Aktualijos, Naujausi, Sveikata

Medikai džiaugiasi įgytu kolektyviniu imunitetu

Nijolė STUNDŽIENĖ

Didėjant sergamumui koronavirusu, sparčiai pildosi ir ligoninės. Ypač sudėtinga situacija Vilniaus regione, kur gydymo įstaigose kasdien mažėja lovų sergančiųjų COVID-19 liga gydymui. Laisvų vietų beveik nėra ir regioninėje Ukmergės ligoninėje, kurioje veikia COVID skyrius, turintis 31 lovą.

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo VšĮ Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka, antradienį šiame skyriuje buvo gydomi 26 pacientai, dar du gulėjo Anesteziologijos-reanimacijos skyriuje.

„Ligonių skaičius nuolat keičiasi, – kalbėjo vyr. gydytojas. – Pirmadienį skyrius buvo pilnutėlis, užpildytos visos lovos. Antradienį pasveikę pacientai išrašyti į namus. Tačiau jau tą pačią dieną jų vietas gali užpildyti kiti ligoniai. Ir visi jie atvyksta sunkios būklės“.

Pasak R. Civilkos, pastaruoju metu į ligoninę guldomų pacientų amžius jaunėja. Jei anksčiau vyravo garbaus amžiaus senjorai, tai dabar net trečdalį ligonių sudaro 50-60 metų žmonės. Tokių šiuo metu yra devyni, dar 16 ligonių amžius – tarp 60-70 metų.

Pusė šio skyriaus pacientų – ukmergiškiai, kiti atvežami iš įvairių rajonų.

Vyr. gydytojas neslėpė nerimo dėl galimų permainų gydymo įstaigoje: „Viskas priklausys nuo situacijos. Jei sergamumas augs, gali tekti vėl atidaryti antrąjį COVID-19 skyrių. Tuomet tektų apriboti kitas teikiamas paslaugas, kai kuriuos terapinius skyrius uždaryti.“

Kol kas, kaip teigė medikas, Vilniaus regiono gydymo įstaigų posėdyje nebuvo nurodymo didinti COVID-19 lovų skaičių, bet padėtis bet kada gali pasikeisti.

„Esame atnaujinę apie 80-70 proc. visų planinių paslaugų, – pokalbį tęsė R. Civilka. – Užpildyti visi terapinio, kardiologinio ir vidaus ligų profilio skyriai, juose gydomi ligoniai ir iš kitų rajonų. Jei tektų mažinti ar uždaryti šiuos skyrius, pirmiausia nukentėtų pacientai“.

Įstaigos vadovas pasidžiaugė, kad beveik visas ligoninės personalas (72 proc.) šiuo metu yra paskiepytas. Iš 450 darbuotojų vakcinuoti 325, dar 24 proc. yra persirgę ir turi antikūnų. Skiepytis atsisakė tik 18 žmonių, tarp kurių nėra nė vieno gydytojo. Nevakcinuoti darbuotojai kiekvieną savaitę yra testuojami.

„Jau galime kalbėti apie kolektyvinį imunitetą. Pastaruoju metu nė vienas paskiepytas darbuotojas nesusirgo, užsikrėtimų pasitaikė tik tarp nepasiskiepijusių“, – kalbėjo R. Civilka, pridurdamas, jog dabar nėra grėsmės, kad susirgs gydytojai, slaugytojai, ir nebus kam dirbti.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas