Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

Čiužinių istorija: ko dar nežinome apie juos?

Šiais laikais miegas be čiužinio tiesiog neįsivaizduojamas. Jis suteikia patogią atramą kūnui, leidžia atsipalaiduoti ir pailsėti. Didelė prekių pasiūla suteikia galimybę pasirinkti individualiai patraukliausią variantą. Dabar vieni populiariausių yra viskoelastiniai ir spyruokliniai čiužiniai. Tačiau kada ir nuo ko prasidėjo šių gaminių istorija?

Arabiška žodžio kilmė

Čiužinio pavadinimas (angl. mattress) yra kilęs iš arabų kalbos žodžio „matrah“, išvesto iš „taraha“, kuris reiškia „mesti žemyn“ (angl. to throwdown). Kitomis kalbomis žodis skamba ganėtinai panašiai, pavyzdžiui, vokiškai „matratze“, itališkai „materasso“, pastarasis yra seno prancūziško žodžio „materas“ vedinys. Manoma, kad „mattress“ pradėtas naudoti maždaug normanų, kryžiaus žygių laikais miegamajam paviršiui apibūdinti.Tiesa, tuometinių čiužinių lyginti su šiuolaikiniais  nelabai įmanoma – tai buvo tiesiog lapais, samanomis ar meldais nuklotas žemės paviršius.

Technologijų pažanga: XIX a. ir vėliau

Pirmieji šiuolaikinius primenantys čiužiniai atsirado tik XIX a. 1857 metais, pradėjus gaminti plieną, buvo sukurtos pirmosios spyruoklės. Pirmiausia jos buvo naudojamos kėdžių gamyboje, tam, kad šios būtų patogesnės. Neilgai trukus suprasta, kad plieninės spyruoklės gali būti panaudotos ir čiužiniuose. 1871 m.HeinrichWestphal sukūrė pirmąjį spyruoklinį čiužinį. Nepaisant to, šis išradimas tapo populiarus tik po 1930-ųjų.

Pirmas tikrasis čiužinys su spyruoklėmis viduje buvo dengtas kamšalu, pagamintu iš vilnos, medvilnės ir netgi gulbių bei žąsų plunksnų. Savo patogumu jis toli gražu neprilygo šiuolaikiniams gaminiams, tačiau buvo daug tobulesnis už bet kokius prieš tai buvusius miego paviršius. Šiek tiek vėliau spyruoklėms uždengti naudoti ir arklių plaukai, kurie suteikdavo čiužiniui papildomo komforto.

Putų išradimas: perversmas čiužinių gamyboje

XIX a. ir XX a. pradžioje čiužiniai buvo minkštinami natūraliomis medžiagomis. Tačiau visos jos turėjo vieną trūkumą – atsigulus jos susispausdavo ir negrįždavo į savo pradinę padėtį. Dėl šios priežasties miego paviršius tapdavo nebe toks patogus.

1926 m. išrastos latekso putos, kurios pradėtos naudoti čiužinių gamyboje – tai daroma ir iki šiol. Iki 1930-ųjų tokius čiužinius jau galėjo įsigyti daugelis. Jų paviršius buvo kur kas atsparesnis: taip greitai nesusigulėdavo ir atgaudavo pradinę padėtį. Todėl net ir daugiau sveriantys žmonės galėjo miegoti patogiau.

Putų poliuretano ir viskoelastinės medžiagos evoliucija

Kieto pavidalo poliuretanas pirmą kartą sukurtas 1937 m. Tačiaučiužiniai iš jo pradėti gaminti tik po 1950-ųjų, kai buvo sukurtas minkštas putų poliuretanas. Standi ir patvari medžiaga leido sukurti dar patogesnį nei prieš tai miego paviršių. Be to, šiais laikais ji papildoma ir natūraliu sojų aliejumi, kuris suteikia čiužiniui atsparumo, ilgaamžiškumo.

Technologijų pažanga ties tuo nesustojo – 1966 m. NASA sukūrė naujo tipo putas, kurios šiuo metu žinomos kaip viskoelastinė medžiaga. Ji itin gerai sugeria krūvį ir tolygiai jį paskirsto. Todėl gulint kūnas patiria mažesnį spaudimą. Tai gali padėti išvengti nugaros ar kitų skausmų. Ši medžiaga yra minkšta ir lengvai prisitaiko prie individualių kūno linkių, todėl išlaikoma taisyklinga stuburo padėtis. Viskoelastiniaičiužiniaiitin greitai atgauna savo pradinę padėtį ir gerai slopina judesius – taigi, jie neperduodami gulinčiam šalia.

Čiužinių istorija kur kas įdomesnė nei gali pasirodyti iš pirmo karto. Šio žodžio kilmėskaičiuoja jau daugybę metų, tačiau pirmieji šiuolaikinius čiužinius primenantys gaminiai atsirado tik kur kas vėliau. Laikui bėgant sukurtos vis naujos medžiagos, kurios šiuo metu jau yra įprastos. Technologijos ir toliau sparčiai žengia į priekį, taigi, įdomu, kas bus toliau.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas