Aktualijos, Naujausi

Pradėjus tvarkyti miesto centrą, kertami medžiai

Loreta EŽERSKYTĖ

Spalį pradėti projekto „Ukmergės miesto centro viešųjų erdvių infrastruktūros sutvarkymas I: Kęstučio aikštės, Draugystės skvero ir Pilies parko su prieigomis įrengimas“ paruošiamieji darbai. Kęstučio aikštėje ir Draugystės skvere nupjauti medžiai, kurie trukdo šio projekto sprendinių įgyvendinimui.

Prieš pradedant šiuos darbus, spalio 24 dieną rajono savivaldybėje bendrovės „Želdynų vizija“ direktorius dr. Julius Bačkaitis pristatė želdinių inventorizacinę medžiagą, susijusią su numatomu želdinių tvarkymu Kęstučio aikštės, Draugystės skvero ir Pilies parko viešosiose erdvėse. Jis informavo, kad Kęstučio aikštėje ir Draugystės skvere 2019-ųjų pavasarį buvo inventorizuoti penkių rūšių 63 medžiai – 41 mažalapė liepa, 17 paprastųjų klevų, 2 paprastieji uosiai, 2 paprastieji kaštonai ir 1 miškinė kriaušė, taip pat – keturios gyvatvorės.

J. Bačkaičio teigimu, 22 medžiai yra geros būklės, 8 – vidutinės, 27 – patenkinamos, 3 – blogos, taip pat 3 – labai blogos.

„Visų blogos ir labai blogos būklės medžių – keturių liepų ir dviejų klevų – būklę įtakojo žaizdos bei medienos puviniai“, – paaiškino specialistas. Pasak jo, kai miško medžiai pasodinami mieste prie gatvių, juos reikia genėti. Taip pakliūva puvinys, todėl tokius medžius maždaug kas 40 metų reikia keisti. Priešingu atveju jie gali kelti grėsmę saugumui.

J. Bačaitis pabrėžė, jog šie medžiai nėra vertybė – jie atlieka tik praktinę funkciją.

Kalbėdamas apie Kęstučio aikštėje ir Draugystės skvere augančius medžius mokslininkas teigė, jog dėl sanitarinės būklės būtina kirsti 5 medžius, 16 jų reikėtų genėti, 2 medžiams – surišti lają.

Tuo tarpu UAB „Panprojektas“ projektinių sprendinių įgyvendinimo tikslais siūlė iškirsti 20 medžių – 15 liepų, 2 klevus, po 1 kriaušę, uosį ir kaštoną. Projektuotojai pažymėjo, jog dauguma siūlomų pašalinti medžių trukdo simetriškam aikštės ir skvero sutvarkymui, Nepriklausomybės paminklo atvėrimui.

Kaip „Gimtąją žemę“ informavo rajono savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistė Daiva Zimblienė, Kęstučio aikštėje ir prie gatvės bus pašalinti 7 medžiai (uosis, kaštonas ir 5 mažalapės liepos). Draugystės skvere bus nupjautos 5 mažalapės liepos ir miškinė kriaušė.

Rajono savivaldybės atstovė pažymėjo, jog įgyvendinant projektą yra numatyta atsodinti 16 medžių – po 8 Kęstučio aikštėje ir Draugystės skvere.

Taip pat D. Zimblienė priminė, kad prieš gaunant leidimą kirsti minėtus medžius, rajono savivaldybės administracija du kartus – gegužės 2-ąją ir spalio 24 dieną – kvietė visuomenę į viešus pristatymus, kurių metu buvo svarstomi projektuotojų ir specialistų pateikti pasiūlymai numatomam želdinių tvarkymui minėtose miesto centro viešosiose erdvėse. Deja, sulaukta labai mažai aplinkai neabejingų Ukmergės gyventojų.

AUTORĖS nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Kalnelis :
    Kad kalnelis tik nenugriuti
  • Malka :
    Malkom tinka ir papuve ☺

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas