Šiuose rinkimuose išankstinis balsavimas vyko keturias dienas.

Aktualijos, Naujausi

Skundų dėl pažeidimų rinkimuose nesulaukta

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Deltuvos pietinės apygardos komisijos pirmininkė Diana Mackonienė „Gimtąją žemę“ patikino, kad balsavimas Seimo rinkimų pirmame ture vyko sklandžiai, policija piliečių skundų dėl įstatymo pažeidimų – neleistinos agitacijos, balsų pirkimo ir pan. – negavo. Spalio 11-ąją rajone lankęsi ir vykstančius rinkimus stebėję Vyriausiosios rinkimų komisijos atstovai priekaištų taip pat nepareiškė.

„Sekmadienį į rinkimų apylinkes kreipėsi ne vienas rinkėjas, atvykęs iš kitų rajonų, ir pageidavo balsuoti. Tačiau jiems tokia teisė nebuvo suteikta. Įstatymas numato, kad rinkimų dieną balsuoti galima tik apygardoje, priklausančioje pagal gyvenamąją vietą. Žmones, matyt, suklaidino per praėjusius Prezidento rinkimus įvesta tvarka, kai savo balsą rinkimų dieną buvo galima atiduoti bet kurioje apygardoje“, – sakė D. Mackonienė.

Pasak pirmininkės, įtemptas darbas vyko visą praėjusią savaitę. Nuo pirmadienio, spalio 5-osios, keturias dienas rajono savivaldybės administracijos patalpose buvo organizuotas išankstinis balsavimas. Spalio 7-ąją balsavimas vyko specialiuose punktuose, kurie veikė Ukmergės ligoninėje ir Jasiuliškių socialinės globos namuose. Spalio 9 ir 10 dienomis vyko balsavimas namuose. Šiemet pilietinę pareigą namuose atlikti galėjo ne tik neįgalieji, vyresni nei 70 metų asmenys, negalintys atvykti į rinkimų apylinkes, bet ir neįgaliuosius slaugantys žmonės, taip pat gyventojai, kuriems nustatytas ar įtariamas koronavirusas ar kurie turėjo izoliuotis dėl kontaktų, kelionių į užsienį. Išankstiniame balsavime dalyvavo 1 484 rinkėjai.

Specialiuose punktuose Seimą rinko 197 piliečiai, namuose balsavo 2 237 rinkėjai. Iš viso Deltuvos pietinėje apygardoje iš anksto balsavo 3 918 arba 12,45 proc. rinkėjų.

„Kadangi šie Seimo rinkimai vyksta pandemijos akivaizdoje, ir organizuojant balsavimą iš anksto, ir rinkimų dieną ypatingas dėmesys buvo skirtas tiek komisijų narių, tiek balsuojančiųjų saugumui. Komisijų nariai dirbo su veido apsaugos priemonėmis, mūvėjo pirštines, patalpos bei paviršiai buvo nuolat dezinfekuojami. Džiugu, kad beveik visi rinkėjai balsuoti atėjo dėvėdami veido kaukes, nemažai jų atsinešė savo rašymo priemones. Visų prašėme laikytis saugių atstumų, dezinfekuoti rankas“, – sakė apygardos rinkimų komisijos pirmininkė.

Taip pat D. Mackonienė sakė, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro–valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2020 m. rugsėjo 25 d. sprendimu „Dėl greitųjų testų naudojimo Lietuvos Respublikos vyriausiosios rinkimų komisijos ir rinkimų stebėtojų ištyrimui“, spalio 5–9 dienomis Ukmergės PSPC patalpose, klinikinėje diagnostikos laboratorijoje vyko rinkimų komisijų pirmininkų, narių bei stebėtojų ištyrimas greitaisiais serologiniais testais. Visiems norintiems buvo suteikta galimybė išsitirti ir dauguma ja pasinaudojo.

„Apygardos komisija buvo sudaryta iš 14 asmenų, taip pat pilnos sudėties buvo ir apylinkių komisijos, tad su visomis mums pavestomis funkcijomis susitvarkėme. Kai kuriose apylinkėse, kuriose dirbo nauji komisijų pirmininkai, mažiau patirties turintys nariai, šiek tiek užtruko sekmadienio vakarą balsų skaičiavimas. Nuolat kontaktavome telefonu, kartu aiškinomės kilusius nesklandumus. Duomenis iš paskutinės rinkimų komisijos gavome pirmadienio ryte, 5.30 valandą“, – teigė D. Mackonienė.

Taip pat pirmininkė paaiškino, jog iš anksto buvo pasiruošta galimiems komisijų narių „iškritimams“. Tokiu atveju ukmergiškiams į pagalbą būtų atsiųsti gretimų rajonų – Jonavos, Anykščių, Širvintų bei Molėtų – apygardų rinkimų komisijų nariai. Taip pat ir ukmergiškiai buvo pasiruošę prireikus vykti talkinti į kitus rajonus.

Deltuvos pietinės apygardos komisijos pirmininkė papasakojo, kad šią savaitę komisijų nariai rengia įvairias ataskaitas, baigia tvarkyti dokumentus. Savaitgalį laukia trumpas atokvėpis, o kitą savaitę, nuo spalio 19-osios, prasidės išankstinis balsavimas. Kaip ir pirmo turo metu, jis truks keturias dienas. Po to vyks balsavimas specialiuose punktuose ir namuose.

AUTORĖS nuotr.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Marta :
    Niekas netiki cia tik ukmerge kaimelis galimybes didesnes
  • /// :
    NIEKAS NETIKI !!! O TAI BAISIAUSIA. KLASTOJAMI PATIS PROTOKOLAI, O NE BALSAVINO LAPAI. SUSKAICIUOJA VIENA, IRASO KAS JIEMS REIKIA !!! IR VAIDINA DEMOKRATIJA! GEROVE SAU, O NE PILIECIAMS. RINKYMAI - AKIU DUMYMAS NAIVUOLIAMS !!! Skaiciuotu balsus Vilnius ar kt.apskrytis, kad nebutu saliskumo, o dabar- visi savi, KGB istai seni.
  • Ane :
    NETIKIU !!!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas