Kultūra

Viktorinai „Moki žodį – žinai kelią“ pasibaigus

Lina MATAKANSKIENĖ

Antano Smetonos gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja

Antano Smetonos gimnazijoje puoselėjamos pagarbos gimtajam žodžiui tradicijos. Gerokai pagilinusios kalbotyros, leksikos, fonetikos žinias gimnazistų komandos tradiciškai susirungia viktorinoje, kurį vyksta kiekvieną pavasarį.

Šįmet ši viktorina, skirta Kalbos dienoms paminėti, persikėlė į virtualią erdvę ir dalyvauti joje galėjo visi norintys, ne tik ukmergiškiai. Džiaugiamės, kad savo lietuvių kalbos žinias pasitikrino net 70 dalyvių – ne tik ukmergiškiai, bet ir tautiečiai, gyvenantys Vokietijoje, Anglijoje bei Nyderlanduose.

Klausimai tikrai buvo nelengvi, bet įdomūs, reikalaujantys rimtai paieškoti atsakymų. Sunkiausias klausimas (atsakė 22,06 proc. dalyvių) buvo apie seniausią žinomą lietuvišką tekstą. Dalyviai nurodė įvairių variantų, tačiau teisingas atsakymas – ranka parašyti lietuviški poteriai „Tėve mūsų“, kurie rasti 1503 m. išspausdintoje lotyniškoje knygoje „Traktatas kunigams“ („Tractatus sacerdotalis“), priklausiusioje Vilniaus pranciškonams vienuoliams. O pats lengviausias (atsakė 94,12 proc. dalyvių) klausimas – „Kiek raidžių yra lietuvių abėcėlėje?“ Į jį atsakė beveik visi dalyviai.

Nuoširdžiai sveikiname viktorinos nugalėtojus Augustiną Keruolytę, Zitą Markauskienę, Gustiną Kaupaitytę, Sigitą Ališauskienę, Ugnę Šepetytę, Tautvydą Jurkūną, Aistę Grumčiūtę, Ievą Baranauskaitę, Augustę Pustovojūtę ir Eleną Vinickienę. Šių dalyvių laukia prizai Antano Smetonos gimnazijoje.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas