Aktualijos, Naujausi

Ukmergiškiai pirmi šalyje specialiais ženklais pažymės maudymosi vietas

Loreta EŽERSKYTĖ

Penktadienį prie Šventosios esančiose gyventojų pamėgtose maudymo vietose pastatyti pirmi jas žymintys informaciniai ženklai. Iš viso prie didžiausios rajono upės per savaitę kitą jų turėtų atsirasti 78. Specialūs ženklai, kuriuose užkoduota daug naudingos informacijos, bus įrengti rajono savivaldybei kartu su Ukmergės priešgaisrine gelbėjimo tarnyba vykdant prevencinę priemonę.

Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Dainius Vyšniauskas „Gimtajai žemei“ papasakojo, kad pažymėti visas Šventosios upėje esančias maudymosi vietas, kurios paprastai vadinamos trumpalaikio poilsio vietomis, užsimota praėjusią vasarą.

Jis prisiminė pernykštį atvejį, kuomet rugpjūčio 9-osios popietę Šventosios upėje, netoli UAB „Ukmergės vandenys“, braidančius vaikus netikėtai pagavo srovė ir ėmė nešti. Kai gelbėti vaikų šoko vieno iš jų tėvas, ir jis pateko į vandens sūkurį. Skęstančius ukmergiškius laimingo atsitiktinumo dėka išgelbėjo tuo momentu pro šalį plaukę baidarininkai

Po šio įvykio paaiškėjo, jog žmonės maudėsi itin pavojingoje upės vietoje, ir jų Šventojoje yra ne viena. Kad įspėtų poilsiautojus ir paragintų juos prie vandens būti itin atsargiems, buvo nuspręsta praplaukti Šventąja ir pažymėti visas pavojingas maudytis vietas.

Netrukus prie upės atsirado informacinės lentelės – jose įspėta apie pavojus ir priminti pagrindiniai elgesio prie vandens reikalavimai. Kai kuriuos ženklus piktadariai nuvertė arba suniokojo, tačiau dauguma jų yra išlikę iki šiol.

„Vandenyje atsitikus nelaimei svarbi kiekviena minutė. Iš savo praktikos žinome, kad neretai apie pavojų pranešę žmonės nežino arba išsigandę negali tiksliai nurodyti vietos, kur jie yra. Kartais, net ir išsiaiškinus vietą, sudėtinga būna ją pasiekti, nes turimuose žemėlapiuose pažymėti ne visi privažiavimai“, – kalbėjo viršininkas.

Jo teigimu, siekiant palengvinti pagalbos tarnybų darbą surandant tikslią įvykio vietą ir taip taupant brangų atvykimo laiką, per žiemą kartu su savivaldybės specialistais pavyko sukurti specialius informacinius ženklus. Kiekvienas jų turi savo numerį ir koordinates, kurios yra įvestos į Bendrojo pagalbos centro ir ugniagesių gelbėtojų naudojamus žemėlapius.

„Ženklus numeravome tokiu pačiu principu, kaip sunumeruoti gatvių pastatai – vienoje upės pusėje yra lyginiai numeriai, kitoje nelyginiai. Žemėlapiuose bus pažymėta, kaip prie kiekvieno ženklo privažiuoti. Atrodytų, viskas paprasta, tačiau šis darbas pareikalavo nemažai laiko derinimams, be to, tai darėme pirmi, neturėjome iš ko mokytis. Kiek žinau, tik Baltijos pajūryje gelbėtojai, kad būtų lengviau orientuotis, yra sunumeravę stulpus“, – sakė pašnekovas.

Kad pasižymėtų visas maudynių mėgėjų, žvejų lankomas vietas, Ukmergės ugniagesių vadovas kartu su broliu Egidijumi, kuris taip pat yra profesionalus ugniagesys gelbėtojas, šį pavasarį valtimi praplaukė Šventąja.

Informaciniai ženklai jau pagaminti, jų pastatymu rūpinasi rajono seniūnijų seniūnai. D. Vyšniauskas akcentavo, jog informacinės lentelės taip pat atliks įspėjamąją funkciją ir primins gyventojams apie pavojus upėje bei skubios pagalbos telefono numerį.

Pasakodamas apie idėjos įgyvendinimą Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas pasidžiaugė, jog sulaukė Bendrojo pagalbos centro palaikymo, su šia naujove jau supažindinti šio centro operatoriai.

„Visa tai mes darėme ne dėl pliusiuko, o visų gyventojų saugumo labui. Mūsų siekis, kad rajone nebūtų nė vieno nuskendusio žmogaus. Jei ši priemonė pasiteisins, ateityje planuojame tokius informacinius ženklus įrengti ir prie kitų rajono vandens telkinių“, – kalbėjo D. Vyšniauskas.

Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

  • skaitytojas :
    Ženklai bus, o maudymosi vietų nėra, o dar kur lyg tai ir galima maudytis, bet prieiti tai jau ne - apaugę, graudu žiūrėti. Taip galime tuoj ir upės neturėti, nes liks tik upelis. Liūdna, kad nebeliko visų mėgiamo pliažo už baldų kombinato, ir smėlis puikus buvo pakrantėje, ir maudytis vietų sočiai buvo, bet buvo... O kur nesimaudyti , kaip ir žino žmonės, tik kur maudytis- nelabai žino...
  • ukmergietė :
    Sutvarkykit priėjimą prie upės paplūdimy prie pėsčiųjų tilto. Graudu buvo pernai žiūrėti, kaip žmonės keturiomis leidžiasi prie upės, o po maudynių keturiomis ropščiasi atgal į krantą... Nesutvarkytas saugus priėjimas prie upės - nors vadinama paplūdimio zona: suoliukai, persirengimo būdelė.
  • Taigi :
    paplūdimių nebeturim.... juokas per ašaras....
  • ugniagesys :
    Anyksciai, Jonava paupius susitvarke grazu ziureti - bet mes PIRMI isikalsim pagaliukus su lentelemis !!!! GRAUDU

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas