Šią savaitę lopšelį-darželį „Žiogelis“ lankė tik vienas berniukas.

Jaunimas, Naujausi

Darželyje – budinti grupė išskirtinių profesijų atstovų vaikams

Nijolė STUNDŽIENĖ

Karantino laikotarpiu uždarius švietimo įstaigas, Ukmergėje, lopšelyje-darželyje „Žiogelis“, iki šiol veikia budinti grupė. Ji skirta specialiosiose tarnybose dirbančių tėvelių – medicinos, policijos darbuotojų, ugniagesių gelbėtojų – vaikams. Šią grupę šiuo metu lanko tik vienas mažametis berniukas.

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo lopšelio-darželio „Žiogelis“ direktorė Birutė Jucevičienė, nuo kovo 16-osios šalyje dėl koronaviruso grėsmės paskelbus karantiną, ikimokyklinio ugdymo įstaiga sulaukė pasiūlymo neuždaryti budinčios grupės.

Pasak direktorės, „Žiogelis“ turi 134 vaikus, veikia 8 grupės, kurios dirba po 10,5 valandos, o viena budinti grupė mažuosius priima nuo 6.30 val. ir dirba iki 19.30 val. Nors lopšelis-darelis dabar ištuštėjęs, pastaroji grupė vaikus priima iki šiol.

„Suprasdami padėties rimtumą ir tai, kad tam tikrų profesijų atstovai, kurie ekstremalios situacijos metu dėl savo darbo specifikos negali dirbti nuotoliniu būdu ar pasinaudoti laikinu nedarbingumu, neturi su kuo palikti vaikų, nutarėme padėti tėveliams, – aiškino B. Jucevičienė. – Norintys pasinaudoti mūsų įstaigos paslaugomis su prašymais turi kreiptis į rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyrių.“

Pasak direktorės, dabar budinčią grupę lanko vienas berniukas, kurio mama yra medikė. Anksčiau ateidavo dar du vaikai, bet dabar jų tėvai nusprendė atžalų laikinai į lopšelį-darželį nevesti.

„Sulaukiame ir kitų tėvelių skambučių, teiraujasi, kada vėl dirbsime, ar negalima būtų nors retkarčiais atvesti vaikų. Tačiau šiuo metu dėl saugumo neturime galimybės visų priimti“, – apgailestavo įstaigos vadovė. Jos teigimu, išimtis taikoma tik toms šeimoms, kurių tėvai dirba specialiosiose tarnybose.

B. Jucevičienė paaiškino, kad karantino sąlygomis veikiančioje ikimokyklinėje įstaigoje vienu metu toje pačioje patalpoje gali būti tik 4–5 ugdytiniai. Jei atsirastų daugiau norinčių lankyti lopšelį-darželį, tam paruošta ir dar viena grupė.

Pasirūpinta ir saugumu. Stengiantis išvengti auklėtojų ir jų padėjėjų kaitos, su vaikais dirba tik kelios pedagogės, kurios keičiasi kas antra diena.

„Įsigijome chalatus, kad galėtume juos kasdien išskalbti, pasirūpinome kaukėmis, pirštinėmis, dezinfekciniu skysčiu, – saugumo priemones vardijo pašnekovė. – Didelį dėmesį skiriame patalpų švarai, vėdinimui, dezinfekavimui. Taip pat turime nuotolinį termometrą, kūno temperatūrą kasdien matuojame ne tik vaikams, bet ir darbuotojams. Sudarėme specialią anketą su klausimais apie galimus kontaktus, ryšius su sergančiais asmenimis…“

Anot B. Jucevičienės, nors šiuo metu lopšelį-darželį lanko tik vienas mažylis, įstaigos gyvenimas nepasikeitęs, bet sumažėję darbuotojų. Veikia ir virtuvė, tik maistą dabar gamina viena virėja.

Prasidėjus karantinui dauguma „Žiogelio“ personalo dviem savaitėms išėjo kasmetinių atostogų, vėliau jas pratęsė iki šv. Velykų.

„Auklėtojoms priklauso 40 darbo dienų kasmetinės atostogos, o jų padėjėjų, aptarnaujančio personalo atostogos perpus trumpesnės. Teks mąstyti, ką toliau darysime, jei karantinas nesibaigs“, – neslėpė susirūpinimo direktorė. Ir pridūrė, jog nenorėtų, kad darbuotojai patirtų finansinių nuostolių.

B. Jucevičienė vylėsi, kad vasarą lopšelis-darželis dirbs visu pajėgumu, nes dauguma tėvų bus išnaudoję savo atostogas.

Pasak direktorės, nors šis periodas nėra lengvas, bet auklėtojos, pasitelkusios savo kūrybingumą, išmonę, ieško naujų ugdymo būdų. Daugelis, net ir atostogaudamos, su savo auklėtiniais, jų tėveliais bendrauja nuotoliniu būdu: „Socialiniuose tinkluose pedagogės talpina įvairias užduotis vaikams, prašo tėvų, kad šie atsiųstų nuotraukas, vaizdo įrašus, kuriuose atsispindėtų mažųjų veikla. Vieni namuose ruošia žaliąją palangę – sėja, sodina. Kiti piešia, dainuoja, šoka…. Priešmokyklinukų tėvams prieš karantiną išdalinome pratybų sąsiuvinius, dabar tėvai siunčia įrašus, kaip vaikams sekasi atlikti užduotis“.

AUTORĖS nuotr.

Daugiau: lauko darželis

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Aušrinė :
    O savo noru atostogauja ar buvo paprašyta išeiti atostogų?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas