Sveikata

Ragina pasitikrinti sveikatą pagal prevencines programas

Evelina KIMSĖ
Rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė

Ukmergės rajone valstybės lėšomis įgyvendinamos 6 prevencinės sveikatos programos. Iš jų keturios – vėžio prevencijai: gimdos kaklelio ir krūties vėžio (moterims), priešinės liaukos (vyrams), storosios žarnos (moterims ir vyrams). Šių programų tikslas – anksti diagnozuoti onkologines ligas pirmomis jų stadijomis.
Taip pat savivaldybėje įgyvendinama valstybinė „Asmenų, priskirtinų širdies ir kraujagyslių ligų didelės rizikos grupei, atrankos ir prevencijos priemonių programa“ bei „Vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis programa“. Šių programų tikslas – įgyvendinant ankstyvosios profilaktikos priemones, mažinti gyventojų sergamumą.
Šiose programose dalyvaujančioms moterims, vyrams bei vaikams paslaugos teikiamos nemokamai. Dėl dalyvavimo jose reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Gimdos kaklelio vėžio prevencinė programa
Ji skirta moterims nuo 25 iki 60 metų. Patikros metu siekiama nustatyti tam tikrų organų ikinavikinius pokyčius ir kliniškai dar nepasireiškiančius navikus – moteriai suteikiama gimdos kaklelio citologinio tepinėlio paėmimo ir rezultatų įvertinimo paslauga. Valstybės lėšomis, nenustačius patologijos, šie tyrimai atliekami vieną kartą kas trejus metus.

Krūties vėžio prevencinė programa
Šį programa skirta moterų nuo 50 iki 69 metų krūties piktybinių navikų prevencijai. Laiku pastebėjus ligą, jai galima užkirsti kelią, nes daugiau kaip 95 proc. moterų, sergančių pirmos stadijos krūties vėžiu, visiškai išgydomos. Krūties piktybinių navikų profilaktikos ir siuntimo atlikti mamografijos paslauga teikiama ne dažniau kaip vieną kartą per dvejus metus.

Priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa
Programa skirta 50–69 metų (imtinai) vyrų ir vyrų nuo 45 metų, kurių tėvai ar broliai yra sirgę prostatos vėžiu, priešinės liaukos susirgimų prevencijai. Informavimo apie priešinės liaukos vėžio ankstyvąją diagnostiką ir prostatos specifinio antigeno (PSA) nustatymo paslauga teikiama ne dažniau kaip vieną kartą per dvejus metus, išskyrus atvejus, kai: vyrų iki 59 metų (imtinai) PSA kiekis ≤ 1 ng/ml ‒ paslauga teikiama ne dažniau kaip vieną kartą per penkerius metus; vyrų nuo 60 metų PSA kiekis ≤ 2 ng/ml ‒ paslauga teikiama ne dažniau kaip vieną kartą per penkerius metus.

Storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa
Programa skirta asmenims nuo 50 iki 74 metų storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos prevencijai – kuo anksčiau nustatyti storosios žarnos vėžį. Todėl kas 2 metus reguliariai turėtų būti tikrinami asmenys, sulaukę 50–74 metų amžiaus, atliekant slapto kraujavimo testą, pagal kurį galima numatyti ankstyvosios stadijos storosios žarnos vėžį. Tai leistų efektyviai gydyti šią ligą ir pasiekti, kad pacientas visiškai pasveiktų.

Širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programa
Valstybinė asmenų, priskirtinų širdies ir kraujagyslių ligų didelės rizikos grupei, atrankos ir prevencijos priemonių programa skirta vyrų nuo 40 iki 55 metų ir moterų nuo 50 iki 65 metų širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai. Programos metu įgyvendinamos dvi priemonės. Tai – informavimo apie didelę širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę, šios tikimybės įvertinimo, pirminės prevencijos priemonių plano sudarymo ar siuntimo išsamiai įvertinti širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę paslauga. Taip pat – išsamaus širdies ir kraujagyslių ligų tikimybės bei sergančiųjų cukriniu diabetu ar metaboliniu sindromu širdies ir kraujagyslių ligų tikimybės išsamaus įvertinimo paslauga. Pirmoji paslauga teikiama pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, kurioje gyventojas prisirašęs, o antroji – specializuotose širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos padaliniuose (Vilniaus universiteto Santaros, Kauno medicinos universiteto klinikose ir kt.).

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas