Dariaus ir Girėno gatvėje esančios konteinerių aikštelės vaizdas rugsėjo 27-ąją.

Aktualijos, Naujausi

Atliekų vežėjams skyrė 600 eurų baudą

Loreta EŽERSKYTĖ

Pirmadienį rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas pasirašė įsakymą dėl baudos skyrimo UAB „VSA Vilnius“. Nuo praėjusių metų kovo 28 dienos komunalinių atliekų surinkimo ir tvarkymo paslaugas rajono savivaldybės teritorijoje teikiančiai įmonei skirta 600 eurų bauda. Tokio atvejo, kai sutarties nevykdančiam tiekėjui skirta piniginė sankcija, iki šiol nebuvo. Rajono valdžia apsiribodavo pretenzijomis. Tačiau D. Varnas mano, kad paslaugas teikiančios įmonės privalo tinkamai atlikti savo darbą, o jei dėl kažkokių priežasčių jie savo įsipareigojimų neįvykdo, už tai turi atitinkamai atsakyti.

 

Laiku nesurinko komunalinių atliekų

Kaip rašoma rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakyme, bauda įmonei „VSA Vilnius“ skirta dėl netinkamai atliktų paslaugų rugsėjo 24-27 dienomis, kai nebuvo laiku surinktos komunalinės atliekos iš dešimties konteinerių, esančių aikštelėse Dariaus ir Girėno g. 9 ir Miškų g. 62A.

„Rugsėjo 23-ąją atliekų tvarkytojai turėjo ištuštinti aikštelėse esančius mišrių komunalinių atliekų konteinerius, tačiau to nepadarė, nes sugedo vežėjų automašinos. Pastebėję, jog darbas neatliktas, bendrovei pateikėme pretenziją. Ją gavę trūkumus turėjo ištaisyti nedelsiant, bet ne vėliau nei per dvi darbo dienas. Tai nebuvo atlikta“, – situaciją pakomentavo rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus.

Pasak pašnekovo, UAB „VSA Vilnius“ tuomet teisinosi, jog vienu metu sugedo dvi atliekas vežančios automašinos bei rezervinis automobilis.

„Nei gyventojai, nei miesto vaizdas negali nukentėti, jei paslaugas teikianti įmonė neatlieka savo darbo“, – konstatavo rajono savivaldybės administracijos direktorius. Jo įsitikinimu, skirta bauda įmonei nėra didelė. Tai greičiau tarsi įspėjimas, kad ir ateityje nebus nuolaidžiaujama.

Iki šiol apsiribojo pretenzijomis

Tiek D. Varnas, tiek A. Dutkus pripažino, kad įmonės „VSA Vilnius“ teikiamų paslaugų kokybė ukmergiškių dažnai netenkina.

„Kiekvieną kartą, kai mes patys pastebime, kad mišrios komunalinės atliekos nėra laiku išvežtos, arba dėl to sulaukiame gyventojų skundų, apie tai informuojame vežėjus. Kartais apsiribojame žodiniu pranešimu, kartais pateikiame pretenzijas. Po to dažniausiai trūkumai yra ištaisomi“, – pastebėjo Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas.

Jis neslėpė, jog pasitaiko atvejų, kai gyventojai skundžiasi nepagrįstai. Jie informuoja savivaldybę, kad nustatytu laiku nebuvo ištuštintas individualus konteineris. Tačiau pradėjus domėtis situacija paaiškėja, jog konteineris iš kiemo išstumtas per vėlai – kai automobilis jau buvo pravažiavęs.

„Norėdami taikyti sankcijas, turime įrodyti paslaugas teikiančios įmonės kaltę. Tai padaryti neretai padeda atliekas surenkančiuose automobiliuose esantys vaizdo registratoriai. Beje, jie padeda atskleisti ir pasitaikančius pačių vežėjų piktnaudžiavimus“, – pripažino A. Dutkus.

Paslaugas teiks 5 metus

Sutartis tarp rajono savivaldybės administracijos ir sostinės bendrovės „VSA Vilnius“ dėl komunalinių atliekų surinkimo savivaldybės teritorijoje ir jų išvežimo į atliekų apdorojimo ar šalinimo įrenginius buvo pasirašyta 2018 metų vasario 28 dieną 5 metų laikotarpiui, su galimybe ją pratęsti ne daugiau kaip 2 metams. Savo veiklą Ukmergėje „VSA Vilnius“ pradėjo kovo 28 dieną, pasibaigus sutarties tarp savivaldybės ir tuometinio rajono atliekų tvarkytojo – bendrovės „Ekonovus“ – galiojimo terminui.

Centrinėje Viešųjų pirkimų tarnybos informacinėje sistemoje viešasis konkursas dėl komunalinių atliekų surinkimo Ukmergės rajono savivaldybės teritorijoje ir jų išvežimo į atliekų apdorojimo ar šalinimo įrenginius buvo paskelbtas 2017 metų gruodžio 28 dieną. Kadangi konkursas siekė tarptautinio pirkimo ribas – sutarties vertė 4 milijonai 524 tūkstančiai 520 eurų – jis buvo vykdomas atviruoju pirkimo būdu. Norą dalyvauti šiame konkurse buvo pareiškę 10 tiekėjų. Tačiau iš jų tik du – sostinės bendrovės „VSA Vilnius“ ir „Ecoservice“ – pateikė pasiūlymus. Įmonė „VSA Vilnius“ viešąjį konkursą laimėjo pasiūliusi mažiausią paslaugos kainą.

Antrinių atliekų vežėjai dirba be sutarties

Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas neslėpė, jog ne mažiau nei komunalinių atliekų tvarkytojams priekaištų galima pareikšti ir UAB „Ekonovus“, kuri mieste ir rajone iš konteinerių aikštelių bei individualių kiemų surenka pakuotes bei antrines atliekas.

A. Dutkaus žodžiais situacija rajono savivaldybės administracijos netenkina. Tačiau kol kas valdžia negali iš bendrovės „Ekonovus“ ir pareikalauti, kad vadinamuosius varpelius bei mėlynus ir žalius konteinerius ištuštintų pagal grafiką: „Su šia įmone nesame pasirašę sutarties, ji dirba nemokamai, pagal žodinį susitarimą.“

Panaši situacija šiuo metu susidariusi ir kituose rajonuose, nes šalyje yra bene dvi įmonės, kuriuos renka ir tvarko pakuotes bei antrines atliekas.

Rajono savivaldybės administ-racijos direktoriaus manymu, ateityje minėtoji paslauga vis tik turėtų būti perkama – tik tokiu atveju būtų galima tikėtis kokybės.

Laikraščio skaitytojo nuotrauka

Švarista – jei reikia išvežti atliekas Vilniuje

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Ukmergiete :
    Teisine valstybe ....patiems negeda?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas