Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

Sėkmė viešuosiuose pirkimuose. Kaip laimėti konkursą?

Valstybinės bei kitos įstaigos, kurios gauna dalinį finansavimą iš valstybės – norėdamos gauti tam tikras paslaugas privalo skelbti viešuosius pirkimus, kurie suteikia galimybę verslininkams pateikti savo pasiūlymus ir tikėtis, kad jie bus apsvarstomi. Koks privalumas valstybei? Skaidrumas ir užtikrintumas, kad pavyks pasinaudoti geriausius kainos bei kokybės santykiu.

Kokie privalumai verslui? Galimybė rasti klientą, kuris bus mokus, atsakingas, ir suderinus smulkmenas bei jų laikantis – nereikš pretenzijų dėl darbų atlikimo.

Viešųjų pirkimų konkursai

Viešųjų pirkimų metu svarbiausia kuo detaliau įsiskaityti bei įvertinti sąlygas, kadangi būtent jų nesuderinimas ir neatitikimai kelia daugiausia problemų. Svarbu, kad abi interesų pusės ne tik sutiktų su sąlygomis, tačiau ir jas suvoktų, galėtų klausti, jeigu tam tikri punktai yra neaiškūs, keliantys dviprasmybes.

Žinoma, nustatytos sąlygos taip pat turi skatinti ir konkurenciją. Kitu atveju pirkimo konkursas yra nelegitimus, laimėtojas pasirinktas neįvertinus poreikio gauti geriausią pasiūlymą kainos bei kokybės santykiu.

Laikas ir pinigai

Bene svarbiausi kriterijai renkantis konkurso nugalėtojus – laikas ir pinigai. Atliekant tam tikrus didelius projektus dažniausiai yra nustatomos laiko ribos, į kurias pirkimą laimintis verslininkas turi „pataikyti“. Tai ypač aktualu tokiu atveju, kai organizuojami pirkimai valstybinėms įstaigoms statyti, pavyzdžiui, tvarkant oro uostą, statant mokyklas bei kitus panašius pastatus.

Natūralu, kad greta greičio svarbus ir kainos aspektas. Dažniausiai daugiausia dėmesio sulaukia ne tik tie, kurie pasiūlo brangiausias paslaugas, tačiau įtartinai vertinami ir tie, kurie sutinka suteikti paslaugas ypač pigiai. Dažniausiai tokie verslai atmetami ir nedalyvauja versle, kadangi renkamasi iš konkurencingų, tačiau sąžiningų verslininkų, kurie realiai įvertina sąnaudas ir gali pateikti savo pasiūlymą, kuris tuo pačiu metu suteikia galimybę ir uždirbti.

Galimų trikdžių problemos

Nors viešuosiuose pirkimuose laikas yra vienas svarbiausių kriterijų, kuris vertinamas renkantis laimėtoją, tačiau praktika tokia,  kad dažnai dėl ginčų bei skundų nepavyksta laikytis terminų, kurie yra nustatyti. Dažniausiai pasitaikantys ginčai yra susiję su darbuotojų teisėmis, taip pat pinigų trūkumu. Nors valstybinės įstaigos dažniausiai tvarkingai atsiskaito už paslaugas, tačiau ne visi verslininkai taip atsakingai į tai žiūri ir būtent jų neatskaitomumas dažniausiai ir kelia problemas,  dėl kurių galiausiai projektas vėluoja. O tai piktina visuomenę ir dažniausiai viešieji pirkimai įgauna neigiamą etiketę.

Stiprios komandos svarba

Viešieji pirkimai susideda iš daugelio skirtingų komponentų, tad visiškai natūralu, kad kiekvieno etapo metu labai svarbu bendradarbiauti su specialistais, kurie puikiai išmano savo sferą. Viešieji pirkimai prasideda nuo konkurso parengimo, kuris turi būti organizuojamas remiantis Lietuvos Respublikos įstatymais.

Lygiai taip pat verslininkas, kuris pretenduoja į pirkimą, turi pateikti labai aiškų pasiūlymą, kad jį įvertinus būtų kur kas paprasčiau apsispręsti – ar pavyks jį patenkinti ir tuo pačiu kokiomis sąlygomis siūlomos paslaugos. Visa tai turi būti derinama iki mažiausių smulkmenų, tad verslininkai, kurie teikia paraiškas viešųjų pirkimų konkursuose, ypač daug dėmesio turi skirti gerai komandai, kurie puikiai išmanydama tokių pirkimų specifiką gali užtikrinti ir sėkmingą rezultatą.

Viešieji pirkimai: esminiai patarimai

Svarbiausias patarimas yra kuo greičiau pradėti pirkimo dokumentaciją, kadangi tokiu atveju liks daugiau laiko visam sutartam procesui įvykdyti ir tuo pačiu pavyks kur kas paprasčiau laikytis nustatytų terminų, kurie svarbūs abiems pusėms. Lygiai taip pat svarbu kuo detaliau ruošti dokumentaciją, kuri padeda jaustis užtikrintai, kad kiekviena smulkmena būtų aprašyta tvarkingai, išsamiai ir aiškiai. Neturi likti neaiškumų, kurie gali kelti dviprasmybes ir tuo pačiu trukdyti kuriai nors pirkimo arba pardavimo pusei atlikti jai paskirtas funkcijas.

Daugiau patarimų, kaip laimėti viešąjį pirkimą, šiame straipsnyje.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas