Kultūra

(Ne)Sąmonė

Laima JANČIAUSKAITĖ

Ukmergės kultūros centro režisierė

Ukmergės kultūros centras šiais metais įgyvendina projektą neįprastu pavadinimu ,,(Ne)Sąmonė arba Neįprasti Susitikimai”, kurį dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. Neįprasti susitikimai neįprastose erdvėse kvies žiūrovus į susitikimus nuo gegužės iki spalio mėnesio.

Šiuo projektu siekiama atkreipti dėmesį į kultūros svarbą žmogaus emociniam sąmoningumui, griežtų moralinių nuostatų paneigimui, žmogaus vidinio ir išorinio pasaulio konfliktui, kūrybinės estetikos pažinimui. Lengvu ir netikėtu kultūrinio šoko principu planuojama organizuoti profesionalius, aukšto meninio lygio koncertus bei spektaklius istoriškai ir morališkai svarbiose, tačiau nepelnytai užmirštose vietovėse. Projekto renginių ciklas, tarsi vidinio žmogaus pasaulio atspindys – inscenizacija, ,,lukštenanti“ seno tinko fasadus, šniukštinėjanti po senus ir užmirštus užkaborius, taip atverianti iš prigimties kiekvienam žmogui duotą nuostabų ir neišsemiamą vidinį grožį ir intuiciją. Renginiai vyks tiek Ukmergėje, tiek išsiplės ir į rajono atokias vietoves, tai leis sukurti netikėtumo ir kontrastiškumo efektą ir sudarys galimybę platesnei auditorijai išvysti aukšto meninio lygio renginius.

Pirmas projekto renginys vyks gegužės 19 d. galbūt dar daug kam nežinomoje, 3 km nuo Želvos miestelio, kairėje kelio Molėtai–Ukmergė pusėje esančioje neoklasikinio stiliaus akmenų ir tinkuoto mūro Šv. Antano Paduviečio koplytėlėje, pastatytoje apie 1846 m. kaip Labeikių dvarininkų Kirsnevskių maldos ir giminės kapavietės statinys. Vidinio ir išorinio grožio sintezę muzikos garsais čia kurs Kauno styginių kvartetas: Karolina Beinarytė-Palekauskienė (1-as smuikas), Aistė Mikutytė (2-as smuikas), Eglė Lapinskė (altas), Saulius Bartulis (violončelė).

Per daugiau nei 30 gyvavimo metų ansamblis surengė daugiau kaip 2 000 koncertų Lietuvoje, reprezentavo aukštą Lietuvos kamerinio muzikavimo kultūrą užsienyje (Suomijoje, Norvegijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Šveicarijoje, Čekijoje, Argentinoje, Čilėje, Danijoje, Ukrainoje). Kvartetas savo repertuare sukaupė daugiau kaip 350 kūrinių – nuo klasikų bei XIX ir XX a. kompozitorių iki šiuolaikinių opusų. Jis nuolat kviečiamas įrašyti muziką filmams ir teatro spektakliams, yra įgrojęs daug kūrinių Lietuvos nacionalinio radijo fondui, išleidęs 14 kompaktinių plokštelių.

Atėjęs į šio kolektyvo koncertą žiūrovas kartu su muzikais keliaus jų kuriamo pasaulio toliais, pajus vientisą ir įtaigų pasakojimą, emocinį pakilimą ir gilų atliekamos muzikos supratimą.

Tai bus tik pirmasis šio projekto renginys, atversiantis žiūrovo nuostabų ir neišsemiamą vidinį grožį. Projekto renginių tęsinys bus kitais šių metų mėnesiais.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas