Aktualijos, Naujausi

Audra niokojo miestą, tvindė gatves

Nijolė STUNDŽIENĖ,

Genovaitė KAZIELIENĖ

Praėjusį šeštadienį šalyje siautė stichijos – liūtys, audros. Jos neaplenkė ir Ukmergės.

 

Per valandą – viso mėnesio daugiametė kritulių norma

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) Komunikacijos ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Gytis Valaika „Gimtąją žemę“ informavo, jog liepos 17-ąją Ukmergėje vėjas vietomis galėjo siekti apie 20 metrų per sekundę (>72 km/h). Iškrito 40,6 mm lietaus, o tarp 14–15 valandų – net 36,8 mm kritulių. Tai, pasak LHMT atstovo, atitinka pavojingo lietaus kriterijų.

„Galima sakyti, kad vos per valandą iškrito viso liepos mėnesio daugiametė (1991–2020 m.) kritulių kiekio norma, – paaiškino G. Valaika. – Pavojingu lietumi laikomas toks lietus, kai per 12 ar mažiau valandų iškrenta tarp 15–50 mm kritulių. Vienas milimetras atitinka litrą vandens į kvadratinį metrą, todėl liepos 17-ąją iškrito net 40,6 litro vandens, arba, liaudiškai sakant, į kvadratinį metrą buvo išpilti 4–5 kibirai.“

Pasak pašnekovo, ši savaitė turėtų būti gerokai ramesnė, nes tropinė oro masė atsitraukė ir vėsesni orai laikysis iki pat savaitgalio.

Tvarkymas gali užtrukti savaitę

Kaip pirmadienį „Gimtajai žemei“ sakė Ukmergės miesto seniūnas Žilvinas Dirsė, labiausiai nukentėjo miesto dalis nuo Veterinarijos gatvės iki centro. Ypač – Vytauto gatvė, Vaižganto kapinės. Vėjo padariniai buvo jaučiami ir Paupio, Antano Smetonos, Vilniaus gatvės pradžioje.

Viesulas rovė medžius su šaknimis, laužė šakas. Ukmergė buvo nusėta jų nulaužomis. Vėjas taip pat nuplėšė ir nubloškė kelių pastatų stogų dalis.

Pasak seniūno, audros padarinius šalina seniūnijos, UAB „Ukmergės paslauga“ darbuotojai. „Pirmiausia tvarkomos tos vietos, kur užtverti praėjimai, pravažiavimai, taip pat kapinės“, – paaiškino Ž. Dirsė.

Jis pridūrė, kad savo teritorijas tvarko ir įmonės, įstaigos. „Padėjome Senamiesčio progimnazijai, kuri neturėjo pajėgumų sutvarkyti vėjovartų, nes medžiai buvo sugriuvę vienas ant kito, tuo tarpu Antano Smetonos gimnzijos darbuotojai patys pjausto nugriuvusią didžiulę eglę“, – kalbėjo seniūnas.

Anot jo, audros padrinių šalinimas greičiausiai užtruks savaitę.

Pranešimai apie įvykius skriejo kas minutę

Dėl Ukmergėje kilusios audros darbo nestigo ir policijos pareigūnams. Kelias valandas Policijos komisariate netilo skambučiai – žmonės pranešinėjo apie medžių užverstus kelius, apgadintus automobilius, pastatus.

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio specialistė Asta Krogertienė, pranešimai apie įvairius audros padarinius pradėjo plaukti vos pakilus vėjui. Jau 14.48 valandą pareigūnai informuoti, kad nuo Vidiškių važiuojant link Anykščių, prie Baraučiznos kaimo, ant kelio nuvirtę daug medžių. 14.58 valandą sulaukta pranešimo, kad Ukmergėje, V. Kudirkos ir S. Daukanto gatvių sankryžoje, ant važiuojamosios dalies taip pat guli medis. 15.01 valandą į policiją skambinęs asmuo pranešė, kad prie „Eifelio“ prekybos centro, automobilių stovėjimo aikštelėje, į orą pakilusi palapinė užkliudė ten paliktą automobilį. 15.07 valandą pareigūnai informuoti, jog Vaižganto gatvėje, prie 3-iojo namo, dėl lūžusio medžio apgadintas „Toyota“ markės automobilis. 15.08 valandą policijos ekipažams teko skubėti link miesto stadiono, nes Gruodžio 17-osios gatvėje nuvirtus medžiui buvo užkabinti elektros laidai, kurie nukrito ant važiuojamosios dalies. 15.09 val. pranešta, kad Vidiškių seniūnijoje, Žemųjų Svirnų viensėdyje, trys nuvirtę medžiai blokavo kelią. 15.18 valandą Ukmergėje, Vilniaus gatvėje, 11-ojo namo kieme medžio šaka apgadino ten stovėjusį BMW markės automobilį. 15.29 valandą panešta, kad nuplėšti šiferio lakštai, medžio šakos įlenkė prie Vytauto gatvės 54-ojo namo stovėjusio VW markės automobilio dureles. 15.37 valandą sulaukta informacijos, kad Dariaus ir Girėno gatvėje ant prie 8-ojo namo buvusio „Toyota“ automobilio užkrito medis.

Per siautusią audrą, apie 15.55 valandą, Vidiškių seniūnijos Šventupės kaime apgadintas ir policijos tarnybinis automobilis „VW Transporter Kombi“ – ant stogo užkrito šaka ir sudaužė švyturėlio apsauginį stiklą. 15.55 val. pranešta, kad Maironio gatvėje apgadintas prie 36-ojo namo stovėjęs automobilis „Honda“ – ant jo užvirto šiferio lapas. 16.08 valandą gauta informacija, jog Vytauto gatvėje, prie 113 namo, prekybos centro „Ermitažas“ kieme, ant „Citroen“ automobilio užkrito palapinė ir jos savininkas atsisako kompensuoti žalą dėl apgadintos transporto priemonės. 16.10 valandą pranešta, jog kelyje Želva–Lyduokiai, 3 kilometrai už Labeikių kaimo, ant kelio nuvirto medis. 16.30 valandą dar vienas medis užvertė kelią ir šaligatvį prie Senamiesčio progimnazijos. 16.42 valandą pareigūnus pasiekė informacija, kad Vaižganto gatvėje, prie 44-ojo namo nuvirtus medžiui, dalis jo užtvėrė pravažiavimą. Apie 17.20 valandą į policiją paskambinusi Vytauto gatvės 65-ojo namo gyventoja pranešė, kad medžio šaka išdaužė langą ir įkrito į butą.

Nors tinklai nauji, viso vandens nesurinko

Smarkus lietus užliejo ir miesto gatves, kai kurios jų patvino. Bene labiausiai – Anykščių gatvė.

UAB „Ukmergės vandenys“ direktorius Rimas Arlinskas sakė, jog nors lietaus nuotekų surinkimo tinklai čia – nauji, įrengti prieš keletą metų, vis dėlto tokio kiekio vandens jie negalėjo surinkti. „Šulinių surinkimo groteles valę mūsų avarinės tarnybos darbuotojai stebėjosi, kad vėjas prinešė ne tik nudraskytų lapų, šakelių, žolių, bet ir žvyro, akmenų“, – kalbėjo direktorius. Ir pridūrė, kad net ir nesant sąnašų, toks momentinis kritulių kiekis iš karto nebūtų surinktas.

Įmonės darbuotojai lietaus nuotekų tinklų groteles miesto gatvėse valė ir sekmadienį, pirmadienį.

G. KAZIELIENĖS nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas