Dviračių mėgėjų ratas „Žaibas“ aktyviai ir nuolat dalyvauja pilietiškumą, patriotizmą ugdančiuose renginiuose.

Kultūra

Valstybės gimtadienį linksmai bei išradingai švęs ir ukmergiškiai

Beveik prieš mėnesį Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė paragino tautiečius prisidėti prie jau penktą kartą rengiamos akcijos „Vasario 16-ąją švęsk linksmai ir išradingai“. Šalies vadovės inicijuota pilietinė akcija pirmadienį buvo sulaukusi per 130 iniciatyvų, kaip sumaniai paminėti Valstybės atkūrimo dieną. Tarp jų – ir penkios ukmergiškių pasiūlytos idėjos.

Pirmieji iš ukmergiškių prie akcijos prisijungė dviračių mėgėjų ratas „Žaibas“, kuriam vadovauja Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Dainius Vyšniauskas. Dviratininkai bendraminčius pakvietė Vasario 16-ąją švęsti plaukiant baidarėmis.

Jie vasario 16-ąją organizuoja žygį baidarėmis Siesarties ir Šventosios upėmis. Dalyvių aprangoje dominuos atributai su Lietuvos vėliava. Žygio metu upėje iš baidarių bus suformuotas Lietuvos gimtadienio skaičius „99“.

Net dvi iniciatyvas paskelbė Antano Smetonos gimnazija. Tai – „Tinklinis ir iššūkiai – dovana valstybei“ ir „Pasitikime šventę ant ledo“. Pirmąją iniciatyvą organizuoja neformaliojo vaikų švietimo tinklinio būrelis. Moksleiviai vieno iš Nepriklausomybės atkūrimo akto signataro – Antano Smetonos – vardu pavadintoje gimnazijoje organizuoja valstybės gimtadieniui skirtas draugiškas tinklinio varžybas. Jose susitiks mokiniai ir mokytojai – jaunystė prieš entuziazmą. Pergalė bus smetoniečių dovana valstybei.

Iniciatyvos „Pasitikime šventę ant ledo“ sumanytojai – Antano Smetonos gimnazijos istorijos mokytoja ekspertė ir Sporto centro dziudo treneris – ant gražaus Kurėnų ežero ledo į netradicinę popietę švęsti valstybės gimtadienio pakvietė mokytojus su pačiūžomis. Pasipuošę lietuviška simbolika šešiolika pedagogų užsimojo draugiškai, vieningai, patriotiškai ir susikibę rankomis per visą ežero plotį įveikti pačiūžomis du kilometrus. Tai bus pavyzdys ne tik mokiniams, bet ir visuomenei, kuris paliudys: „Mes tikrai galim!“

Asociacija šachmatų klubas ,,Juodasis rikis“ ir Ukmergės sporto centras rengia respublikinį greitųjų šachmatų turnyrą, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo dienai paminėti. Tradicinėse, kasmet vykstančiose šachmatų varžybos dalyvaus šachmatininkai vaikai, suaugusieji ir senjorai iš visos Lietuvos. Šiais metais didieji lauko šachmatai bus papuošti trispalvėmis juostelėmis bei kepurėlėmis.

Lyduokių moterų informacijos ir užimtumo klubas savo iniciatyvą pavadino „Lietuvos šimtmečiui – 100 nuotraukų prie Gedimino pilaitės Lyduokiuose“. Klubas, jungdamasis prie prezidentės paskelbtos akcijos, pirmai nuotraukai prie Lyduokių centre stovinčios mažosios Gedimino pilaitės visus kviečia vasario 16-ąją, 14.30 valandą. Pilaitė – ne paprastas paminklas. 1928 m. Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dešimtmečiui pažymėti Lyduokių kunigo Povilo Pauliuko iniciatyva aikštėje prieš bažnyčią buvo pastatytas stogastulpis, o Vilniui vaduoti sąjungos Lyduokių skyriaus nariai kartu su šauliais pastatė mūrinį Gedimino pilies bokštą. Jis 1989 m. atstatytas ir tapo Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo simboliu bei savotiška Lyduokių vizitine kortele.

Lyduokiečių iniciatyva truks iki 2017 m. gruodžio 31 d. Visus metus tautiečiai laukiami Lyduokiuose ir kviečiami fotografuotis prie pilaitės. Savo fotografijas reikia siųsti adresu: lyduokiukraštas@gmail.com . Visos nuotraukos bus skelbiamos minėtojo klubo „Facebook“ paskyroje. 2018 metų vasario 16 dieną bus organizuota 100 fotografijų paroda.

Sumanymus, kaip linksmai ir išradingai pasveikinti savo šalį 99-ojo gimtadienio proga, akcijos sumanytoja kviečia registruoti interneto svetainėje adresu www.lrp.lt/vasario16. Tuos, kurie originaliausiai paminės Vasario 16-ąją, prezidentė apdovanos Lietuvos Respublikos trispalvėmis.

Šiais metais pasiūlytos dažniausios idėjos – bendruomenių susibūrimai, eisenos, žygiai, himno giedojimas, iškilmingas trispalvės iškėlimas, koncertai, piešinių konkursai mokyklose, šachmatų ir šaškių turnyrai, protų mūšiai, sporto varžybos, šventinis bėgimas. Kadangi šiemet šalies vadovė siūlo sveikinant savo šalį kartu ruoštis ir Lietuvos šimtmečiui, nemaža dalis Vasario 16-ajai paminėti skirtų idėjų yra susijusios su kitais metais vyksiančiu Lietuvos šimtmečiu, o kai kurios ir su Kovo 11-osios minėjimu.

Per ketverius akcijos „Vasario 16-ąją švęsk linksmai ir išradingai“ gyvavimo metus buvo paskelbta daugiau kaip pusantro tūkstančio idėjų. Valstybės gimtadienis buvo sumaniai minimas įvairiuose pasaulio kampeliuose. Ketvirtieji akcijos metai buvo rekordiniai – per dvi savaites oficialioje Prezidentės interneto svetainėje buvo užregistruota 650 originalių Valstybės gimtadienio šventimo sumanymų. Žmonės organizavo šventinius renginius, žygius, ėmėsi labdaringos veiklos, inicijavo įvairias akcijas, kurios sutelkė ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų gyvenančius mūsų šalies piliečius, puoselėjo pilietinį mąstymą bei tautiškumo ir bendruomeniškumo jausmą.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas