Pridėjus ausį prie akmens, galima išgirsti ir paukščius, ir mašinos burzgimą.

„Tautodailė Ukmergės rajone - tradicijos ir novatoriškumas“, Kultūra, Naujausi

Ričardas Širvelis – „Miesto šnabždesiai“

Kamilė STRACHĖ

 

Džiugiu, kad Ukmergės mieste suintensyvėjo puošyba – tai šen, tai ten atsiranda mažosios architektūros elementų. O centre stovi neįprasta – besisukanti akmeninė monumentalioji skulptūra. Ji ne tik kinetiškai juda, bet ir priglaudus ausį galima išgirsti skleidžiamą garsą.

Šis neįprastos formos mažosios architektūros objektas, su gerai subalansuotu akmeniu viršuje, pavadintas „Miesto šnabždesiai“. Jis paties menininko Ričardo Širvelio pastatytas Kauno gatvėje, priešais viešbutį „Big Stone“. Ukmergiškiai teigia, kad meninė skulptūra itin pagyvino pilkoką aikštės vaizdą.

Meno kūrinys finansuotas iš rajono biudžeto. Pagal Ukmergės rajono dailės-dizaino-mažosios architektūros kūrinių miesto viešosioms erdvėms įsigijimo programą mūsų mieste kasmet atsiranda vienas ar net keli darbai.

„Miesto šnabždesiai“ yra viena iš daugelio R. Širvelio skulptūrų, puošianti Ukmergės miesto centrą – ukmergiškiai ir svečiai itin pamėgo jo kūrinį „Šunelis Keksas“, pagal tą pačią programą įkurdintą Vienuolyno gatvėje, šalia buvusio teismo pastato.

Akmeninė skulptūra „Miesto šnabždesiai“ sukinėjasi aplink ašį ir pridėjus prie jos ausį galima klausytis miesto garsų.

„Viename akmens gale – įdubimas, o per visą jį eina kiaurymė, kad priglaudus ausį girdėtųsi rezonansinis garsas. Jį sukinėjant – garsas vis kitoks. Ausį pridėjus prie neapdirbtos akmens dalies, ryte galima išgirsti bundantį miestą, paukščius, vienos kitos mašinos variklio burzgimą, įdienojus – ryto ramybę pakeičia dienos šurmulys, o vakare – Ukmergė vėl aprimsta, šnabžda vėjelis, kol galų gale miestas užmiega“, – pasakoja menininkas.

„Tikriesiems ukmergiškiams šie įvairiaspalviai garsai turėtų sukelti vaikystės atminimus, neveltui šie miesto šnadždesiai paliečia mūsų vidų, sukelia ilgesingus prisiminimus“, – mintija išskirtinės skulptūros autorius.

„Šio architektūrinio elemento tikslas – ne dekoratyvinė išraiška, o jausmų giluma. Menas turi paveikti, o žmogus – išjausti. Deja, dažnas ukmergiškis priėjęs prie skulptūros to nesugeba įžvelgti, – sako kūrinio autorius R. Širvelis. – Kiekvienam rekomenduočiau atidžiau apžiūrėti meno objektus, nes jie skirti ne vien akiai pradžiuginti. Daugiau siūlyčiau žiūrėti į tokių kūrinių gilumą, pervželgti juos vidine akimi. Kad ir „Miesto šnabždesius“. Kviečiu įsimylėjelius prie objekto prieiti iš skirtingų pusių ir šnabždėti gražius žodžius mylimajam pasitelkiant akmens galias. Pamatysite, tie žodžiai skambės visiškai kitaip nei kalbant tiesiogiai, nes palies jūsų gilumą, jūsų vidų.“

R. ŠIRVELIO nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • vgg :
    nebėra apie ką rašyti kad senienos traukiamos

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas