mediakatalogas.lt nuotr.

Įvairūs

4 patarimai norintiems susikurti privatų namų sodą

Jei neseniai įsikraustėte į naują namą ar tik planuojate jame įsikurti, tikėtina, galvojate apie lauko erdvės išpildymą kieme. Privatus namų sodas ar lauko kambarys su sodu yra vienas didžiausių privalumų gyvenant nuosavame name. Tai gali būti tiek poilsio, tiek linksmybių vieta, šeimos narių ir draugų susibūrimo oazė.

Tačiau jei anksčiau nesate susidūrę su kiemo kraštovaizdžio kūrimu, – gali kilti įvairiausių neaiškumų ir klausimų. Šiame straipsnyje apžvelgsime kelis patarimus, kurie padės lengviau įsitraukti į namų lauko erdvės ir sodo kūrimą. 

 Nusistatykite poreikius ir norus

Pirmas žingsnis norintiems susikurti idealų namų sodą – poreikių ir norų sąrašo sudarymas. Apgalvokite įvairius aspektus. Pavyzdžiui, ar jums bus reikalinga žaidimų vieta vaikams? Ar orėsite įsirengti baseiną ar tvenkinį? Ar auginsite gėles, vaisinius medžius, krūmynus, daržoves? Kokio dydžio terasa jums reikalinga?

Verta apgalvoti, kur norėtumėte statyti tam tikrus baldus ar kaip turėtų atrodyti poilsinė, pramoginė kiemo zona. Norų ir poreikių sąrašas nereškia, kad turite susikurti lauko erdvės planą nuo A iki Z – tai tiesiog gali tapti „juodraščiu“ jūsų vizijai.   

Įvertinkite bendrą erdvę

Prieš kuriant lauko erdvę ir privatų sodą, verta išanalizuoti saulės spindulių ir vėjo kryptis jūsų vietovėje. Pavyzdžiui, jei pastatysite terasą vakarinėje namo pusėje – vasarą, pietų metu ji bus „atakuojama“ saulės kaitros. Arba, jei įrengsite laužavietę nuo vėjo neapsaugotoje vietoje – vėjuotu paros metu piknikaudami kieme turėsite papildomų rūpesčių.

Jei norite, kad jūsų kiemas būtų ne tik vizualiai patrauklus, bet ir praktiškas, svarbu įsivertinti, kaip saulė ar vėjas veikia jūsų privačią lauko erdvę skirtingu paros ir metų laiku.

Neskubėkite

 Skubėjimas kuo greičiau susikurti namų kiemą ir gražų sodą neretai priveda prie klaidingų sprendimų. Mūsų susikurta vizija gali būti visiškai nepritaikoma esamoms galimybėms. Ypač, jei nesame gerai pažinę aplinkos.

Taigi nevertėtų skubėti priimti greitų sprendimų, kaip turėtų atrodyti jūsų namo lauko erdvė. Jei tai yra naujoji jūsų gyvenamoji vieta – pirmiausia ją „prisijaukinkite“. Leiskite sau pažinti esamą kraštovaizdį, ilgiau pabūti namo kieme. Praleidę daugiau laiko lauko erdvėje lengviau suprasite, ar jūsų norai gali atitikti esamas galimybes. Be to, tokiu būdu galite suprasti, jog galbūt norėtumėte visai kažko kito, negu prieš tai įsivaizdavote.

Naudokitės specialistų pagalba

Jei norite, kad jūsų namų sodas atitiktų visus lūkesčius, geriausia jį įrenginėti bendradarbiaujant su patyrusiais ir profesionaliais kraštovaizdžio specialistais. Pavyzdžiui, profesionalių kraštovaizdžio kūrimo pasiūlymų rasite: https://nora-design.lt 

Su kvalifikuotu specialistu ne tik sutaupysite laiko ar finansinių išteklių, tačiau ir išvengsite klaidų. Be to, su kraštovaizdžio dizainerio pagalba sukūrę namų sodą pasisemsite vertingų idėjų ir įžvalgų, kurios padės tinkamai prižiūrėti sodą ir džiaugtis juo ilgus metus.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas