Asociatyvi nuotrauka.

Kriminalai, Naujausi

Už atliekų deginimą gresia bauda

Įpusėjus žiemai, Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) primena, kad individualius namus galima šildyti tik aplinkos neteršiančiu ir pavojaus žmogaus sveikatai nekeliančiu kuru. Kartu pareigūnai įspėja: jei kūrenama draudžiamomis medžiagomis, gresia bauda.

Deginamos atliekos labai teršia orą, tad žmonės, kūrendami draudžiamomis medžiagomis, ypač kenkia savo sveikatai. Be to, aplinkiniai jaučia nemalonų kvapą, galintį sukelti ne tik kosulį, bet ilgainiui ir rimtesnes kvėpavimo takų ligas. Taigi, jokiu būdu negalima deginti pramoninių ir buitinių atliekų, tarkim, drabužių, avalynės, baldų, langų rėmų, plastikinių daiktų, atliekų, apdorotų lakais, klijais, dažais, impregnuojamosiomis medžiagomis, padangų likučių ir pan.

Reikia nepamiršti, kad aplinką gali teršti ir likę pelenai. Vis dėlto yra žmonių, pelenus išbarstančių prie savo namų, sode, darže. Departamento pareigūnai atkreipia dėmesį, kad pelenuose, likusiuose sudeginus draudžiamas medžiagas, yra išsiskyrusių žmogui ir aplinkai kenksmingų junginių. Pelenus išbarsčius, šie junginiai įsiskverbia į dirvožemį, iš ten gali patekti į gruntinius vandenis.

Didžiausia žala aplinkai ir žmonių sveikatai daroma deginant alyvą – deja, šio draudimo nepaiso kai kurios komercine veikla užsiimančios įmonės, pavyzdžiui, automobilių remonto dirbtuvės. Deginant alyvos atliekas, į orą patenka sunkiųjų metalų, kurių didelė koncentracija gali sukelti kvėpavimo ir odos ligas. Nusėdusios ant žemės sunkiųjų metalų dalelės užteršia dirvą, paskui ir gruntinį vandenį.

Aplinkosaugininkai informuoja, kad už atliekų deginimą, kai teršiamas oras, asmenims taikoma bauda nuo 60 iki 300 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 170 iki 1 170 eurų.

Pakartotinai padaryti nusižengimai užtraukia baudą asmenims nuo 270 iki 1 200 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 500 iki 3 000 eurų.

Pamačius, kad kažkas namuose degina atliekas, aplinkosaugininkai ragina nedelsiant skambinti telefonu 112 arba AAD Pranešimų priėmimo tarnybos telefonu (8 5) 273 2995.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Jo :
    Pala pala, o ka kurena musu Ukmerges katiline? Smarve, dvokas ... o dumai kokie tirsti, baisu. Aplink zmones gyvena, taciau Aplinkos aps.inspekcija vis dar medzioja ir ataskaitas spauzdina ir savo tiesiogines funkcijas matyt dar ilgai neatliks ...pamirso!
  • anonymas :
    Ne PILIAKALNIO 12, o Piliakalnio 16 baisu kaip ruksta,ant piliakalnio vaikstai nera kuo kviepuoti,ruksta juodi dumai
  • Patikrint būtina!!! :
    Garažus patikrinkite kuo kurena.
  • Ukmergė :
    Aplinkosaugininkai prašome pereiti bent po viena gyvenama kvartalą, karta į savaitė vakarais Ukmergėje. Labai bus aišku pas ką reiktu pasibelsti ir patikrinti ką deda į pečių. Vakarais tikrai smarve didele nuo kai kuriu namų. I
  • verute :
    Reikia bausti tokius kurentojus,Piliakalnio 12 kai uzkuria peciu lauke nera kur detis,kuo kurena ir kas per pecius nezinom ir taip visa ziema,tokius reikia patikrinti

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas