Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi, Sveikata

Vakcinos nuo koronaviruso infekcijos sulaukė ir Ukmergė

Nijolė STUNDŽIENĖ

Gruodžio 27-ąją visoje Europoje vienu metu prasidėjo medicinos įstaigų darbuotojų skiepijimas nuo COVID-19 infekcijos. Lietuvoje vakcinaciją pirmos pradėjo Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio ligoninės. VšĮ Ukmergės ligoninę, kuri jau antras mėnuo yra tapusi Santaros klinikų atramine ligonine, 110 vakcinos dozių pasiekė tik šiandien.

„Gimtosios žėmės“ kalbintas Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka sakė, jog gydymo įstaiga pagal nurodytą medicinos darbuotojų skaičių gavo tik 30 procentų vakcinos dozių.

„Pirmiausia skiepijami COVID-19 skyriaus darbuotojai, taip pat Anesteziologijos-reanimacijos bei Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrių personalas“, – informavo vyr. gydytojas.

Gruodžio 30-ąją, apie 9.30 valandą, kartu su vakcina į Ukmergės gydymo įstaigą atvyko Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų komanda – slaugytoja ir skiepų koordinatorius.

„Slaugytoja apmokė mūsų darbuotojus, kurie ir vykdo personalo vakcinaciją. Per valandą planuojame vakciną suleisti maždaug 12 darbuotojų, – pasakojo R. Civilka. – Sudarėme dvi komandas, t. y. šešios slaugytojos per dieną turės paskiepyti visus 110 darbuotojų. Prieš vakcinaciją visi pasirašo sutikimus ir užpildo klausimynus. Tam pasiruošti turėjome nedaug laiko, praktiškai vakcinos priėmimui pasirengėme per vieną dieną, antradienį“.

Įstaigos vadovas pridūrė, jog yra ir atsisakiusiųjų skiepytis: „Vakcinuotis nenori maždaug 7–8 proc. darbuotojų. Aš pats kol kas taip pat nesiskiepysiu, nes neseniai persirgau koronavirusu.“

Pasak vyr. gydytojo, šventinėmis gruodžio 24–27 dienomis į Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrių kreipėsi 63 pacientai, iš jų 50 buvo karščiuojantys. Dviem trečdaliams ligonių nustatytas koronavirusas, 16 asmenų paguldyti į įvairius ligoninės skyrius.

Savaitės pradžioje mūsų ligoninėje COVID-19 skyriuje buvo gydomi 53 ligoniai, dar trys paguldyti į Anesteziologijos-reanimacijos skyrių. Pasveikę pacientai išrašomi kasdien, tačiau atsilaisvinusios vietos greitai užpildomos naujais ligoniais. Per Kalėdas paguldyta per 10 sunkiai koronavirusu sergančių žmonių.

Jauniausiai COVID-19 skyriaus pacientei – 24 metai. Ji yra ukmergiškė, turi daug gretutinių ligų. Vyriausiam skyriaus ligoniui buvo 92 metai.

Pasak R. Civilkos, gruodžio 28-ąją koronavirusu sirgo apie 30 įstaigos darbuotojų. Dauguma jų užsikrėtė ne darbo metu, bet šeimose, kitose vietose. „Po truputį personalas grįžta, todėl verčiamės savo jėgomis. Šiuo metu ligoninei nereikia ir savanorių pagalbos“, – situaciją komentavo vyr. gydytojas.

 Pirmadienį Lietuvą pasiekė ir antroji farmacijos kompanijų „Bio-NTech“ ir „Pfizer“ bendrai sukurtos vakcinos siunta – dar 10 725 vakcinos dozių. Dalis jų atkeliaus ir į Ukmergę, tačiau dar nežinoma, kada jos bus pristatytos.

Planuojama, kad gruodžio 28-ąją gauti skiepai bus panaudoti antrajam medicinos darbuotojų vakcinavimui. Kad susidarytų imunitetas, antras skiepijimas turi būti atliktas po trijų savaičių.

Lietuva yra sudariusi sutartis su šešiais vakcinų gamintojais ir iš jų ketina įsigyti daugiau nei 7 mln. vakcinos dozių. Jų turėtų užtekti paskiepyti bent 70 proc. šalies gyventojų. Pasak specialistų, tokia paskiepytų žmonių dalis užtikrintų kolektyvinį imunitetą nuo koronaviruso.

Per pirmąjį kitų metų ketvirtį ketinama paskiepyti visus šalies medicinos darbuotojus. Vėliau atvykstant naujoms vakcinų siuntoms, bus pradėti vakcinuoti palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas teikiančių įstaigų darbuotojai ir pacientai bei socialinių įstaigų darbuotojai ir gyventojai, vaistinių darbuotojai, vyresni nei 65 metų amžiaus asmenys, gretutinėmis ligomis sergantys žmonės, artimo ar ilgalaikio socialinio kontakto negalintys išvengti ar visuomenei svarbias funkcijas vykdantys darbuotojai – palaikantys viešąją tvarką, priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo, muitinės, sienos apsaugos sistemoje dirbantys asmenys, kariškiai, švietimo įstaigų, energetikos, maisto pramonės darbuotojai ir pan. Vakcinai pasiekus visas prioritetines grupes, skiepytis bus kviečiami visi norintys.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas