D. Paškevičius pristatė šiuolaikiškų technologijų diegimą rajono savivaldybėje.

„Ir senjorui, ir jaunam“, Aktualijos, Naujausi

Ukmergės miestas tampa išmanus

Kamilė STRACHĖ

 

Dar visai neseniai daugeliui žmonių išmanieji miestai siejosi su ateitimi ar net moksline fantastika. Tačiau šiuolaikinės informacinės ir ryšio technologijos į mūsų gyvenimą žengia taip sparčiai, kad jau dabar nemažai diegiamų sprendimų – elektromobilių stotelės ar energiją taupantis apšvietimas, eismo situacijos stebėjimas – yra būtent išmaniojo miesto elementai. Šia linkme einama ir Ukmergės rajono savivaldybėje.

„Mūsų rajono savivaldybė modernėjimo procesą pradėjo jau seniai, šis darbas atliekamas labai sistemingai, bet dėl COVID-19 ligos paskelbtas karantinas, aišku, jį pristabdė. Tačiau galime tik pasidžiaugti, kad pandemijos metu mes puikiai susitvarkėme su užduotimi persikelti iš darbo savivaldybės administracijos pastate į darbą namuose. Kad gyventojai neliktų be savivaldybės administracijos teikiamų paslaugų, viską padaryti turėjome labai greitai“, – „Gimtajai žemei“ pasakojo savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Darius Paškevičius.

Jo teigimu, kad viską spėtų, specialistai dirbo neskaičiuodami darbo valandų. Per trumpą laiką buvo atnaujinta serverinė įranga, įsigyti nešiojamieji kompiuteriai, įdiegta Viešųjų pirkimų informacinė sistema. Didelis dėmesys skirtas tam, kad dirbant nuotoliniu būdu būtų užtikrintas gyventojų duomenų saugumas.

„Savivaldybės tarybos posėdžius tiesiogiai internetu transliavome ir anksčiau. Pandemijos laikotarpiu pirmieji iš savivaldybių surengėme nuotolinį Tarybos posėdį Zoom platformoje“, – pažymėjo pašnekovas.

D. Paškevičius pastebėjo, jog dabar jau moderni savivaldybėje esanti susirinkimų salė: čia ne tik įrengtos kameros, bet ir atnaujinta aparatūra, yra patogios sėdėjimo vietos su mikrofonais.

Pasak Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo, rajono savivaldybė tiesioginius nuotolinius posėdžius rengia nuo 2012 metų. Tačiau dabar gyventojų susidomėjimas jais gerokai didesnis: „Noriu pasidžiaugti gerai pavykusiu virtualiu rajono vadovų susitikimu su gyventojais. Ukmergiškiai labai aktyviai dalyvavo nuotolinėje diskusijoje, pateikė įvairių klausimų ir išgirdo vadovų atsakymus.“

Šiais metais atnaujinta Ukmergės savivaldybės interneto svetainė. D. Paškevičiaus manymu, ji tapo patogesnė naudotis, greičiau galima rasti reikiamą informaciją. Be to, joje netrukus atsiras atnaujintas Teisės aktų viešinimo bei Posėdžių darbotvarkių ir balsavimo rezultatų viešinimo moduliai. Pašnekovas pripažino, jog svetainė dar nėra visiškai sutvarkyta, kai kur nuorodos nukreipia į senąjį tinklalapį. Tačiau artimiausiu metu atnaujinimo darbai bus baigti, ir minėtų nepatogumų neliks.

„Kalbant apie atsinaujinimą galima paminėti, kad 2019-2020 metais pagal Europos Sąjungos projektą „WiFi for EU“ miesto centrinėse erdvėse įrengėme nemokamą bevielį Wi-Fi ryšį. Gyventojai ir svečiai juo laisvai gali naudotis visose miesto centrinėse erdvėse bei parkuose“, – apie šiuolaikiškų technologijų diegimą kalbėjo Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjas.

Beje, liepos 10-ąją, Ukmergės miesto šventės metu, rajono savivaldybė turės atskirą savo palapinę, kurioje čia apsilankiusiems renginio dalyviams galės pademonstruoti, kaip prisijungti prie bevielio Wi-Fi ryšio, rasti jiems naudingą informaciją rajono savivaldybės tinklapyje, savitarnos svetainėje ar spręsti problemas, kylančias mokant mokesčius.

„Šiemet planuojama įdiegti naujovė – Ukmergės rajonų kapinių informacinė sistema. Žmonės, nerandantys artimųjų kapo, galės prie įėjimo į kapines nusiskenuoti QR kodą, suvesti ieškomo kapo duomenis ir tą pačią sekundę gauti tikslias koordinates, kaip jį pasiekti, – sakė pašnekovas ir pridūrė, jog šis kapinių projektas turėjo pasirodyti dar pernai, tačiau jį pristabdė prasidėjusi pandemija. – Šiai naujovei skirtas, bet nepanaudotas lėšas rajono vadovai nukreipė mokykloms, kad jos galėtų įsigyti kameras pamokoms tiesiogiai transliuoti. Nuotolinės pamokos vyko sklandžiai, dabar galima atnaujinti kapinių projektą ir jį paleisti gyventojams naudoti.“

Taip pat D. Paškevičius paminėjo, jog modernės ir kaimo vietovės. Artimiausiu metu jose planuojama įdiegti vaizdo stebėjimo kamerų tinklą ir taip didinti rajono kaimiškųjų vietovių gyventojų saugumą.

AUTORĖS nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Arūnas :
    Esant tokiems karščiams labai gerai būtų jei miesto žvyrkeliai (gatvėmis jų nepavadinsi) būtų antrą kartą laistomi druskos tirpalu. Tai tikrai naudingiau nei wifi parke. O darbas is namų... Tai nereikia tuo girtis. Amžinos atostogos...
  • $$$ :
    Tai gi pas juos Lietuvos Konstitucija paseno, kalendoriniai metai nuo liepos 1. Ane, agnit?
  • ruta :
    Gavo proga pasireklamuot ir pasigirt uz kazkokio fondo , remejo pinigus.tik girtis nera kuo, nes jokio ismanumo nera , viskas taip pat.Tikriausiai laukiama pinigu skaitmenizavimui, kurie numatyti is europos, todel dabar reklamuojamasi , kad labai daug dirba, Tikriausiai uzmirso , kad uz darba gauna ir atlyginima, ne uz dyka dirba.
  • kada nors :
    Padarykit taip kaip yra kitose savivaldybese, skaitmenizuokit savivaldybes darba, kad zmonems nereiktu bendrauti su valdininkais, kurie istatymus skaito ir supranta, savo proto ir sugedimo lygyje.Savivaldybej bendravimo kultura su klientais yra apgailetina, kiekvienas valdininkelis vaidina dideli virsininka. Ukmergej yra labai daug problemu, kurios nesprendziamos, apie jas nutylima,
  • Martynas :
    Ukmerges miestas tampa bekelia.
  • Ona :
    Kliedesiai - tai neatitinkančios tikrovės, liguistos mintys, samprotavimai, kurie užvaldo pacientą, stipriai įtakoja jo gyvenimą. Šie samprotavimai, sprendimai neatitinka tikrovės, tačiau pacientas labai jais tiki, nepaisydamas faktų, įrodančių šių minčių klaidingumą. Kliedesiai dažniausiai atsiranda esant kokiai nors psichinei ligai (ypač šizofrenijos metu), alkoholizmui, kartais – smegenų pažeidimui (auglys, epilepsija), apsinuodijimui psichotropinėmis medžiagomis, sergant sifiliu.
  • Luka :
    Pažiūrėkit jūs savivaldybės svetainę, ten velnias galvą nusisuktų.. Nežinau kokio ismanumo reikia tokią sukurti ir ja naudotis...
  • ??? :
    Kur tas nemokamas wi-fi? Centre tik prie SEB banko wifi galima jungtis bei keliu nesaugiu privaciu wifi pe slaptazodziu. Ismanus miestas... Kurgi ne...
  • Jau nebejuokinga :
    Žolė iki kaklo ir žvyrkeliai mieste - štai tokia išmanaus miesto vizija pas mūsų valdininkus.
  • ///// :
    Pinigu plovimas, ne piaras
  • ech :
    tikrai viskas gerai, bet nusienaukite žole, apvalykite gatves/ šaligatvius, gatvės žvyruotos vėl dulka...ir t.t. nejau nėra tikrai ūkiškai mąstančių? tik....piaras

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas