Pabėgėliai į Lietuvą plūsta būriais.

Aktualijos, Naujausi

Mūsų rajone migrantai šiuo metu nebus apgyvendinami

Genovaitė KAZIELIENĖ

 

Iki liepos 9-osios ryto Lietuvos pasienyje su Baltarusija sulaikyti 1 546 nelegaliai mūsų valstybės sieną kirtę migrantai. Tai – Irako, Kongo, Kamerūno, Gvinėjos, Irano piliečiai.

Drastiškai padidėjus pabėgėlių skaičiui, liepos 2-osios vakarą Vyriausybė valstybės mastu paskelbė ekstremalią situaciją.

Liepos 4 dieną Ministrų kabinetas kreipėsi į visas Lietuvos savivaldybes, kad jos iki liepos 7-osios pateiktų visą informaciją apie savo galimybes priimti neteisėtus migrantus bei norodytų finansinį bei kitą poreikį.

Penktadienį klausėme rajono mero Rolando Janicko, ar mūsų savivaldybė pasiruošusi priimti svetimšalius. „Mes Vyriausybei atsakėme, kad visi mūsų pastatai užimti, tad neturime galimybių apgyvendinti migrantų“, – teigė meras.

Jis taip pat pridūrė, kad situacija dėl pabėgėlių aptarta ir liepos 7 dieną vykusiame Lietuvos savivaldybių asociacijos išplėstiniame valdybos posėdyje.

Po vykusių diskusijų Vyriausybei buvo pateikti siūlymai. „Savivaldybių merų nuomone, nelegalius migrantus reikėtų apgyvendinti specialiai tam įrengtoje infrastruktūroje. Buvo atkreiptas dėmesys, kad nors į savivaldybes kreiptasi dėl apgyvendinimo tik karantinavimosi laikotarpiui, neatmetama prielaida, jog po kelių dienų jam pasibaigus pabėgėliai vis dar liks šiose patalpose, nes kasdien vis didėja naujų migrantų skaičius“, – sakė R. Janickas.

Pasitarime taip pat atkreiptas dėmesys į tai, kad savivaldybės savo jėgomis negali užtikrinti gyventojų saugumo, nes neturi viešosios apsaugos padalinių ar šią funkciją vykdančių savivaldybei pavaldžių įmonių. „Kai buvo sprendžiama COVID-19 situacija, kurią pirmieji turėjome šalyje, pasitelkėme policiją, savanorius, šaulius. Tačiau patalpos, kuriose apgyvendinti migrantai, privalo būti saugomos visą parą“, – pažymėjo meras.

Ieškant patalpų pabėgėliams, Vyriausybė atkreipė dėmesį į valstybės nekilnojamąjį turtą valdančios įmonės Turto bankas žinioje esančius pastatus. Ši įmonė juos peržiūrėjo ir pasiūlė daugiau nei 20 įvairių objektų – buvusių profesinių mokyklų ir jų bendrabučių – visoje Lietuvoje, kurie galėtų tikti neteisėtų migrantų priėmimo ir laikino apgyvendinimo centrams įrengti. „Ukmergės rajone tokių pastatų nėra“, – patikino meras.

Pasak jo, šiuo metu nenumatoma nelegalus išskirstyti po visą Lietuvą – planuojama juos apgyvendinti tik pasienio zonose.

Vis dėlto R. Janickas neslėpė, kad jeigu nepavyks sustabdyti nelegalių migrantų srauto, šalies valdžiai rudenį gali tekti priimti ir kitokius sprendimus.

VSAT nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • MARGARITA :
    KONCERVATORIAI SU SAVO POLITIKA MIGRANTUS TEGU APGYVENDINA GEDIMINO AIKŠTEJE VILNIUJE
  • Ramunas :
    Tegu apgyvendina pas konservatorius ypac Agnyte
  • Ukm :
    I Taujenus ir i Leonpolio kaimus! 3 Antakalnis - ne lygis.
  • Ona :
    Nusiciurkst jam visada ... deja. Jus tik mokekit.
  • Xe :
    "Vis dėlto R. Janickas neslėpė, kad jeigu nepavyks sustabdyti nelegalių migrantų srauto, šalies valdžiai rudenį gali tekti priimti ir kitokius sprendimus." Perfrazavus jei vyriausybe gerai pateps tai Janickui bus smagiai nusiciurkst ant ukmergiskiu interesu.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas