M. Župkaitė per vasaros atostogas dirba parduotuvėje „Šlaitai“.

Jaunimas, Naujausi

Moksleivė vasaros pramogas ir poilsį derina su darbu

Emilija URBONAVIČIŪTĖ

Vytauto Didžiojo universiteto studentė

Pasibaigus mokslo metams ir prasidėjus atostogoms jaunimas galvoja apie vasaros pramogas, planuoja pirkinius. Tačiau ne visada tėvai gali viską leisti įsigyti ir suteikti tiek, kiek trokšta jauna širdis. Vienintelė išeitis – pačiam pradėti dirbti ir atostogų malonumus derinti su darbu.

Ukmergėje įsidarbinti vasarai sunkiau nei didmiesčiuose, laisvų darbo vietų čia gerokai mažiau, nes miestas nėra didelis, tad ir pasirinkimas ribotas. Be to, darbdaviai ne visada nori į savo kolektyvą priimti jauną ir nepatyrusį darbuotoją. Bet jei noras didelis, viskas įmanoma.

Vienuoliktą klasę baigusi Monika Župkaitė per vasaros atostogas sėkmingai dirba Ukmergės vartotojų kooperatyvo parduotuvėje „Šlaitai“.

„Šį darbą susiradau labai greitai. Prieš tai bandžiau įsidarbinti degalinėje, bet nepavyko. Darbo biržoje radau skelbimą, kad vasaros sezonui ieškoma darbuotojo „Šlaitų“ parduotuvėje. Susisiekiau, Vartotojų kooperatyvo direktorė iš karto pasiūlė ateiti į atranką. Kitą dieną sužinojau, kad esu priimta. Labai nustebau, nes maniau, kad paieškos užtruks. Buvau susitaikiusi su mintimi, kad turėsiu eiti skinti barškių…” – įspūdžiais, kaip jai sekėsi įsidarbinti, dalijosi mergina.

Pasak Monikos, dirbti parduotuvėje – didelė atsakomybė: „Darbas su pinigais, bendravimas su žmonėmis. Iš pradžių tai gąsdino, bet kartu ir traukė, nes norėjau išbandyti save šioje srityje. Net vaikystėje žaisdavau su žaisline kasa.”

Ieškoti per vasaros atostogas darbo būsimąją abiturientę paskatino kelios priežastys.

Mergina teigia, kad paskutiniais mokslo metais bus daugiau išlaidų. Tad užuot prašiusi pinigų iš tėvų, ji bando užsidirbti. Taip pat moksleivė svajoja įgyti vairuotojo pažymėjimą ir norėtų pasitaupyti nuosavam automobiliui. Be abejo, dalį atlyginimo ji išleis vasarą savo reikmėms.

M. Župkaitė mano, kad darbas jai suteikia ne tik finansinių galimybių, stiprina charakterį, bet ir duoda praktinės naudos, moko taupumo.

Vasara – pramogų ir poilsio metas, bet Monika tikina, kad įmanoma suderinti su darbu: „Nors poilsio dienų nėra labai daug, bet jas leidžiu pramogaudama, ilsėdamasi, ir laisvo laiko užtenka.“

Ukmergės vartotojų kooperatyvo direktorė Angelė Andrikonienė teigia, kad dirbantys moksleiviai įmonei yra labai naudingi. „Vasaros laikotarpiu darbuotojai nori atostogų, todėl ieškome papildomų darbo rankų. Visada atsigręžiu į jaunimą, kuriam reikalingi pinigėliai, ir kviečiu juos bent keliems mėnesiams prisijungti prie mūsų kolektyvo,“ – sakė vadovė.

Ji pastebi, kad pradėjus dirbti jauniems žmonėms, parduotuvėse padaugėja pirkėjų. „Žmones tai traukia, dažnas lankytojas būna ypač nustebęs, kai už prekystalio stovi vaikinas. Be to, jaunimas imlesnis naujovėms, labiau mėgsta bendrauti. Jų šypsena yra nuoširdesnė, o tai labai traukia pirkėjus,“ – mintimis dalijosi direktorė.

Pasak A. Andrikonienės, pagrindinis reikalavimas, norint įsidarbinti pardavėju – turėti 18 metų.

„Priimdami dirbti naują pardavėją-mokinį, jam leidžiame maždaug savaitę susipažinti su darbo specifika. Per tą laiką paaiškėja, ar jis sugeba dirbti ir ar galima juo pasitikėti. Jaunas žmogus dirba kolektyve, jis nepaliekamas vienas ir nebuvo taip, kad žmogų atleistume iš darbo, jei kažkas nepavyko,“ – kalbėjo Vartotojų kooperatyvo direktorė.

Kartais pasitaiko, jog laikinai įdarbintam jaunuoliui trūksta noro ir motyvacijos. Tada nenori dirbti šeštadieniais ir sekmadieniais, netinka darbo laikas slenkančiu grafiku.

Vis tik darbą vasarą parduotuvėje renkasi nedaug jaunų žmonių. A. Andrikonienės manymu, taip yra todėl, kad įdarbinami tik pilnamečiai. Jie dažniausiai jau galvoja apie studijas ir ieško būsimai specialybei artimesnio užsėmimo.

AUTORĖS nuotrauka

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • a :
    smagu kai jauna pardaveja, sekmes. Pradziai gerai ir toks darbas, ateiciai manau reiktu ko nors rimtesnio.
  • Saunuole :
    Super!!!
  • Skaistė :
    Negalejau nepastebeti jūsų komentaro, šiandiena apsipirkinejau pas šia mergina ir tikrai matosi kad ji stengiasi, ir tikrai bent jau man aptarnavimas tai patiko! Super, šaunuolė taip ir toliau!
  • Aš :
    Teko pas ją apsipirkinėti. Tai galėčiau pasakyti, jog mergaitė galėtų visų pirma pasimokyti bendravimo su klientais. Pati dirbau šį darbą, ir žinau, kaip reikia bendrauti su klientu

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas