Asociatyvi nuotrauka.

Kriminalai

Saugus gyvenimas internete

Asta KROGERTIENĖ

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistė

Vasario 11-oji – Tarptautinė saugesnio interneto diena, kuri minima daugiau nei 120 šalių visame pasaulyje. Prisijungimas prie atvirų tinklų kelia įvairius pavojus, kuriems išvengti labai svarbus švietimas.

Populiariausias Lietuvoje yra „You Tube“ socialinis tinklas, naudojamas muzikos klausymui, videofilmukų talpinimui ir žiūrėjimui. Ši svetainė pasaulyje per dieną sulaukia daugiau nei 1 mlrd. vartotojų. Milžinišką populiarumą turi ir socialinis tinklas „Facebook“. Taip pat Lietuvos vartotojai yra pamėgę tokius socialinius tinklus kaip „Instagram“, „Snapchat“, „Tinder“, „Twitter“. Šių programėlių naudotojai dažniausiai nukenčia patikėję internetinės parduotuvės siūlomomis apgaulingomis nuolaidomis, naudodamiesi butų nuomos paslaugomis, pirkdami automobilius, patikėję darbo pasiūlymais, įsigydami nelegalių prekių ar dėl apnuoginto kūno nuotraukų viešinimo.

Patarimai vaikams ir paaugliams:

– Nesidalinkite asmenine informacija (telefono numeriu, adresu, mokyklos pavadinimu) su žmogumi, kurį pažįstate tik internetinėje erdvėje.

– Visuomet nustatykite privatumo parametrus savo socialinių tinklų paskyrose taip, jog apsaugotumėte savo privačią informaciją.

– Pagalvokite, kokią žinutę siunčia jūsų internetinis profilis aplinkiniams (išnaudotojai taikosi į jaunus žmones, kurie naudoja intymų vartotojo vardą, viešina intymias nuotraukas arba kalba apie intymius dalykus internete).

– Nesidalinkite savo buvimo vieta, o jei jau nusprendėte rizikuoti ir susitikti su nepažįstamu, tuomet pasirinkite viešą vietą, gausiai lankomą žmonių, ir pasikvieskite kartu eiti suaugusįjį, kuriuo pasitikite.

– Jeigu siunčiate savo nuotraukas kažkam internete arba darote gėdingus dalykus prieš kamerą, kurie gali būti įrašyti, tuomet rizikuojate, jog minėtu vaizdu bus bet kur ir su bet kuo pasidalinta.

– Išnaudotojai internete bando pelnyti pasitikėjimą. Tad atkreipkite dėmesį, jei girdite per daug komplimentų, pažintis vystosi per dideliu greičiu ir viskas atrodo per gerai, kad būtų tiesa.

– Būkite labai atsargūs, jei kas nors perdėtai flirtuoja ar provokuoja pokalbį intymia tema.

– Susipažinote internetinėje viešoje erdvėje tokioje kaip žaidimas ar pokalbių kambarys? Tuomet pakvietė persikelti į „Facebook“, „WhatsApp“ ar į bet kokį kitą socialinį tinklą, kuriame įmanoma bendrauti privačiai? Žinokite: išnaudotojai renkasi privataus pokalbio erdvę, kadangi taip jiems lengviau užmegzti santykius ir pelnyti pasitikėjimą.

Sakykite NE!:

* jei kas nors verčia sakyti ar daryti dalykus, kurių daryti nenorite arba dėl to jaučiatės nepatogiai;

* jei kas nors gąsdina, kad paviešins nuotraukas ar vaizdo įrašus, jei nedarysite to, ką liepia;

* jei kas nors prašo bendravimą laikyti paslaptyje;

* jei kas nors reaguoja šiurkščiai, nemandagiai ir grubiai, kai nesielgiate taip, kaip internetinis draugas nori;

* kai kas nors prašo prisijungti į privačius pokalbius ar tinklus, niekuomet netransliuokite savo kameros vaizdo su nepažįstamuoju, kurio kamera neveikia.

Susidūrus su išnaudotojais ar patekus į jų pinkles nereikia išsigąsti. Vaikai, paaugliai turėtų pirmiausia kreiptis pagalbos į suaugusįjį, kuriuo pasitiki, arba į draugą. Būtina pranešti policijai – tokie tyrimai yra konfidencialūs.

Apie neteisėtą ar žalingą turinį internete galima pranešti užpildžius anketą adresu https://svarusinternetas.lt/

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas