.

Gaminimas:

Paruoškite 200 ml stiprios juodos kavos ir leiskite jai visiškai atvėsti. Supilkite kavą į blenderį kartu su 50 ml pieno ir 2-3 saujomis ledukų. Tuomet įpilkite klevų sirupo ir leiskite aparatui maišyti, kol kava pasidarys su lengva puta. Galiausiai įpilkite gėrimą į atšaldytą stiklinę ir mėgaukitės!

 

Šokoladinė mocha

Reikės:

  • Kakavos miltelių;
  • cukraus;
  • ledo;
  • 1 puodelio vandens;
  • 2 espresso;
  • pieno.

Gaminimas:

Šokoladinį sirupą pasigaminkite, sumaišę 1 puodelį vandens ir cukraus. Virkite ant vidutinės ugnies vidutinio dydžio puode. Maišykite, kol cukrus ištirps. Mišiniui atvėsus, pridėkite kakavos miltelių – tiek, kiek norisi. Paruoškite 2 espresso ir supilkite į stiklinę, tada priberkite ledukų. Pabaigai įmaišykite truputį pieno ir šokoladinio sirupo. Jei trokštate ryškesnio šokolado skonio, naudokite šokoladinį pieną. Jei norisi paįvairinti skonį, galima pridėti truputį mėtų ekstrakto ir išgauti ledinę pipirmėčių mocha.

 

Saldžioji vanilinė latte

Reikės:

  • Vanilės ekstrakto arba vanilės pupelių;
  • cukraus;
  • ledo;
  • 2 espresso;
  • 1 puodelio pieno.
  • 1 puodelio vandens.

Gaminimas:

Paruoškite 2 espresso ir supilkite į stiklinę, tada pridėkite ledukų. Tuomet įpilkite pieno pagal savo nuožiūrą. Svarbu, kad pienas būtų su puta. Galiausiai pasaldinkite vanilės sirupu tiek, kiek norisi. Jį pagaminti galite sumaišydami 1 puodelį vandens ir cukraus, verdant ant vidutinės ugnies vidutinio dydžio puode. Maišykite, kol cukrus ištirps. Kai mišinys atvės, pridėkite vanilės ekstrakto arba vanilės pupelių.

 

Kaip dar paįvairinti šaltą kavą?

Jei norisi saldumo, į kavą įpilkite saldinto kondensuoto pieno. Jei norisi aštresnio skonio, prieš ruošdami kavą pabarstykite ant jos cinamono, imbiero ar muskato riešutų. Šaltiems gėrimams labai tinka ir skiltelė citrinos ar apelsino, suteikianti gaivumo. Vyresnieji gurmanai gali paeksperimentuoti, įpildami į kavą lašelį viskio, brendžio ar romo.

 

Jei tingisi gamintis pačiam

Jei norite sutaupyti laiko, nemėgstate gaminti ar paprasčiausiai tingisi, išeitis yra šaltą kavą darantys kavos aparatai. Juos siūlo daugybė profesionalių prekinių ženklų: JURA, kuri sukūrė pirmąjį automatinį aparatą, gaminantį tiek karštus, tiek šaltus gėrimus, De‘Longhi Dinamica serija, kuri žada, jog dėl modernios sistemos šalta kava niekada nebus vandeninga. Nemažai kavos aparatų šaltą kavą pagamina tiesiog atvėsindami karštą, tačiau minėti profesionalai plikymo procesui naudoja šaltą vandenį ir stambiau maltą kavą, kad išgautų ledinį, vaisiniais aromatais persmelktą gėrimą. Tokie prietaisai padeda sutaupyti laiko ir dėl lengvos priežiūros. Šiuolaikiniai kavos aparatai siūlo mėgautis pačiais įvairiausiais gėrimais ir paprastu valdymu – šaltą kavą paruošite vos vieno mygtuko paspaudimu. Tokių įrenginių rasite čia.

 

Šalta kava – gėrimas, su kuriuo galima eksperimentuoti ir išgauti įvairiausius skonius. Jei vis dėlto nesinori gaminti pačiam, puikus sprendimas yra įsigyti kavos aparatą, kuris visą darbą atliks už jus. Jums beliks tik mėgautis gaivinančiu kavos puodeliu.  

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas