Šiuose rinkimuose įvesta naujovė – balsuoti iš anksto galima penkias dienas.

Aktualijos, Naujausi

Ukmergiškiai renka prezidentą ir dalyvauja referendumuose

Loreta EŽERSKYTĖ

Pirmadienį, gegužės 6-ąją, prasidėjo išankstinis balsavimas Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose ir referendumuose dėl Konstitucijos 12 ir 55 straipsnių pakeitimų. Per šiuos rinkimus bei referendumus dėl dvigubos pilietybės išplėtimo bei Seimo narių skaičiaus mažinimo rinkėjai pirmą kartą balsuoti iš anksto galės penkias dienas, o ne dvi, kaip būdavo per ankstesnius rinkimus.

Ukmergės rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Odeta Mackevičienė „Gimtajai žemei“ sakė, kad į rinkėjų sąrašus dalyvauti Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose ir referendumuose dėl dvigubos pilietybės išplėtimo bei Seimo narių skaičiaus mažinimo iš viso įrašyta 31 081 ukmergiškis.

Rinkimų dieną, gegužės 12-ąją, Ukmergės rajono gyventojai balsuos 27 rinkimų apylinkėse. Balsuoti iš anksto rajono savivaldybės pastate gali visi asmenys, kurie sekmadienį negalės atvykti balsuoti į savo rinkimų apylinkę.

Rinkimų komisijos pirmininkė pažymėjo, kad savivaldybėje, pirmojo aukšto posėdžių salėje, iš anksto balsuoti renkant šalies prezidentą ir pareikšti savo nuomonę referendumuose galima visas penkias dienas nuo 8 iki 20 valandos.

Rinkėjai, kurie dėl sveikatos būklės ar amžiaus yra sveikatos priežiūros (išskyrus ambulatorines), socialinės rūpybos ar globos įstaigose ir todėl negali atvykti balsuoti į rinkimų apylinkę, balsuoti gali specialiuose punktuose. Juose balsavimas vyksta dvi dienas – trečiadienį ir ketvirtadienį, pagal grafiką nustatytomis darbo valandomis. Pasak O. Mackevičienės, gegužės 8-ąją rinkėjai balsuos specialiame punkte Jasiuliškių socialinės globos namuose. Gegužės 8 ir 9 dienomis bus balsuojama  VšĮ Ukmergės ligoninėje veikiančiame specialiame punkte.

Penktadienį ir šeštadienį, gegužės 10 ir 11 dienomis, rinkėjai galės savo balsą atiduoti namuose.

Balsuoti namuose gali neįgalieji, dėl ligos laikinai nedarbingi rinkėjai, sukakę 70 metų ir vyresni rinkėjai, jeigu jie dėl sveikatos būklės patys negali atvykti rinkimų dieną į rinkimų apylinkę, yra pateikę Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatytos formos rinkėjo prašymą balsuoti namuose ir yra įrašyti į namuose balsuojančių rinkėjų sąrašus.

Rinkimų teisę turi Lietuvos Respublikos piliečiai, kuriems rinkimų dieną yra sukakę 18 metų. Rinkimuose negali dalyvauti piliečiai, kurie teismo pripažinti neveiksniais.

Rinkėjai, kurie balsuos iš anksto, rinkimų komisijų nariams turi pateikti  tik  asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) atkreipia dėmesį, kad rinkėjo kortelė yra tik vardinis kvietimas balsuoti ir nuoroda, kurioje apylinkėje reikėtų balsuoti. Tie rinkėjai, kurių rinkimų komisijos nariai nerado namuose ir rinkėjo kortelės neįteikė, gali vykti balsuoti tik su asmens tapatybę patvirtinančiu dokumentu tiek išankstinio balsavimo metu, tiek rinkimų dieną.

O. Mackevičienė taip pat paminėjo, jog tęsiant ilgametę tradiciją, asmenims, kurie šiuose rinkimuose pirmąjį kartą įgis teisę balsuoti, parengė Lietuvos Respublikos Konstitucijas. Konstitucijos šiems rinkėjams bus įteikiamos jiems atėjus balsuoti.

Be to, visiems atvykusiems balsuoti asmenims, kurie pageidaus, bus įteikiami lipdukai, pažymintys rinkėjo balsavimo faktą.  VRK parengė kelių rūšių lipdukus „Aš balsavau!“: vienos rūšies lipdukai bus įteikiami balsuojantiems gegužės 12 d. rinkimuose, kiti –  gegužės 26 d. rinkimuose, o treti – balsuojant užsienyje. Jeigu rinkėjai ateis su mažamečiais, jiems bus įteikiami lipdukai „Kai užaugsiu, aš balsuosiu!“

Antradienį kalbinta Ukmergės rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė sakė, jog išankstinis balsavimas vyksta sklandžiai. Pirmą balsavimo dieną savo balsą atidavė 146 rinkėjai. O. Mackevičienė taip pat teigė, kad ne visi rinkėjai pasinaudoja galimybe pareikšti savo nuomonę referendumuose: „Kai kurie balsuojantieji iš anksto paima vieną biuletenį ir savo balsą atiduoda tik Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose.“

VRK duomenimis, bendras rinkėjų, balsuojančių Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose ir referendumuose dėl Konstitucijos 12 ir 55 straipsnių pakeitimų, skaičius – 2 472 405 rinkėjai. Rinkimų apylinkių rinkėjų sąrašuose yra įrašyti 2 421 723 rinkėjai, o Lietuvos Respublikos diplomatinėse atstovybėse ir konsulinėse įstaigose balsuojančių rinkėjų sąrašuose yra 50 682 rinkėjai.

Prezidento rinkimuose dalyvauja socialdemokratas eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis, filosofas Arvydas Juozaitis, europarlamentaras Valentinas Mazuronis, ekonomistas Gitanas Nausėda, Seimo nariai Mindaugas Puidokas ir Naglis Puteikis. Šio posto taip pat siekia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas premjeras Saulius Skvernelis, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatė parlamentarė Ingrida Šimonytė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos vadovas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.

Referendume dėl Seimo narių skaičiaus siūloma jį mažinti nuo 141 iki 121. Kitame referendume siūloma nustatyti, kad Lietuvos pilietybės nepraranda „Lietuvos Respublikos pilietis pagal kilmę, įgijęs konstitucinio įstatymo nustatytus Lietuvos Respublikos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę“. Šiuo metu dviguba pilietybė emigravusiesiems po nepriklausomybės atkūrimo leidžiama griežtesniais išimtiniais atvejais.

Visi trys balsavimo biuleteniai yra skirtingų spalvų. Pasiimdamas biuletenius žmogus turi pasirašyti už kiekvieną atskirai. Atsisakyti dalyvauti kuriame nors iš balsavimų rinkėjai turi galimybę neimdami biuletenio. Dar viena šių balsavimų naujovė yra pritaikyta akliesiems, sudarius galimybę biuletenį perskaityti Brailio raštu.

Daivos ZIMBLIENĖS nuotraukos

Atėjusius balsuoti priima Savivaldybės rinkimų komisijos nariai.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas