Mokiniai pamokoms sėda prie kompiuterių namuose.

Jaunimas, Naujausi

Prasidėjo vaikų nuotolinis mokymas

Nijolė STUNDŽIENĖ

Kovo 30-ąją visos Lietuvos švietimo įstaigos perėjo prie nuotolinio vaikų ugdymo. Šiems mokymo proceso pokyčiams pedagogai ruošėsi dvi savaites. Pirmoji diena buvo kupina įtampos, neišvengta ir nesklandumų. Nepaisant iškilusių sunkumų ir sistemos trikdžių, rajono švietimiečiai startavo sėkmingai.

Pirmadienio rytą žiniasklaidos priemonės skelbė, jog bandymai jungtis prie elektroninės sistemos daugeliui buvo nesėkmingi, strigo „Tamo“, „Eduka“ dienynai, todėl mokytojams teko ieškoti kitokių būdų, kaip pasiekti savo mokinius. Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius netgi prakalbo apie galimybę mokslo metus nutraukti anksčiau ir vaikus perkelti į aukštesnes klases. Tačiau „Gimtosios žemės“ kalbintas rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas situacijos nedramatizavo. Jo teigimu, visi nesklandumai buvo laikini ir didelės įtakos darbui neturėjo.

„Džiaugiuosi rajono švietimo įstaigų vadovais, visa pedagogų bendruomene, dėkoju už gerą pasirengimą nuotolinio mokymo pradžiai, – kalbėjo V. Kalinas. – Mes buvome labiau pasiruošę, nei technologijos galėjo atlaikyti.“

Pasak vedėjo, rajone sulaukta atsiliepimų, kad vaikai namuose atliko daugiau užduočių, negu įprastų pamokų metu.

„Įdirbis puikus, per dvi pasiruošimo savaites mokytojai daug ko išmoko, todėl tikimės, kad darbas per nuotolį bus rezultatyvus“, – vylėsi V. Kalinas ir pridūrė, jog mokytojams į pagalbą buvo pasitelkti ir techniniai asistentai. Jie tiesiogiai kontaktavo su 75 rajono pedagogais, juos konsultavo, padėjo įdiegti reikiamas programas.

Vedėjas pripažino, kad pirmomis nuotolinio mokymo dienomis sistema strigo, bet rajono švietimiečių startas buvo geras ir visas iškilusias problemas galima išspręsti.

Akivaizdu – per karantiną mokymo procesas nebus toks pat, koks būna klasėse. Nors daugelis mokytojų savo pamokose naudoja informacines technologijas, bet tą daro tik užsiėmimų paįvairinimui. Dabar tenka visą pamoką perkelti į virtualiąją aplinką.

Kalbėdamas apie problemas, skyriaus vedėjas sakė, kad iškilo klausimų dėl kai kurių mokinių aprūpinimo kompiuterine įranga.

Žinomi poreikiai, tik neaišku, kiek ir kada Švietimo, mokslo ir sporto ministerija rajonui skirs kompiuterių bei kitos technikos. Mokiniams padeda ir pačios mokyklos, ir rėmėjai, parūpinę planšetinių kompiuterių.

„Internetinio ryšio rajone neturi apie 80 moksleivių, kurių dauguma yra „Ryto“ specialiosios mokyklos auklėtiniai“, – surinktus duomenis vardijo V. Kalinas. – Kompiuterių trūksta maždaug 150 vaikų. Mokytojams dėl to problemų nekyla, jie visi namuose naudojasi internetu.“

Taip pat rajone yra gausių šeimų, kuriose keli mokyklinio amžiaus vaikai dalinasi vienu kompiuteriu. Jis taip pat reikalingas ir tėvams, dirbantiems nuotoliniu būdu.

„Jau dabar aišku, kad visi ugdytiniai sinchroniniu laiku, vienu metu negalės įsijungti į vaizdo pamokas. Taigi, mokytojams teks rimtas iššūkis, nes užsiėmimai gali užsitęsti net iki vėlaus vakaro“, – su esama situacija supažindino Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas.

Jis kreipėsi ir į tėvelius, kurių pagalbos ypač reikia žemesniųjų klasių mokiniams.

Pasak pašnekovo, šiek tiek sudėtingiau gyvenantiems kaimo vietovėse bei tiems, kurių tėvai neturi kompiuterinio raštingumo pradmenų. Jei šeima nesinaudoja kompiuteriu, mokytojai užduotis turės siųsti telefonu. Vaikai atliktus darbus fotografuos ir vėl persiųs mokytojai. Tai pareikalaus daugiau darbo ir pastangų.

Pasak rajono švietimiečių vadovo, šiuo metu aktualiausi du klausimai: „Kuo greičiau sužinoti, kada ir kaip vyks brandos egzaminai, ir apie tai informuoti abiturientus. Taip pat trūksta aiškumo, kaip nuotoliniu būdu vykdyti ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą. Nežinome, ko tikisi tėveliai. Dabar per juos vaikams siunčiamos įvairios skaičiavimo, raidžių pažinimo, dainavimo, šokių užduotėlės, bet neaišku, kaip jas vertina tėvai. Turime diskutuoti.“

V. Kalino teigimu, pasibaigus priverstinėms atostogoms, t. y. karantinui, visi puls į darbus, todėl vasarą visos ikimokyklinės įstaigos, matyt, dirbs pilnu pajėgumu.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas