Asociatyvi nuotrauka.

Kriminalai, Naujausi

Aguonų ir kanapių augintojus gali nubausti

Loreta EŽERSKYTĖ

Į mūsų laikraščio redakciją kreipėsi skaitytoja Marija, kuri turi sklypelį vienoje iš sodininkų bendrijų. „Jau ne pirmi metai tarp daržovių lysvių pasėju šiek tiek aguonų ir kanapių. Jas auginu dėl kelių dalykų. Aguonos gražiai žydi, be to, rudenį ir sėklų pasirenku. Kanapės atbaido įvairius kenkėjus. Esu girdėjusi, kad sodininkams nedraudžiama sklypeliuose auginti šiuos augalus. Neseniai mane aplankė pažįstama. Kai jai aprodžiau savo sodą, papasakojau, ką auginu, ji mane įspėjo, jog dėl aguonų ir kanapių galiu sulaukti didelių nemalonumų. Esą mane gali net nubausti. Norėčiau sužinoti, ar iš tiesų sode, darže draudžiama auginti aguonas ir kanapes. O gal reikia pasirinkti tam tikras veisles?“ – domėjosi ukmergiškė.

Skaitytojos pateiktą klausimus nusiuntėme Valstybinei augalininkystės tarnybai prie Žemės ūkio ministerijos, kuri yra atsakinga už pluoštinių kanapių auginimo sodininkystės tikslais priežiūrą. Sulaukėme laikinai einančios patarėjos pareigas Deimantės Černiuvienės atsakymo.

„Pirmiausia norėtume atkreipti dėmesį, kad pluoštinės kanapės sodininkystei gali būti auginamos tik agrotechniniais ar fitosanitariniais tikslais tarp kitų sodo ar daržo augalų arba šalia jų. Ši kultūra sodininkystės tikslais turi būti auginama ne didesniame kaip 0,1 ha žemės valdos plote (sėjant iki 20 augalų vienetų į 0,01 ha). Augintojai privalo sėti tik sertifikuotą sėklą, kuri atitinka Privalomųjų aliejinių ir pluoštinių augalų sėklos kokybės reikalavimų aprašo nuostatas, auginti tik įteisintas veisles. Sėklos, skirtos sėjai, fasuotės etiketėje turi būti nurodyta augalo rūšis, veislė, sėklos kategorija, sėklos išauginimo šalis ir kt.“, – rašoma atsiųstame atsakyme.

Taip pat D. Černiuvienė pažymėjo, kad augintojai iki einamųjų metų birželio 15 d. privalo pranešti Augalininkystės tarnybos regioniniam skyriui (atitinkamai pagal gyvenamąją vietovę) apie įsigytas ir pasėtas pluoštines kanapes sodininkystės tikslais ir pridėti sėklos pakuotės etiketes. Ne vėliau kaip per 7 d. nuo pluoštinių kanapių žydėjimo pradžios – pranešti apie pluoštinių kanapių žydėjimo pradžią, pažymint, kad pluoštinių kanapių plotas, skirtas sodininkystės tikslams. Iki balandžio 1 d. – pateikti informaciją apie pluoštinių kanapių sėklos ir sėjai neskirtų pluoštinių kanapių sėklų panaudojimą. Be to, privalu pildyti Įsigytos pluoštinių kanapių sėklos, užsėtų plotų ir derliaus, įsigytų, parduotų bei sunaudotų savo reikmėms produktų registracijos žurnalą, ne trumpiau nei 1 metus saugoti pluoštinių kanapių įsigijimo dokumentus.

„Pažymime, kad auginantieji pluoštines kanapes sodininkystės tikslais neturi teisės tiekti pluoštinių kanapių produktų rinkai. Pranešimų formas galite rasti Augalininkystės tarnybos interneto svetainėje. Daugiau informacijos apie pluoštinių kanapių auginimą sodininkystės tikslais galima gauti Augalininkystės tarnybos regioniniame skyriuje“, – komentavo atsakymo autorė.

D. Černiuvienė atkreipė dėmesį, kad Augalininkystės tarnyba, atlikusi patikrą ir nustačiusi, kad augintojas nesilaiko nustatytų reikalavimų, taiko Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 341 str. nurodytą nuobaudą (įspėjimą arba baudą nuo dešimt iki devyniasdešimt eurų) už įsipareigojimų nesilaikymą ir nurodo datą, iki kurios pluoštinių kanapių augalai turi būti sunaikinti (nupjauti, užarti). Nustačius, kad augintojas nesunaikino pluoštinių kanapių augalų iki nurodytos datos, taiko Administracinių nusižengimų kodekso 505 str. nurodytas nuobaudas (fiziniams asmenims – nuo šešiasdešimt iki šešių šimtų eurų, juridinių asmenų vadovams – nuo trijų šimtų iki vieno tūkstančio penkių šimtų eurų), ir jei šis nusižengimas padarytas pakartotinai, už reikalavimų nevykdymą užtraukia baudą asmenims nuo penkių šimtų penkiasdešimt iki devynių šimtų eurų, juridinių asmenų vadovams – nuo aštuonių šimtų penkiasdešimt iki penkių tūkstančių eurų.

„Pagal Lietuvos Respublikos narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymo 7 str. aguonas (Papaver somniferum L.) auginti draudžiama“, – trumpai paaiškino Augalininkystės tarnybos atstovė.

Tačiau kas kita yra dekoratyvinės aguonos. Jos mėgėjiškuose gėlynuose gali būti auginamos. Tačiau reikia būti tikriems, kad veislė iš tikrųjų yra dekoratyvinė, o ne dėl dekoratyvumo auginama opijinė aguona. Pareigūnams kilus abejonių dėl konkrečios aguonos, skiriama ekspertizė, kuria nustatoma, ar augalas turi opijinės medžiagos, ar ne.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Nerijus :
    Nejuokaukit

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas