Aktualijos, Naujausi

Šauktiniai pirmą kartą prisiekė Ukmergėje

Genovaitė KAZIELIENĖ

Penktadienį Ukmergės centrą užtvindė kariškiai – Tėvynei prisiekė daugiau kaip 400 nuolatinei pradinei privalomajai karo tarnybai į Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotąjį pėstininkų batalioną pašauktų jaunuolių ir merginų. Grojo kariuomenės Sausumos pajėgų orkestras.

Jau nuo ryto ukmergiškiai ir svečiai galėjo susipažinti su bataliono ginkluote, pasivaišinti kareiviška koše. 10 valandą Švč. Trejybės bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios, kuriose dalyvavo kariai.

Prieš priesaikos priėmimo ceremoniją bataliono kariai sustojo iškilmingoje rikiuotėje Kęstučio aikštėje. Apie priesaikos priėmimo reikšmę kalbėjo bataliono vadas pulkininkas leitenantas Artūras Purlys, kariškius sveikino rajono meras Rolandas Janickas.

Buvo prisiminta bataliono istorija – prieš šimtą metų, 1919-ųjų gegužės 12 d., karininkas Jurgis Kubilius tuometinio Lietuvos krašto apsaugos ministro pavedimu Ukmergėje pradėjo kurti karinį vienetą, kuris netrukus po suformavimo buvo pavadintas Ukmergės batalionu. 1919 m. gruodžio 10 d. batalionas performuotas į 8-ąjį pėstininkų pulką, 1920 m. vasario 16 d. pulkas pavadintas 8-uoju pėstininkų Kauno kunigaikščio Vaidoto pulku. 1929 m. liepos 29 d. pulkui įteikta vėliava su įrašu „Drąsa, ištvermė ir Tėvynės meilė tevadovauja mums“.

Po karių priesaikos šauktiniai bendravo su atvykusiais artimaisiais.

Pulkininkas leitenantas A. Purlys „Gimtajai žemei“ sakė, kad anksčiau kariai prisiekdavo Rukloje, kur dislokuotas Lietuvos kariuomenės Motorizuotajai pėstininkų brigadai „Geležinis Vilkas“ priklausantis Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotasis batalionas. „Kadangi glaudžiai bendradarbiaujame su Ukmergės savivaldybe, šįkart nutarėme ceremoniją vykdyti jūsų mieste“, – teigė A. Purlys. Ir pridūrė, kad galbūt šauktiniai Ukmergėje prisieks ir kitąmet.

Būsimi kariai, kurių apie 90 proc. savanoriai, tarp jų – 28 merginos, pašaukti rugsėjo 30 dieną.

Šauktiniai tarnaus devynis mėnesius, per kuriuos jie mokysis teorinių ir praktinių karybos pagrindų.

AUTORĖS nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas