Ukmergiškės susipažino su siuvinėjimo menu. Kairėje – V. Mulevičiūtė- Sabaliauskienė.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Baltas angelas jau sklando virš Ukmergės

Ukmergės kultūros centre jau senokai sklando šventinė nuotaika, nes lapkritį prasidėjo kalėdinių renginių ciklas, apimantis labai daug priemonių. Joms ruošiamasi ne vieną ir ne du mėnesius. Apie vykstančius adventinius susitikimus, kalėdinę mugę, būsimus koncertus bei spektaklius, tradicinį labdaros koncertą bei kitas ukmergiškiams parengtas staigmenas kalbėjomės su Kultūros centro direktore Rasa Graužiniene, režisiere Laima Jančiauskaite, etnokultūros specialiste Vilma Mulevičiūte-Sabaliauskiene ir kultūrinės veiklos vadybininke Gražvyda Tušiene.

Pradėjo ruoštis vasarą

„Šventėms ruoštis pradėjome dar vasarą. Tuomet svarstėme, kokius kolektyvus bei atlikėjus pasikviesti, kad ukmergiškiams praskaidrintų nuotaiką, trauktų apsilankyti Kultūros centre. Be to, šis laikotarpis ir mums išskirtinis – ruošiamės atverti renovuotos pagrindinės salės duris. Beliko tik sulaukti užsakytų užuolaidų ir jas pakabinti,“ – pasakojo Kultūros centro direktorė R. Graužinienė.

Renkama parama sergančio vaiko gydymui

Direktorės kabineto palangės, sekcijos lentynos jau seniai nustatytos rankų darbo baltais angelėliais, medžiaginiais dekoruotais varpeliais, eglutėmis, kitais mielais žaisliukais. Šios dovanėlės kaip nuoširdi padėka ruošiamos antrąją šv. Kalėdų dieną – gruodžio 26-ąją, 13 valandą, vyksiančio tradicinio kalėdinio labdaros ir gerumo koncerto „Baltas Angelas“ žiūrovams, visiems akcijos dalyviams, rėmėjams. Šio renginio bei visos akcijos metu sukauptos lėšos bus pervestos Dukstynos pagrindinės mokyklos kūno kultūros mokytojos Loretos Raugevičiūtės sūnaus Kipro gydymui.

R. Graužinienė prisipažino, kad kasmet vis sunkiau sekasi surasti šeimą, kuriai būtų galima skirti materialinę paramą, ji jos neatsisakytų ir tikslingai panaudotų.

Ši tradicija, pasak direktorės, jau gyvuoja ne vienerius metus. Ukmergiškiai kalėdinių koncertų metu labdarą yra rinkę senelių namams, nuo karo nukentėjusiems Ukrainos žmonėms, parėmę sunkiau gyvenančias šeimas. „Jau keleri metai inicijuojame pagalbą neįgalius vaikus auginantiems tėvams. Juk ne visi išgali nupirkti brangių vaistų, kitų medikamentų, pinigėlių reikia kelionėms pas gydytojus, reabilitacijai, kitoms reikmėms“, – kalbėjo R. Graužinienė.

Šiemet labdaros akcija skirta penkiamečio Kipro gydymui. Berniukas nuo kūdikystės turi įvairių negalavimų, jam reikalingi brangūs tyrimai, laukia ilgas gydymas. Nors du vaikus auginanti berniuko motina ir nesiskundžia nepritekliumi, tačiau santaupų neturi ir geranoriška parama labai pravers.

Prie paramos mokytojai prisidės ir jos kolegos – Dukstynos pagrindinės mokyklos bendruomenė. Taip pat į kvietimą padėti atsiliepė rajono Policijos komisariato kolektyvas, kitos organizacijos ir įstaigos, seniūnijos. Kalėdinio labdaros koncerto organizatoriai viliasi sulaukti ir nemažai geranoriškai nusiteikusių žiūrovų. Jiems Kultūros centro darbuotojai ir ruošia nedideles dėkingumo dovanėles. Jas, pasak R. Graužinienės, savo rankomis gamina visas kolektyvas, pradedant nuo rūbinės darbuotojų ir baigiant centro dailininkais.

Rengiamo koncerto menine dalimi labiausiai rūpinasi režisierė L. Jančiauskaitė. „Šiemet nutarėme aktyviau pasitelkti kraštiečius, savo talentu ir profesionalumu garsėjančius visoje Lietuvoje, – pasakojo režisierė. – Atnaujintoje scenoje pasirodys Gytis Ivanauskas, Indrė ir Arnas Pelakauskai, Ieva Nugaraitė, Laurynas Sičiūnas, Orinta Murauskaitė, Aurimas Driukas, Raminta Naujanytė-Bjelle. Nė vienas jų neatsisakė atvykti ir koncertuoti nemokamai. Taip pat programą rengia moterų vokalinis ansamblis „Cantilena“, pop grupė „Garsiukai“, sportinių ir linijinių šokių kolektyvai „Vėtra“ bei „Visada“.

Adventiniai susitikimai sulaukė didelio susidomėjimo

Kultūros darbuotojai atsakingai ruošiasi ne tik kalėdiniam koncertui. Jau nuo lapkričio 28-osios vyksta didelio susidomėjimo sulaukę adventiniai susitikimai. Jie Kultūros centro dailės galerijoje prasidėjo tautinio kostiumo dirbtuvėse-mokymuose „Pasipuoškime tautiniais drabužiais“.

Atvykusieji kartu su savo srities profesionalėmis gamino darbelius iš odos, mokėsi megzti raštuotas pirštines. Kaip pasakojo etnokultūros specialistė V. Mulevičiūtė-Sabaliauskienė, visi renginiai skirti Tautinio kostiumo metams, kurie bus minimi 2017-iais.

„Nuomonė, kad lietuvių tautinis kostiumas tinka tik scenai, panašu, gerokai atgyvenusi. Anksčiau tautinius drabužius užsakinėdavo daugiausia saviveiklininkai, dabar plinta mada tokį kostiumą siūdintis asmeninėms šventėms. Jais puoštis nori vis daugiau žmonių“, – kalbėjo etnokultūros specialistė, pridurdama, kad užsiėmimų metu ir buvo kalbama, kaip be didelių sąnaudų pasisiūti tautinį kostiumą. Vyko paskaita apie šukuosenas ir galvos apdangalus pasipuošus tautiniais drabužiais.

Taip pat adventinių susitikimų metu buvo galima susipažinti su karpinių iš popieriaus menu, baltuoju siuvinėjimu arba vadinamąja adinuke, išmokti juostų audimo mažomis autentiškomis staklėmis, iš gamtinių medžiagų pasigaminti žaisliukų eglutei, kalėdinių žibintų, dalyvauti molinukų gamybos pamokėlėje, susitikti su žolininke.

Gruodžio 6-ąją susitikimų cik-lą užbaigs etnokosmologo Jono Vaiškūno paskaita „Lietuviško Zodiako pėdsakais. Skaitant dangaus ženklus“.

Kultūros darbuotojos užsiminė ir apie šį sekmadienį, gruodžio 4-ąją, rengiamas Adventinės sakralinės muzikos valandas. Tris sekmadienius Švč. Trejybės bažnyčioje po šv. Mišių pasirodys mišrus choras „Magnificat“, Cecilijos kvartetas ir solistai, moterų vokalinis ansamblis „Cantilena“, mišrus vokalinis ansamblis „Klasika“.

Iš kairės – L. Jančiauskaitė, R. Graužinienė, G. Tušienė ruošia dovanėles.

Iš kairės – L. Jančiauskaitė, R. Graužinienė, G. Tušienė ruošia dovanėles.

Vyks ne tik mugė, bet ir koncertai

Gruodžio 7-9 dienomis, nuo 14 iki 18 valandos, Ukmergės kultūros centre veiks jau penktą kartą organizuojama amatininkų ir tautodailininkų rankų darbo kūrinių, įvairių dirbinių Kalėdinė mugė. Šiais metais apsilankiusieji joje galės ne tik įsigyti dovanų, bet ir paklausyti muzikos, išvysti įvairias koncertines programas. Kiekvieną vakarą, 17.30 valandą, Kultūros centro fojė koncertuos aukšto meninio lygio rajono saviveikliniai kolektyvai.

Šiuos koncertus gruodžio 7-ąją pradės Valų mėgėjų teatro „Plaštaka“ muzikinė-teatralizuota programa „Senmergių godos“. Senojo kaimo humoristiniai buities vaizdeliai ir dainuojamos nuotaikingos „talaluškos“ kiekvienam žiūrovui praskaidrins nuotaiką.

Gruodžio 8-ąją Šventupės romansinio dainavimo ansamblio „Šventerečius“ dainininkai vers gražiausių „Neparašytų meilės laiškų“ – romansų – puslapius. Ne tik Ukmergėje jau išgarsėjęs kolektyvas atliks liaudiškus romansus, gerai žinomus lietuvių ir užsienio autorių šlagerius, virtusius liaudies dainomis, taip pat pagal Pauliaus Širvio eiles sukurtas dainas.

Gruodžio 9-ąją, mugės uždarymo dieną, Kultūros centre koncertuos svečiai iš Ukrainos. 16 valandą antro aukšto fojė numatytas Jevheno ir Olenos Romanenkų nemokamas koncertas. Jo metu skambės autentiškas Ukrainos folkloras ir autorinės grupės „TaRūta“ dainos, pritariant akustinei gitarai.

Vakarą užbaigs ugningi ir romantiški akordeono garsai. Jausmingas, pilnas vilties melodijas atliks Veprių instrumentinė grupė, vadovaujama Edvardo Ratauto.

Veiks Kalėdinis paštas

Daug staigmenų kultūros darbuotojai ruošia ir kalėdinės eglutės įžiebimo šventėje. Šiemet pirmą kartą ruošiamasi puošti gyvą eglutę. Nors ji šiek tiek mažesnė nei ukmergiškiai buvo įpratę matyti, tikimasi, kad nusivylusių nebus. Aikštė prie Kultūros centro bus skirta vaikams – čia planuojama atvežti ir sumontuoti smagią karuselę. Ji nemokamai veiks visą mėnesį, kasdien nuo 11 iki 20 valandos, Kūčių vakarą – iki 18 valandos.

Kaip pasakojo Kultūros centro direktorė R. Graužinienė, įžiebus eglutę iki švenčių aikštėje veiks Kalėdinis paštas. Taip pat numatyta pastatyti namelį Kalėdų Seneliui, kur su juo bus galima susitikti, pabendrauti. Veiks ir dirbtuvėlė, kurioje mažieji ukmergiškiai turės progą pamatyti, kaip ruošiamos, pakuojamos dovanėlės vaikams.

Spektaklius vaikams rodys trys teatrai

Šie metai išskirtiniai dar ir tuo, kad dėl užsitęsusio salės remonto kultūros darbuotojai neparengė kalėdinio spektaklio vaikams. Tačiau mažieji rajono žiūrovai neliks be šventės. „Ukmergėje lankysis net keli teatrai, kurie dovanos savo vaidinimus“, – pažymėjo kultūrinės veiklos vadybininkė G. Tušienė.

Gruodžio 19-ąją, 15 valandą, „Teatriukas“ pristatys teatralizuotą koncertą „Pasaka“. Jį parengė profesionalių nepriklausomų aktorių trupė iš Vilniaus, vaidinanti, dainuojanti, organizuojanti šventes vaikams ir suaugusiems visoje Lietuvoje. Gruodžio 23-ąją, 14 valandą, vaikai kviečiami į profesionalių aktorių „Labaiteatras“ spektaklį „Aplink pasaulį, arba Kalėdų Senelio pėdsakais“.

Gruodžio 27-ąją, 15 valandą, mažuosius džiugins Pasvalio Gintaro Kutkausko teatro spektaklis „Proto pasaka“.

Po pasirodymų vaikai galės susitikti su Kalėdų Seneliu.

Tradiciškai palydės senuosius metus

Jau penkti metai iš eilės ukmergiškiai į Kultūros centrą pakviečiami ir paskutinę metų dieną. Gruodžio 31-ąją organizuojami renginiai vyksta prie staliukų, jaukioje aplinkoje. Pasak G. Tušienės, šis sumanymas pasiteisino, į paskutinį metų renginį dažniausiai renkasi nuolatinė publika, ukmergiškiai ateina su savo svečiais. „Apie 21 valandą jie grįžta namo ir šeimose, draugų rate pasitinka Naujuosius“, – savo pastebėjimais dalinosi kultūrinės veiklos vadybininkė.

Šiemet senųjų metų palydėtuvių vakarą žiūrovus nuo 18 valandos linksmins grupė „DAR“ ir sportinių šokių kolektyvo „Vėtra“ šokėjai.

Dainiaus VYTO nuotraukos

logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas